Personligt rekord med hela två tiondelar för Elmo Lakka. Foto: Deca Text&Bild

Robert Kronbergs 20 år gamla 110 m häck-rekord slaget

I Jyväskylä i onsdags gjorde Finlands Elmo Lakka, 28, sitt livs lopp då han på 110 m häck rusade i mål på 13.31. Därmed slog han Robert Kronbergs nordiska rekord på 13.35 från 2001 som han delade med Arto Bryggare.

Elmo Lakka kom till Jyväskylä med ett två år gammalt personbästa på 13.49 och gjorde i solskenet ett i det närmaste felfritt lopp. Han touchade en häck men i övrigt såg det perfekt ut i motvinden på 0.3 m/s och det var känslomässigt när han mötte pressen efteråt.
– Jag har drömt om att slå det finländska rekordet ända sedan jag var en liten grabb. Tack alla som trott på mig, sa Elmo Lakka till svenska Yle.
– Jag trodde att det skulle kunna bli personligt rekord, en tid kring 13.42. Men att det skulle gå så här fort redan den 2 juni är en stor överraskning, fortsätter Elmo som har 13 finska mästerskapstitlar och nu underskred OS-kvalgränsen med en hundradel.

Personbästa med nästan två tiondelar
Elmo sänkte nu sitt personliga rekord med hela 18 hundradelar och är plötsligt snabbast i Norden genom tiderna. Det tidigare finska rekordet på 13.35 var 37 år gammalt och tillhörde Arto Bryggare som noterade tiden i försöken i Los Angeles-OS 1984 där han sedan tog brons i finalen på 13.40.
Robert Kronberg tangerade dessa 13.35 i Lausanne 2001 som alltjämt är svenskt rekord.
/Jonas Hedman

Se loppet på svenska Yle

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen