Den spännande avslutningen i USM-femkampens sista gren 600 m där allt avgjordes. MAI:s Erika Wärff före Högbys Lovisa Karlsson. Foto: Deca Text&Bild

Dramatik hela vägen med avgörandet i sista grenen

Förra helgen genomfördes mångkamp-SM i Uddevalla för seniorer, juniorer och ungdomar och det blev flera spännande fighter. Inte minst i F17-femkampen där det bara skilde 34 poäng mellan Högbys Lovisa Karlsson och MAI:s Erika Wärff inför avslutande 600 m.

Erika och Lovisa har mötts flera gånger förut med seger för Lovisa i F15-femkampen i Norrköping 2015 och för Erika i F16 i Göteborg i fjol. Lovisa har sina bästa grenar i häck och längd medan Erika är bättre i höjd och kula.
Båda inledde med personligt rekord på 60 m häck – svenska årsbästat 8.48 för Lovisa och 8.77 för Erika. I höjd klarade Erika sedan 1.79 och det var inte mycket som fattades på 1.82 som hade inneburit tangerat personbästa. Lovisa tog 1.70.

Fullträffar i kula och längd
I tredje grenen kula inledde Erika med två stötar just över 14 meter och fick sedan på en härlig träff i sista med 15.61
– Det är personligt rekord med över en meter och det är den resultatet jag är mest nöjd med, säger Erika.
Sedan var det dags för Lovisas favoritgren längd där hon i somras blev femma på ungdoms-EM. Nu fick hon på inneperset 6.14 och plockade därmed in hela 161 p trots att Erika med 5.61 också satte innepers och bara var en decimeter från sitt bästa utomhus.

Offensiv satsning på 600 m
Inför avslutande 600 m skilde bara 34 poäng och trots att Erika ledde gick hon på offensiven direkt och fick lucka.
– Jag trivs bäst med att öppna snabbt och styra längst fram. Men om Lovisa varit i ledning sammanlagt inför sista grenen tror jag att hon öppnat tuffare än vad hon gjorde nu, säger Erika.
Hon höll undan hela vägen och vann med fem sekunder på 1:40.87 och försvarade därmed guldet från i fjol med 123 poäng marginal.
Både Erikas 4.363 poäng och Lovisas 4.240 tillhör de bästa femkamper som gjorts i åldersklassen.
– Jag är jättenöjd! Jag hade inga missar, satte pers i häck, kula och på 600 m och innepers i längd, säger Erika.

Kommer från en mångkampsfamilj
Erika tränas av mamma Kristina Wärff (tidigare Rosenquist), SM-vinnare i sjukamp 1992, och även pappa Robert Wärff hjälper till. Han tillhörde också Sverige-eliten i mångkamp på 90-talet med två SM-titlar i tiokamp och en i sjukamp.
– Mamma har en ungdomsgrupp på ungefär tio aktiva i MAI som jag ingår i och ungefär hälften har mångkampsinriktning. Men jag får hjälp av flera andra tränare också, bland annat Staffan Jönsson i kula, Morgan Persson i höjd och längd och Niklas Fernström i sprint, säger Erika som går andra året på friidrottsgymnasiet i Malmö där hon läser naturvetenskapliga programmet.

Seniordebut i sommar
Målet för sommaren var ungdoms-VM i Kenya men eftersom Sverige valt att inte ställa upp så har Erika fått ändra målsättningen.
– Jag vill kvala in till junior-EM för 19-åringar i sjukamp. Det innebär att det blir debut med seniorredskapen i sommar. Och skulle inte det gå så är höjd min reservplan, där har jag redan klarat kvalgränsen på 1.80, säger Erika.
Seniorredskap innebär 4 kg-kula, 84 cm-häckar och 600 m-spjut vilket inte bör innebära någon större omställning eftersom Erika redan har längden inne.
Närmast väntar USM i Göteborg till helgen där det troligen blir fyra grenstarter.
– Jag är anmäld i fem grenar men det lutar åt höjd, 400 m, kula och häck. Det ska bli kul!
/Jonas Hedman

Erika Wärffs samtliga topp-6-placeringar i USM 2015-2016

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen