Axelina Johansson blev andra svenska att nå en topp-8-placering i kula i inne-VM. Foto: Deca Text&Bild

Axelina Johanssons bästa VM-placering – åtta

När inomhus-VM i Glasgow inleddes på fredagsförmiddagen stod Axelina Johansson för den bästa insatsen genom att bli åtta i kula på årsbästat 18.68, placeringen före Fanny Roos. Två svenskor topp-9 i en VM-final i kula har aldrig tidigare hänt. Två som övertygade var Andreas Kramer (800 m) och Henrik Larsson (60 m) som båda tog sig vidare till sina respektive semifinaler.

Den blågula truppen består av nio svenskar av vilka sju tävlar under fredagen. Fem av dem var i elden under förmiddagen varav två i den kvinnliga direktfinalen – Axelina Johansson och Fanny Roos.
Axelina inledde med 18.68 – årsbästa med 24 centimeter i vad som var hennes blott tredje tävling denna innesäsong. Hon fortsatte med två stötar som var aningen kortare och gick till slut vidare till slutfinalen som åttonde tjej.

Fattades en halvmeter för Fanny
Fanny började med 17.94, fortsatte med 18.21 (bara 16 centimeter från årsbästa) och så en stöt som var längre än årsbästat men där hon inte lyckades stå kvar. Hon låg åtta långt in i tredje omgången men blev till slut nia – 47 centimeter från att bli en av de åtta som fick göra ytterligare tre stötar.

Jämn serie utan träff
Inför de tre finalomgångarna var det omvänd stötordning vilket innebar att Axelina stötte först, precis som i de tre inledande omgångarna. Fjärde resulterade i 18.51 och femte i just under 18 meter så hon trampade medvetet över.
Sista stöten mätte 18.53 vilket innebar att Axelina samlade sina fem godkända inom 17 centimeter i intervallet 18.51-18.68.

Axelina andra svenska genom tiderna
Hon blev nu andra svenska genom tiderna att nå en topp-8-placering i kvinnlig kula i inne-VM. Den första var Fanny Roos som fyra på 19.22 i Belgrad för två år sedan. Axelinas tidigare bästa VM-placering var tolfteplatsen utomhus i Eugene 2022.
Den stora överraskningen i kulfinalen var Tysklands Yemisi Ogunleye som i första stöten fick på 20.19 – totalpers med 42 centimeter. Det innebar ledning till fjärde omgången då Kanadas Sarah Mitton satte inomhuspers genom att stöta en centimeter längre. Segerresultatet fastställde hon i sista till 20.22. Silvret till Ogunleye och bronset till USA:s Chase Jackson 19.67.
Sex tjejer nådde över 19 meter så det var hög nivå.

Andreas Kramer övertygade
Det var tuffa premisser för att ta sig vidare från 800 m-försöken med de två främsta i varje plus två tider från de fem försöksheaten. Andreas Kramer gjorde det riktigt bra och lade sig tvåa bakom belgaren Tibo De Smet, passerades av spanjoren Attaoui med 300 m kvar men spurtade upp till andraplatsen på upploppet.
Det blev en tight avslutning men Andreas vidare till semi på placering tack vare 1:46.21, en enda hundradel bakom Attaoui och 13 före belgaren.
Tiden är årsbästa med åtta tiondelar för Andreas vars svenska inomhusrekord är 1:45.09.

Henrik Larsson heatvinnare
I 60 m-försöken sprang svenske rekordhållaren Henrik Larsson i andra heatet av sju och rusade i mål som vinnare på tangerade årsbästat 6.59 efter övertygande löpning. Därmed avancerade han till kvällens semifinal.
Henrik hade med 6.59 den delat åttonde bästa tiden i försöken när alla sju heaten avverkats. Snabbast av alla var världsrekordhållaren Christian Coleman med 6.49. Hans landsman, den trefaldige världsmästaren utomhus Noah Lyles, vann sitt heat på 6.57.

Inget flyt för Bianca
I den kvinnliga femkampen inledde Bianca Salming med 8.95 på 60 m häck som var tolv hundradelar och 26 poäng sämre än i persserien från Tallinn tidigare i vinter. I höjd tog hon 1.82 men fick det inte att stämma på 1.85 som var resultatet i persserien. Därmed tappade hon ytterligare 38 p och är 64 efter sitt bästa.
Så trots att Bianca vann grenen på 1.82 så låg hon tia av de tolv deltagarna efter två grenar.

71 poäng upp till tredjeplatsen
I kula har Bianca varit stabil över 14.50 i vinter men nu blev det 13.60, 13.88 och 13.93 vilket innebär att hon är sjua efter tre grenar. Upp till bronsplats fattas 71 poäng. Längd och 800 m återstår ikväll.
En av guldfavoriterna, Spaniens Maria Vicente, skadade vänster hälsena i ansatsen i första försöket på 1.73 och rullades ut på bår.

/Jonas Hedman

Axelina Johanssons biografi på friidrottsstatistik.se

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen