Totalpers i två stötar i rad för Bianca Salming. Foto: Deca Text&Bild

Jättepers av Bianca Salming – så när ikapp Carolina Klüft

Hemma i Sollentunahallen på måndagen fick Turebergs mångkampare Bianca Salming, 23, på en riktig fullträff i kula och förbättrade sitt personliga rekord med hela 72 centimeter till 14.94.

– Ett ordentligt personbästa och Bianca var glad! Men det var ingen fullträff. Hon har varit stabil på träning på 14.50 så vi är inte överraskade, säger Vlado Petrovic som är Biancas tränare.
I somras vann hon sitt femte SM-guld i sjukamp då hon i Ljungby fick ihop hela 6.101 poäng. Därmed slog hon Monica Westéns 31 år gamla mästerskapsrekord och gick upp som trea genom tiderna i Sverige bakom Carolina Klüft (7.032) och Jessica Samuelsson (6.300).

Slog Carros inomhuspers
På måndagen visade Bianca att hon tagit ett utvecklingskliv till när hon efter tre inledande stötar strax under 14 meter satte totalpers i fjärde med 14.25. Det var inomhuspers med 15 centimeter och tre längre än vad hon gjort som bäst utomhus. I femte kom fullträffen 14.94 följt av kryss i sista då hon inte lyckades stå kvar i ringen.
Carolina Klüft gjorde som bäst 14.48 i kula inomhus och 15.05 ute vilket Bianca nu alltså bara var elva centimeter från att straffa.

Om knappt två veckor gör Bianca årets första mångkamp. Foto: Deca Text&Bild


Räcker det till inne-VM?

– Träningen har gått bra i alla grenar hela hösten och vintern så det finns förutsättningar för ett personligt rekord i femkamp i vinter. Det är bara tolv som får chansen i femkampen på inne-VM i Belgrad i mars men om Bianca kan förbättra sitt personliga rekord på 4.422 poäng så har hon chansen, säger Vlado.

Första femkampen i Frankrike
Bianca har sina bästa grenar i höjd, kast och 800 m. I höjd är hennes personliga rekord 1.92 ute och 1.90 inne där förstnämnda resultat placerar henne nia på den svenska genom-tiderna-listan. I spjut förbättrade hon sig i somras till 51.68 då hon tog SM-silver i Borås vilket gör henne till nr 14 genom tiderna.
Bianca gör några grenstarter innan årsdebuten i femkamp som äger rum i Frankrike söndag den 30 januari. Sedan kör hon inne-SM i Örebro helgen efter.

/Jonas Hedman

Bianca Salmings biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Bianca slog det 31 år gamla rekordet
Bianca över drömgränsen i sjukamp

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen