Isabellah Andersson vann i somras sitt åttonde SM-guld i Stockholm Marathon och tog samtidigt sin 31:a SM-titel totalt. Foto: Deca Text&Bild

Ny hemlig bana i Stockholm Marathon 2018

Årets upplaga av Asics Stockholm Marathon äger rum lördag 3 juni och blir den sista på den nuvarande tvåvarvsbanan. Till 40-årsjubileet 2018 tas en helt ny sträckning fram som är den största förändringen i loppets historia.

På den klassiska tvåvarvsbanan genom Stockholm har det genom åren gjorts en hel del mindre förändringar men grundkonceptet har varit intakt. Men till 2018 blir det ändring på det.
– Det har hänt mycket med både Stockholms innerstad och Asics Stockholm Marathon sedan 1979. Nya stadsdelar har vuxit upp och loppet har etablerats som ett av Europas allra största maratonlopp. Att banan har gått så centralt genom city har gjort loppet unikt och det är något vi vill förstärka med den nya bansträckningen. Samtidigt vill vi kunna visa löparna ännu mer av det som är en av världens vackraste huvudstäder, säger Daniel Almgren som är vd för arrangören Marathongruppen.

En längre sträckning över Södermalm
Syftet med förändringen är mindre upprepning, nya områden i centrala Stockholm och färre branta stigningar. Den exakta bansträckningen är fortfarande hemlig men löparnas favoritavsnitt som Strandvägen, Norr Mälarstrand förbi Stadshuset, Skeppsbron och Västerbron kommer finnas kvar. Bland annat kommer en längre sträcka över Södermalm att läggas till liksom en ny sträckning på Kungsholmen. Försvinner gör banans minst populära del – turen på Gärdet ut runt Kaknästornet. Sträckningen i sin helhet består till skillnad mot tidigare inte av två slingor som upprepas vilket innebär mer variation.

Mer innerstadsmiljö
– Det har varit viktigt för oss att lyssna på löparnas önskemål kring hur vi kan förbättra loppet, och att vi nu lägger till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckan ut mot Kaknäs ligger i linje med den feedback vi fått genom åren. Jag är mycket glad över den bana vi nu fått till som bevarar det som gör Asics Stockholm Marathon unikt och vågar lova en än mer spektakulär löparupplevse för deltagarna 2018, berättar loppets projektledare Ulf Saletti.
De löpare som anmäler sig till årets lopp kommer att ha förtur till 2018 års jubileum och kommer också vara de som får en första exklusiv inblick i den exakta nya bansträckningen.
Asics Stockholm Marathon avgörs för 39:e gången den 3 juni i år och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till årets lopp.
Allt om Asics Stockholm Marathon
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen