John Foitzik tillsammans med träningskompisen och sonen Colin som nyligen fyllde ett år. Foto: Petra Hedenqvist

Unik bakgrund för John Foitzik – en av 13 mästerskapsdebutanter i EM-truppen till Polen

På fredagen presenterade förbundskapten Karin Torneklint den svenska truppen till inne-EM i Torun. Den innehåller 29 aktiva varav 13 debutanter. En av dem är 30-årige, heltidsarbetande pappan John Foitzik från Ludvika som har en unik bakgrund inför starten på 3000 meter.

Den blågula truppen innehåller sex svenska medaljhopp där Armand Duplantis är det största i stav. Men till Polen åker också flera mästerskapsdebutanter som kommer dra på sig landslagslinnet för första gången i ett internationellt mästerskap. En dröm som blir verklighet. Det gäller i hög grad långdistansaren John Foitzik som denna vinter förbättrat inomhusperset på 3000 m med 16 sekunder med 7:57.93 efter att i somras gjort 8:07 utomhus.
– Det var stort när Karin Torneklint ringde i tisdags! Att bli uttagen till ett internationellt mästerskap har varit en dröm sedan jag började satsa på löpning hemma i Ludvika för elva år sedan. Det var verkligen ett glädjerus, säger John.

Började som motocrossåkare
Pappa hade en motocrossbutik och John föddes mer eller mindre in i den sporten. Men en bruten handled, revben och annat gjorde att han till slut tröttnade och så blev det en löparsatsning efter att han upptäckts när han sprang Ludvika stadslopp. John flyttade till Stockholm 2011, gick med i Spårvägen och fick Kent Claesson som tränare.
– Det har varit mycket skador genom åren. Jag har skolios sedan födseln och kilformade ryggkotor vilket inte gjort det lättare. Det har varit fotskador, höften och inte minst ryggen. I höstas kunde jag knappt gå en period.

Ingen SM-medalj och ingen finnkampsstart
John har fyllt 30, har aldrig tagit en individuell SM-medalj och aldrig varit med i Finnkampen men nu är han uttagen till inne-EM. Det är en unik bakgrund.
– Det är nog pappaeffekten, säger John och skrattar. Det känns stort att få representera Sverige! säger John som är näst äldst i EM-truppen.
Han och sambon Petra bor i Sollentuna och blev för ett år sedan föräldrar till Colin som ännu så länge inte sover en hel natt i sträck.
– Jag får ofta upp tre gånger per natt så det är inte optimalt när man är satsar på löpning.

John Foitzik har i vinter förbättrat sitt inomhuspers på 3000 m med 16 sekunder och är en av tre svenska mästerskapsdebutanter på sträckan i Torun. Foto: Deca Text&Bild

Förstående arbetsgivare
John jobbar som säljare på Svenco Papperssäckar där han också ansvarar för upphandlingar.
– Jag har en förstående arbetsgivare som gör att jag kan träna på arbetstid. Men jag reser normalt en hel del och då blir det ofta 50-timmarsveckor. Men nu är jag pappaledig sedan december och springer en hel del distans med barnvagn. Jag springer också de 2,2 km till Sollentuna Friidrottshall som uppvärmning och väl där brukar Colin sova eller så får jag hjälp av Kent med lite barnpassning medan jag kör intervallerna.

Springer aldrig max på träning
John har testat många olika träningsupplägg genom åren men det har varit mycket skador. De senaste två åren har det dock blivit bättre kontinuitet tack vare fokus på tröskelintervaller och laktatmätning.
– Nu springer jag i princip aldrig max på träning.
– Målet den här vintern var att göra under åtta minuter på 3000 meter och det var stort att få göra det. Och även om det var kvalgränsen till EM så var det ju ingen garanti för att bli uttagen.

John i Lag-SM-finalen i Göteborg 2019 före Elmar Engholm och Hampus Börjesson. Foto: Deca Text&Bild

Tio svenskar fixade IEM-kvalgränsen
Turebergs Andreas Almgren satte för en månad sedan svenskt inomhusrekord med 7:41.6m men skadade sig sedan och springer inte i Polen. Ullevis Suldan Hassan gjorde illa vaden på ISM i Malmö den gångna helgen där Simon Sundström och IF Götas Jonas Leandersson inte kom till start och därför inte är aktuella för EM. Johns klubbkamrat Emil Danielsson tackade nej på grund av dålig form. Hela tio svenskar underskred EM-kvalgränsen men nummer 1, 2, 3, 5 och 6 i statistiken föll av olika skäl ifrån och det blir nummer 4, 7 och 10 som springer – Vidar Johansson, John Foitzik och Jonathan Fridolfsson som alla tre gör mästerskapsdebut.

John Foitzik på väg mot elfteplats på SM-milen i Anderstorp i höstas där han med 29:36 tangerade sitt personliga rekord. Foto: Deca Text&Bild

Föll och bröt i viktigaste tävlingen
Inne-SM i Malmö slutade på sämsta sätt för John som efter 430 meter blev påsprungen bakifrån, föll ner bland konerna och bröt.
– Det var riktigt tråkigt, men nu står jag ändå här och ska göra EM-debut. Det känns som att alla timmar av träning genom åren betalar sig.
– Jag är i bra form och vill förstås prestera bra på EM, men oavsett hur det går så kommer jag att bära med mig den här mästerskapsstarten hela livet.

Den karaktäristiska kepsen
Det senaste året och hela innesäsongen har han tävlat i en vit keps med mörkblå prickar på. En turkeps?
– Faktiskt inte. Det började i somras när det var så varmt, då använde jag den för att kyla ner mig. Nu i vinter har jag haft den för att det varit ett så starkt ljus i friidrottshallen i Sollentuna. Men vi får se om jag har den på EM i Polen.
Blir det så kommer det vara lätt att känna igen Ludvika-löparen John Foitzik som springer försök på 3000 m i Torun kommande helg. Därmed blir han förste EM-löparen från Ludvika sedan Bengt Nåjde var med på 5000 meter i Aten får 52 år sedan.
/Jonas Hedman

John Foitziks biografi på friidrottsstatistik.se

De svenska medaljhoppen i inne-EM i Torun, POL, 4–7/3 2021
Armand Duplantis, Upsala IF, stav
Khaddi Sagnia, Ullevi FK, längd
Thobias Montler, Malmö AI, längd
Andreas Kramer, Ullevi FK, 800 m
Wictor Petersson, Malmö AI, kula
Fanny Roos, Malmö AI, kula

Mästerskapsdebutanter på bana
Joakim Andersson, Spårvägens FK, 800 m
Leo Magnusson, Sävedalens AIK, 1500 m
Samuel Pihlström, Hälle IF, 1500 m
Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 3000 m
Jonatan Fridolfsson, Sävedalens AIK, 3000 m
John Foitzik, Spårvägens FK, 3000 m
Jesper Hellström, Hässelby SK, tresteg

Claudia Payton, Ullevi FK, 60 m
Gaël De Coninck, Sävedalens AIK, 800 m
Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 3000 m
Julia Wennersten, IK Ymer, 60 m häck
Maja Nilsson, Örgryte IS, höjd
Sara Lennman, Spårvägens FK, kula

Anm.: I detta sammanhang har terräng-EM inte räknats in. Samrawit Mengsteab tävlade för Eritrea i Afrikanska spelen 2011.

Hela den svenska IEM-truppen
Så har det gått för Sverige i tidigare inomhus-EM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen