Är det dags för första SM-guldet för Turebergs Hanna Hermansson? Foto: Jonas Hedman

Hanna Hermansson – från ingenstans till landslagsklass på 800 m

Få har gjort en kometkarriär i löpning som Hanna Hermansson, 27, som kommer från Segeltorp söder om Stockholm. I januari 2015 gjorde hon sitt första löppass och i juni 2016 var hon blott en halvsekund från att kvala in till EM i Amsterdam på 800 m då hon noterade 2:03.32.

Hanna studerar i USA sedan fyra år tillbaka och det var där hennes löparkarriär startade. I maj i år noterade hon 2:03.76 i Kalifornien och efter att ha kommit hem till Sverige i juni förbättrade hon den tiden två gånger. På Sollentuna GP i slutet på juni sprang hon på 2:03.42 och den tiden placerar henne på tredje plats i den svenska årsstatistiken och på femtonde plats på genom-tiderna-listan.
– Allt har gått väldigt fort och jag har nog inte hunnit smälta allt, men det är jättekul! Jag vill förstås att det ska gå ännu bättre och hoppas kunna tävla lite ute i Europa för att få mer erfarenhet, säger Hanna.

”Jag var helt slut men satte pers med 2,5 sekunder”
Bästa löparminnet så här långt är från den 7 maj i år.
– Jag tog examen den dagen och det var väldigt intensivt med släkt på plats, avslutningsceremoni med mera. Jag var helt slut på eftermiddagen och så skulle jag tävla i Eagle Rock på kvällen. Det här kommer inte gå bra tänkte jag men jag vann och satte personligt rekord med 2,5 sekunder och sprang på 2:03.76! Det var verkligen en fantastisk dag!

Började som fotbollsspelare
Hanna började som fotbollsspelare i Segeltorps IF utanför Stockholm och nådde så långt som till stadslaget som 16–17-åring innan skador satte stopp. Bland annat drog hon av korsbandet i knäet två gånger. Löpning testade hon bara en gång i ungdomsåren och det var som 13-åring 2002 då hon sprang Minimaran på Stockholms Stadion. Det slutade med en elfteplats i F13-klassen över de 2,1 km som hon avverkade på 8:29.

Flyttade till USA 2012
För fyra år sedan flyttade hon till USA och Los Angeles för att studera och återupptog då fotbollen. Hon fick även ett stipendium genom fotbollen men ville testa löpning. Det var på Marymount California University i Rancho Palos Verdes i Los Angeles som hon i januari 2015 frågade skolans friidrottstränare om hon fick vara med och träna. Det fick hon och sedan gick det snabbt.
Bara några månader efter första träningspasset sprang hon 800 m på 2:08 och 1500 m på 4:31 och var tvåa på den kortare distansen i skolmästerskapen NAIA (The National Association of Intercollegiate Athletics) i slutet på maj.
Vintern 2016 vann hon 1000 m på NAIA och noterade 2:44.41 som var nytt mästerskapsrekord. Tiden är en av de bästa som en svenska gjort på distansen inomhus.

Turebergs FK är klubbadressen
På en tävling i Kalifornien i våras kom Turebergs medeldistansare Yolanda Ngarambe fram och presenterade sig och frågade om Hanna ville tävla för Tureberg. Och så blev det. Första tävlingen för nya klubben var Bauhaus-galan den 16 juni.
– Urban Aruhn hjälper mig med träningen nu och även om det inte är lätt att byta tränare så tror jag att detta kommer att bli bra. Han har en ganska stor träningsgrupp som bland annat innehåller 800 m-löparen Andreas Almgren även om han tyvärr är skadad nu, säger Hanna.
Hon är verkligen ny som löpare och har inte hunnit lära sig så mycket om träning än men har nått en bra träningsnivå.
– Jag gillar egentligen alla delar i träningen och variationen tilltalar mig! Allt från intervaller till långpass och styrketräning. När jag är klar med medeldistanssatsningen så kan jag absolut tänka mig att testa maraton, säger Hanna.

Varierad träning
Under grundträningsperioderna springer Hanna 7-8 mil i veckan och under de bara 1,5 år hon hållit på har det handlat om 2-3 intervallpass, ett tröskelpass, ett snabbhetspass och två styrketräningspass plus distanslöpning och backträning.
– Jag tränade med skollaget till i våras och ett långt intervallpass kunde handla om 6×800 meter med 1 minuts vila som vi ofta sprang i en park. Ett kort intervallpass kunde innehålla bara tre lopp – 500, 400 och 300 m som gick 59-fart på 400 m med flera minuters vila mellan, säger Hanna.

”Skillnaden ligger i intensiteten”
Skillnaden i träning mellan USA och Sverige tycker hon mest handlar om intensiteten.
– I USA hade vi kanske en vilodag varannan vecka men körde ganska hårt hela tiden. Den träning jag kört för Urban är lite mindre intensiv men kvalitetspassen är tuffare.
Hanna satser på 800 och 1500 m men gillar även längre distanser och sprang i höstas sitt första terränglopp som var NAIA-mästerskapen i Charlotte, North Carolina.
– Det var 5 km och jag gick mer eller mindre in i väggen med en kilometer kvar och blev 27:a. Men det loppet är nog det jag är mest nöjd med prestationsmässigt för då fick jag verkligen ut allt, säger Hanna.

Tog examen i våras
Hanna tog examen i våras – Business administration med inriktning management och accounting – och har rotat sig i USA där hon gift sig. Hon åker tillbaka i september för att göra slutproven för att bli auktoriserad revisor.
– Tidigare var tanken att börja jobba heltid i USA men jag vill ge löpningen en chans och kommer därför att försöka hitta ett halvtidsjobb. Eftersom jag inte kan träna för skolan längre så gäller det också att hitta en träningsgrupp.
– Men innan jag åker tillbaka ska jag springa SM här på hemmaplan i Sollentuna 26–28 augusti. Där är målet att göra årets snabbaste lopp. Förhoppningsvis blir jag uttagen till Finnkampen i Tammerfors. Sedan ser jag fram mot att bygga upp mig med ordentlig grundträning till nästa år.
– Planen är att tävla inomhus i Sverige 2017 och sedan komma tillbaka till sommaren eftersom jag inte längre tävlar för skolan i USA.
/Jonas Hedman

Fakta Hanna Hermansson
Född: 18 maj 1989 i Hammarbyhöjden, Stockholm
Uppväxt: I Segeltorp
Bor: Harbor City i Los Angeles
Familj: Gift med Samuel Lopez
Klubb: Turebergs FK
Tränare: Urban Aruhn
Yrke: Studerande
Personliga rekord: 800 m 2:03.32 (2016), 1000 m 2:44.41 (inomhus 2016), 1500 m 4:18.61 (2016)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen