Fortfarande har bara två man i världen hoppat högre än Patriks 2.42.

30 år sedan Patrik Sjöberg satte världsrekord med 2.42

Igår den 29 juni slogs ett klassiskt svenskt rekord då Daniel Ståhl kastade 71.29 i diskus och överträffade Ricky Bruchs 33 år gamla notering. Idag är det 30 år sedan Patrik Sjöberg satte världsrekord med 2.42 i höjd på DN-Galan på Stockholms Stadion. Ett resultat som fortfarande är europarekord och lär stå sig som svenskt rekord ännu längre än vad Rickys notering gjorde.
Alla som var på Stadion den där kvällen fick ett minne för livet – rekordjublet från jättepubliken hördes över halva Stockholm! Läs utdraget ur boken Friidrottens främsta män.

Platsen är Stockholms Stadion en ljummen sommarkväll i slutet av juni 1987. Klockan är strax efter nio på kvällen och de 19.000 åskådarna har ögonen riktade mot det enda som återstår av DN Galan – det manliga höjdhoppet. I Vallhallavägs-kurvan står en lång, blond svensk och han är den ende kvarvarande i tävlingen. Efter att ha klarat 2.24, 2.32 och 2.35 i första försöket har han begärt upp ribban på 2.42 – världsrekordhöjd.
Första försöket är riktigt bra men han touchar ribban lätt med benen. I andra är han ännu närmare och en jättesuck hörs från publiken när ribban åter faller. Efter en stunds vila går han ut på ansatsbanan för tredje gången. Spänningen i luften är förtätad och formligen vibrerar av förväntan.
Publiken klappar taktfast och på ljustavlan i motsatta kurvan står det ”Lycka till!”. Mannen där nere stirrar koncentrerat på ribban, tar några korta snabba steg och sätter av. Det rytmiska ljudet från 38.000 händer tilltar i styrka och når sin kulmen just i upphoppsögonblicket.
Ett kraftigt avstamp följs av en mäktig luftfärd. Han är över men är på ribban som börjar darra. Men den ligger kvar. Ett explosionsartat jubel bryter ut och på ljustavlan blinkar ”Nytt världsrekord – 2.42!”.

Tisdagen den 30 juni 1987 klockan 21.28 är ett på alla sätt minnesvärt ögonblick. Då förbättrade Patrik Sjöberg världsrekordet i höjd och blev därmed världsrekordhållare både utomhus och inomhus efter att under vintern hoppat 2.41. Han blev också förste svensk att sätta världsrekord sedan Anders Gärderud på 3000 m hinder elva år tidigare. Världsrekordet var det 74:e i friidrott på Stockholms Stadion som 1987 fyllde 75 år.
Att Patrik var i absolut bästa form visade han redan tre dagar tidigare i Europacupens silverfinal hemma på Slottsskogsvallen i Göteborg. Då förbättrade han sitt eget svenska rekord med en centimeter till 2.39 trots motvind och gjorde sedan tre bra försök på 2.42. Dagen efter körde tränaren Viljo Nousiainen upp till Stockholm med Patrik i Porschens passagerarsäte. Det var Patriks bil men han hade åkt fast för fortkörning och blivit av med körkortet.
Vid den här tiden hade Patrik problem med hälsenan och starten i Europacupen var länge osäker. Men när det gick så bra så bestämde de sig för att tävla också på DN Galan. På tävlingsdagen var det mulet, regn och bara 15 grader. Men när tävlingarna började klockan 17 så hade regnet upphört och solen glimtade till. En och en halv timme senare skingrades molnen och solen värmde så att temperaturen steg till i det närmaste 20 grader.

Höjdtävlingen innehöll sju hoppare och var kvällens sista teknikgren. När tävlingen börjat gick Patrik ut genom Stadionvalvet och tryckte i sig två korvar! Han var sedan den ende som klarade 2.32 – tjecken Jan Zvara slutade tvåa på 2.28. En stund senare tog Patrik 2.35 och det hoppet är ett av hans högsta i karriären. ”I det hoppet fungerade ansatsen perfekt. Allt stämde”, har Patrik berättat.
När ribban sedan låg kvar i tredje försöket på 2.42 så exploderade publiken i ett glädjevrål! Patrik studsade upp på fötterna i bädden, knöt händerna och skrek ut glädjen! Publiken var i extas och ropade ”Patrik, Patrik!”. Han sprang direkt ut på löparbanan, fick en svensk flagga och började ett ärevarv omgiven av en klunga människor. Den efterföljande kontrollmätningen visade att ribban låg tre millimeter över den annonserade höjden.

När Patrik senare kom tillbaka till hotellet så var han för trött för att fira men ställde ändå upp på en bild med lite champagne tillsammans med Viljo och kompisen Carlo Thränhardt som blev delad fyra i tävlingen. Efter att ha ätit lite på banketten återvände Patrik till hotellrummet men hade svårt att komma till ro efter all uppståndelse. Inte förrän klockan fem somnade han men vaknade redan tre timmar senare när kvällstidningsjournalisterna ville göra dagen-efter-reportage.
Dagen efter världsrekordet hade han också en tävling inplanerad – Saab-Anaspelen i Nyköping. Viljo körde de tio milen och när Patrik och de andra höjdhopparna satt i omklädningsrummet hörde de speakern säga ”Igår slog han världsrekord! Ska det bli ännu högre idag?”. Men med minimal sömn och en helt tömd kropp mäktade Patrik med 2.20.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Texten är ett utdrag ur boken Friidrottens främsta män av Jonas Hedman där Patrik Sjöberg är en av 19 porträtterade svenska friidrottare.
Mer info boken Friidrottems främsta män inklusive beställningsmöjlighet

Se filmklipp från världsrekordhoppet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen