Örgrytes guldkvartett på 4x100 m. Fr v Jonatan Hirsh, Alexander Andreasson, Carl Bengtström och Anders Pihlblad. Foto: Jonas Hedman

Stafett-SM: ÖIS första 4×100-guld på 54 år

På lördagen inleddes stafett-SM i Huddinge vilket resulterade i en rad spännande finaler. På manliga 4×100 m blev blev det riktigt tätt med fyra lag nästan på linje 30 meter från mål vilket slutade med en överraskande seger för Örgryte IS. Kvinnliga korta stafetten vanns av Malmö AI som snuddade vid sitt svenska rekord.

Det var en härlig stämning på Källbrinks IP med jubel och applåder för många fina prestationer. Extra härligt att få uppleva den stämningen eftersom pandemin gjort att vi knappt fått känna på det de senaste 1,5 åren. Lite extra jublades det när speakern berättade att det borta i Tokyo blivit både guld och silver i diskus tack vare Spårvägens Daniel Ståhl och Hässelbys Simon Pettersson.

Tät medaljkamp
En halvtimmes regnskur hade precis slutat när manliga 4×100 m-finalen sköts iväg. Ut på tredje sträckan ledde MAI just före Upsala IF och så var ställningen även efter sista växlingen.
Men 50 meter från mål kvar minskade ledningen dramatiskt för MAI:s Max Rosquist Larsson eftersom såväl Upsala (Odain Rose) och Ullevi (Lucas Bolin) närmade sig snabbt.

Lysande finish av Anders Pihlblad
Men allra högsta farten hade Örgrytes Anders Pihlblad som på bana sex – mitt emellan MAI och Ullevi – kom som ett spjut och tog in närmare tio meter och vann!
Guldtiden skrevs till 40.78 med MAI tvåa bara tiondelen efter på 40.78 medan bronset togs av Ullevi på 40.93. Upsala hamnade just utanför prispallen på 40.99.
Örgrytes guldlag: Jonathan Hirsh, Alexander Andreasson, Carl Bengtström och Anders Pihlblad. Den sistnämnde har i år tagit ytterligare ett utvecklingssteg och på favoritdistansen 200 m förbättrat sitt personliga rekord till 21.10 med vilket han toppar Sverige-statistiken.

En efterlängtad seger
Örgryte är inte en förening vi sett på prispallen i korta stafetten för män så många gånger. Det är faktiskt hela 54 år sedan de senast vann. Då 1967 gick stafett-SM på Ryavallen i Borås och det var en ännu jämnare medaljfight. Lars-Arne Feldtblad, Tomas Ericson, Staffan Gabrielson och Bosse Althoff tog guldet på 42.0 och besegrade IFK Sundsvall med en tiondel och Heleneholms IF med två.
/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen