Per Crona är mannen bakom Världsungdomsspelen och gladdes åt att tävlingen var tillbaka på Ullevi efter att ha ställts in 2020 på grund av pandemin. Foto: Deca Text&Bild

Glädje rakt igenom när Världsungdomsspelen gjorde comeback

Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg var den gångna helgen tillbaka i en begränsad upplaga med 2500 starter mot normala 8000 men blev ändå en succé. Och det noterades en ny Sverige-bästa-notering i P17 110 m häck. Läs Cege Berglunds rapport från en soldränkt helg som gick glädjens tecken.

Pandemin har gjort att det varit stora begränsning i tävlingsutbudet det senaste året och det är många som längtat efter att få tävla i större sammanhang – ledare, föräldrar och runt 140 funktionärer som mer eller mindre stått i kö för att få vara med och hjälpa till – strålade alla av friidrottsglädje på Ullevi.
– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger Per Crona, Örgryteledaren som är mannen bakom spelen.

”Ett inställt år till hade vi kanske inte klarat”
Pelle själv säger inte gärna sådant själv, men visst är det just han som borde vara mest belåten och som har störst anledning att ta åt sig äran av att världens kanske största ungdomstävling kan leva vidare, inte opåverkad men obruten av den pandemi som plågat oss.
2500 starter av  1400 deltagare är inte så mycket jämfört med tidigare årgångar. Men, som Pelle själv säger:
– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

Edvin Assarsson förbättrade det inofficiella svenska P17-rekordet på 110 m häck med 0.02 till 13.48. Foto: Deca Text&Bild

Sverige-bästa på 110 m häck
Bland alla som njöt av tävlingsglädjen efter att deras längtan var över var det förstås några som stack ut.
– Eslövs Edvin Assarsson förbättrade för tre veckor sedan sitt personliga rekord i P17 110 m häck (91.4 cm) med en halvsekund till 13.90. Nu sänkte han den tiden till 13.48 vilket är Sverige-bästa-genom tiderna för P17. Den gamla noteringen hade Linköpings Max Hrelja med 13.50 från 2015.
Moa Granat, Vallentuna, vann 300 m häck i F17 med fem sekunder på 41.11 – bara 0.03 från hennes egen ett år gamla Sverige-bästa-notering i åldersklassen. Moa har redan två senior-SM-silver på 400 m häck men så var också både mamma Madeleine och pappa Marko 400 häcklöpare i landslaget.
– Örgrytes Alex Apelgrim vann P17 100 m på 10.81 utan medvind, just före Växjös Isak Hughes och Eslövs Edvin Assarsson.
– Turebergs Ayla Hallberg Hossain vann F15 längd på 6.13 på lördagen och sedan 80 m på 9.83.
Ingrid Ronge från IF Rigor i Kungsbacka vann F17 höjd på 1.77 och var väldigt nära på 1.81.

Sådana resultat ger också fog för hopp om att gamla VM-arenan Ullevi bibehålles i gott skick. Något för Göteborgs politiker att ta fasta på?
/Cege Berglund

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen