Dubbla guld för Samuel Russom på 10 km terräng – individuellt såväl som i lag. Foto: Deca Text&Bild

Suveränt SM-guld för Samuel Russom

I SM på 10 km utanför Ystad på söndagsförmiddagen var Hässelbys Samuel Russom helt överlägsen och ledde från start till mål fram till seger med över halvminuten på 28:29. Det är nytt mästerskapsrekord. Överlägsen var även kvinnliga vinnaren, Upsalas Carolina Wikström med 33:31.

SM-milen genomfördes på en nästan helt platt lite drygt 3 km lång bana fem kilometer utanför centrala Ystad. Damerna startade tre minuter före herrarna där Samuel Russom gjorde sin första tävling sedan Valencia Marathon i december och visade att vinterträningen fungerat utmärkt.

Seger med 41 sekunder
Samuel kom iväg mindre bra i starten och sprang den första kilometern en del bredvid banan för att avancera. Men när han nått ledningen lämnade han övriga bakom sig ledningen ökade sedan för varje varv. Målet nådde han i obruten stil på 28:29 – personligt rekord med nio sekunder och mästerskapsrekord med två. Det gamla hade Hälles Samuel Tsegay med 28:31 från Anderstorp 2020.
Segermarginalen blev hela 41 sekunder till Ullevis hinderlöpare Vidar Johansson som vann klungspurten om silvret på 29:10 just före Suldan Hassan och Yohannes Kiflay. Endast 1,2 sekunder skilde mellan de tre sistnämnda.
Åtta man underskred 30 minuter. Tia slutade blott 17-årige Karl Ottfalk på nya personliga rekordet 30:11.

Rekordnivå
Det var en platt bana i skogen och idealiska förhållanden med i det närmaste vindstilla, 12 grader och uppehåll. Men banan innehåll åtta tvära svängar per varv vilket höll nere tiderna. Att Samuel Russom på den banan i sin första tävling på fyra månader sololöper till 28:29 indikerar att han är i form för under 28 minuter på en löpvänligare bana med motstånd.
Bland de som var anmälda men inte kom till start fanns MAI:s Jonas Glans som satte svenskt rekord med 27:57 i januari.

Carolina från start till mål
Upsalas Carolina Wikström gled ifrån övriga redan när löparna svängde höger efter startrakan på gruset och sololöpte sedan till seger med 27 sekunder på 33:31. Silvret tog hinderspecialisten Emilia Lillemo på personliga rekordet 33:59 med vilket hon var hela 43 sekunder före trean Linn Söderholm från Sävedalen. Även fyran Johanna Larsson från Örgryte tog sig under 35 minuter.
Det blev periodvis trångt längst banan eftersom det handlade om tre varv vilket resulterade i en hel del varvningar eftersom även veteran-SM ingick.