Susanna Kallur och Khaddi Sagnia – två som dubblerar mot Finland! Foto: Deca Text&Bild

Så går det i Finnkampen i Tammerfors i helgen

Kommande helg avgörs den 76:e Finnkampen i Tammerfors nordöst om Åbo. Det blir faktiskt första gången som den klassiska kampen inte avgörs i Helsingfors när Finland som står som värd. Det gångna veckoslutet genomfördes SM i Sollentuna och då klarnade de flesta av de 108 individuella platserna (stafetterna tillkommer) som ska tillsättas men de sista finliret pågår fortfarande och truppen presenteras inom kort.

Blir det svensk dubbelseger?
På Stockholms Stadion i fjol vann Sverige herrkampen överlägset medan damerna förlorade med tjugo poäng. Manliga segern på 52 poäng är faktiskt en av de största genom tiderna och än större var den faktiskt efter första dagen då Sverige ledde med hela 59 poäng innan finländarna hämtade in lite på söndagen.
Det är alltid vanskligt att spekulera men ett stalltips är att de svenska herrarna tar femte raka segern och även damlaget bör kunna vinna.
Den gångna helgen visade Daniel Ståhl, som är halvfinländare eftersom mamma Taina är född och uppvuxen i Åbo, fin form med personliga rekord i både kula (19.38) och diskus (fantastiska 68.72). Daniel kommer som vanligt att dubblera och det kommer flera andra också att göra.

Dubbla starter för Kallur, Tornéus med flera!
På SM nöjde sig Susanna Kallur med 100 m slätt där hon tog silver på 11.53 bakom Khaddi Sagnia. Men Sanna antydde att hon kan tänka sig att springa 100 m både med och utan häckar i Tammerfors och så blir det! Sanna är en av många som dubblerar! Michel Tornéus vann längd och tresteg i Sollentuna och även han gör dubbla starter vilket han aldrig gjort tidigare.
Det gäller även Khaddi Sagnia (100 m och längd), Johan Rogestedt (800 och 1500 m), OS-semifinalisten Lovisa Lindh (800 och 1500 m) och flera andra. Tre starter gör SM-helgens fjärde dubbelvinnare Tom Kling-Baptiste som springer 100, 200 och 4×100 m.
I väntan på helgen bjuder vi på ett 2:17 minuter långt klipp som inleds med kommentarer från 2009 års Finnkamp där man blickar tillbaka på några tuffa tillfällen i Finnkampshistorien. Bland annat 1500 m-loppet från 1992 års kamp då alla (!) diskvalificerades för ojuste löpning.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen