Fjärde raka tävlingen över sex meter för Mondo Duplantis. Foto: Deca Text&Bild

Folksam GP: ”Världsrekord” i regn av Mondo Duplantis

Sex meter jämnt i stav av den suveräne Armand ”Mondo” Duplantis och seger också för Daniel Ståhl i diskus. Det var höjdpunkterna på Folksam GP-galan i Karlstad på tisdagskvällen på ett kylslaget och blött Tingvalla IP i Karlstad.

Det är inte så ofta som våra två främsta friidrottare Armand ”Mondo” Duplantis och Daniel Ståhl tävlar samtidigt i Sverige men i Karlstad hände det. Efter en ett par veckor lång värmebölja med över 20 grader var det något helt annat i Karlstad på tisdagen med 14 grader, mulet och duggregn.
Men det var ändå ingenting mot fjolårets tävling som regnade bort och Mondo fick avbryta. Nu gick han in på 5.50 men avbröt på vägen upp. I andra var han högt över och så även på 5.70. Då var segern klar och han höjde till sex meter jämnt.

Bjöd på ärevarv
Efter ett bra första försök så var Mondo på ribban ordentligt i andra, men den låg kvar och hans 19:e sexmeterstävling var ett faktum. Verkligen ett styrkebesked i strilregnet. Mondo valde att inte hoppa vidare men vann ändå med hela 50 centimeter och med tanke på förhållandena så var det en av hans bästa prestationer i karriären.
Efteråt bjöd han på ett ärevarv och hyllades av den knappt 500 personer stora publiken.

Fanny och Wictor övertygade
De kvinnliga och manliga kultävlingarna gick parallellt och där visade OS-klara Fanny Roos och Wictor Petersson stabil form i de allt annat än idealiska förhållandena.
I duggregnet fick Fanny på segerstöten 18.75 i andra. Ett resultat hon överträffat endast tre gånger när den här säsongen började.
Wictor hade två godkända där andra omgångens 20.63 blev hans längsta – mindre än tre decimeter från årsbästat. Det innebar en överlägsen seger före Norges Marcus Thomsen, 20.15.

Seger för Meraf på 1500 m
Hälles Meraf Bahta är OS-klar på både 5000 och 10 000 m och har satt svenskt rekord på sistnämnda distans denna säsong (31:08.05). På Tingvalla vässade hon snabbheten med säsongsdebut på 1500 m och efter 66.8 på 400 m, 2:16.5 på 800 m och 3:23.6 på 1200 m som trea-fyra tog hon ledningen 250 m från mål.
Hon var klart starkast sista biten och vann med en dryg sekund på 4:11.86. Bakom henne gladde Linn Söderholm med en tredjeplats på 4:13.42 – hennes fjärde bästa tid – med Hässelbys Caroline Högardh sexa på 4:15.56. Hanna Hermansson bröt.
I den kvinnliga höjdtävlingen värmde Erika Kinsey upp men avstod sedan start som en försiktighetsåtgärd eftersom hon kände sig sliten. Detta efter årsbästat 1.92 den gångna helgen. Planen är att tävla i Tyskland på fredag.

Svenskt årsbästa på 100 m
Henrik Larsson gjorde i det svala vädret och blöta banorna ett utmärkt lopp och nådde målet som tvåa på 10.29 i en medvind på 1.3 m/s. Därmed sänkte han sitt eget svenska årsbästa med sju hundradelar och bar bara 0.09 från sitt personliga rekord. En imponerande tid i kvällskylan och ett gott formbesked inför U23-EM i Tallinn i juli där han är titelförsvarare. Vann gjorde Danmarks Kojo Musah på 10.25.
En bra insats stod även Irene Ekelund för som vann på 11.68 i nollvind – en knapp tiondel före vinterns kortsprintsuverän Claudia Payton.

Gaël glädjeämne på 800
Turebergs Yolanda Ngarambe underskred OS-nomineringsgränsen 4:04.20 på 1500 m redan 2019 och har efter en skadeperiod i april och maj ännu inte hittat formen. På Tingvalla testade hon 800 m för första gången i år och efter att ha passerat halvvägs på just under 60 sekunder blev hon bästa svenska som trea på 2:04.51.
Glädjeämnet var Sävedalens Gaël De Coninck, 20, som slutade femma på 2:04.94 – utomhuspers med dryga halvsekunden och en knapp sekund från totalperset från i vintras. Formen är på gång inför U23-EM i Tallinn om tre veckor.
/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även: Övertygande seger för Daniel Ståhl

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen