Dubbla starter för Hanna i Kalifornien den gånga helgen.

Medeldistansaren Hanna Hermansson är tillbaka – kan det bära ända till VM i London?

Fjolårets svenska medeldistanskomet Hanna Hermansson, 27, gjorde i helgen årsdebut genom att springa både 800 och 1500 m på Mt SAC i Torrance, Kalifornien. 2:04.90 och 4:22.46 är utmärkta tider, inte minst mot bakgrund av att hon var skadad i vintras.

Hanna bor i Harbor City i Los Angeles som ligger alldeles intill Torrance i södra delen av jättestaden LA. På lördagen slutade hon trea i B-finalen på 800 m med 2:04.90 efter stabilt lopp med varv på 61.95/62.95 där hon var en dryg sekund bakom vinnaren. Tiden är bara 1,6 sekunder från Hannas personliga rekord satt på Sollentuna GP i juni 2016.
– Det var en helt okej tid med tanke på att det var mitt första lopp på distansen sedan Finnkampen i september. Det kan bara bli bättre nu! säger Hanna.
Hon är inte lika nöjd med 1500 m-tiden där hon med 4:22 var fyra sekunder från fjolårsperset.
– Det gick väl så där, men jag ville bryta av träningen lite och se hur formen är, säger Hanna som slutade femma i B-finalen, fyra sekunder bakom vinnaren.

Skadestörd vinter
Efter Finnkampen i september sprang Hanna ett terränglopp på 5 km i oktober och träningen flöt på bra. Men så fick hon en liten bristning i vaden i februari vilket gjorde att det inte blev några tävlingar inomhus och hon missade även inne-SM i Växjö.
– Jag trodde först inte att det var så illa så jag tränade på och hoppades att det skulle försvinna, men istället blev det värre. Så jag hade några veckor med bara alternativ träning i februari och början på mars men har kunnat springa till hundra procent i fyra-fem veckor, säger Hanna.

Hanna steget bakom Lidingös Anna Silvander på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion förra sommaren. Foto: Deca Text&Bild

Satsar på sommarsäsongen i Sverige
Efter att i fjol ha slagit igenom med dunder och brak och sänkt det personliga rekordet på 800 m med 5,5 sekunder till 2:03.32, debuterat i landslaget och så när kvalat in till EM i Amsterdam så är det tävlingarna i Sverige och Europa i sommar hon siktar på. 
– Det finns många roliga tävlingar här i USA och några till ska jag göra under våren. Men fokus ligger på träningen och jag ska inte dra ner för mycket på volymen, det är i sommar som jag vill vara i form, säger Hanna.
Av vårens tävlingar i USA nämner hon bland annat tävlingsserien Oxy i maj.
– Det är en tävling i början på maj och en i slutet på månaden, sedan får jag se om det blir någon mer tävling här i USA innan jag åker till Sverige.

Kan det räcka ända till London?
Hanna kommer från Segeltorp utanför Stockholm och hamnade i USA och Los Angeles genom studier 2012. Där testade hon löpning och nådde den svenska eliten efter bara ett års träning. De personliga rekorden är 2:03.32 på 800 m och 4:18.61 på 1500 m, tider som placerade henne trea respektive tia i den svenska årsstatistiken 2016.
Med tanke på att hon började springa så sent som i januari 2015 så borde det finnas fina utvecklingsmöjligheter för denna talang! Går träningen bra så ligger VM i London ingen omöjlighet, dit är kvalgränsen 2:01.00.

Läs även:
Hanna Hermansson – ett nytt namn i löpareliten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen