Närmare trehundra idrottsplatser från alla landskap är porträtterade i boken. Foto: Jonas Hedman

Bokrecension: ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” – härlig nostalgi för alla som gillar idrott

I september kom boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan – en k-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr” (Arx förlag) i vilken det bjuds på en härlig resa genom hela Sverige där man i text och bild får stifta bekantskap med inte mindre än 176 idrottsplatser. I boken, som är skriven av Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist, kan man läsa om historik, evenemang, publikrekord, udda händelser, anekdoter berättade av vaktmästare och mycket mer.

Sverige har en unik och kulturell skatt i form av gamla idrottsplatser som fortfarande är i bruk och många av dem har en historia som sträcker sig ända tillbaka till början av 1900-talet. I boken kan man läsa om allt från våra största och klassiska arenor som Stockholms Stadion, Ullevi och Malmö Stadion men merparten av idrottsplatserna är givetvis mindre och alla har sin historia.
Idrottsplatser från samtliga 25 landskap är representerade och varierar i antal per mellan två och 18 beroende på landskapets storlek. Ur friidrottsperspektiv är förstås den 104 år gamla Stockholms Stadion den verkliga klassikern där det satts 83 världsrekord, arrangerats 49 friidrotts-SM och genomförts en lång rad landskamper. Men det är de mindre kända idrottsplatserna som är den stora behållningen med boken, för alla har de sin historia som i många fall inte berättats förrän nu och oj vad mycket det har hänt på idrottsplatserna i vårt avlånga land!

Från ”Nora-Anna” till Stefan Holm
Norvalla är en av sex idrottsplatser i Västmanland som uppmärksammas. Det var där ”Nora-Anna” Larsson började sin löparkarriär 1943 vilket resulterade i tre världsrekord på 800 m och ett på 880 yards. Det första på SM på Zinkensdamms IP i Stockholm 1944, det andra på Olympia i Hälsingborg och nummer tre (2:13.8) och fyra (2:15.6 på 880 yards) på Stockholm Stadion, de tre sista noterade 1945. Alla arenorna finns porträtterade i boken.
Bland de värmländska arenorna finns såväl Tingvalla i Karlstad som Tallmovallen i Deje. Sistnämnda idrottsplats är hemmaarena för fotbollslaget Östra Deje IK som håller till en bra bit ner i seriesystemet men har en olympisk mästare i startelvan. Nämligen Stefan Holm, höjdhoppsmästaren från Aten 2004.

Landskamp på Stadsparksvallen
Fotboll går som en röd tråd genom nästan alla idrottsplatser men detsamma kan nästan sägas om friidrott eftersom det var de två klart mest utövade sporterna under större delen av 1900-talet. Bland de nio arenorna i Småland märks Stadsparksvallen i Jönköping invigd 1902. Den är mest kände som fotbollsarena och är nu åter allsvensk eftersom Jönköping Södra 2015 tog klivet upp i högsta serien för första gången på 47 år.
Men det har även tävlats i friidrott på Stadsparksvallen även om löparbanorna sedan länge är borta. 1958 genomfördes den kvinnliga Finnkampen där vilket slutade med svensk seger, 66–51, sedan May Hjertberg tangerat det svenska rekordet på 400 m med 59.8.

Tre män bakom boken
Göran Willis, journalist sedan 1980-talet, Ronald Åman, före detta elitspelare i fotboll och med i Sveriges VM-trupp 1978, har skrivit boken tillsammans med Mats Tallkvist som sedan många år tillbaka har ett brinnande intresse för gamla idrottsplatser och dess miljöer. 2008 startade han en hemsida om idrottsplatsnostalgi där han presenterar egna bilder och fakta om de idrottsplatser han besökt.

Vilken är den vackrast belägna idrottsplatsen?
Boken är fylld av bilder, över fyrahundra, och det är fascinerande hur många fina läktare det finns och hur vackert belägna en del idrottsplatser är. Här kommer Gullmarsvallen i Lysekil högt på listan! Vackra namn är det också gott om eller vad sägs om Virdavallen, Hedevi, Stuvö Backe, Edsborg, Månstadsparken, Vifolkavallen, Malmahedens IP, Ottarsborg (som pryder omslaget på boken), Klosterliden och Norrporten.
Skulle man önska något mer så skulle det vara faktarutor till varje idrottsplats med information som invigningsår, publikrekord, största händelser etc kontinuerligt listad och enkel att hitta. Nu återfinns mycket av den informationen i texterna men finns inte för alla idrottsplatser.
Men en underbar bok är det och ett måste för alla som gillar idrottshistoria!
/Jonas Hedman

Idrottsplatsen i våra hjärtan
Hårdband, 376 sidor, 407 bilder, 235×225 mm
Författare: Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist
Pris: 275 k + porto från förlaget
Arx förlag, Malmö
Mer info inkl beställningsmöjlighet på www.arxforlag.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen