En koncentrerad Hasse Sjögren i samband med USM i Vellinge i somras. Foto: Deca Text& … nej, Jonas Hedman ska det vara

Grattis Hasse Sjögren som fyller jämnt idag!

Det är en speciell dag för friidrottsfotografen och skribenten Hasse Sjögren på Deca Text&Bild som fyller 60 år! Han förgyller konstant vår friidrottsvardag med bilder från tävlingar från hela Sverige och även många av de största internationella. Genom åren har han tagit runt tre miljoner bilder och skriver årligen omkring 800 artiklar till tidningar landet över.

Hasse Sjögren är en välbekant profil på friidrottstävlingar sedan mer än 25 år. Han skriver och hans bilder syns nära nog överallt i friidrottssammanhang. Inte minst på denna webbplats, på friidrott.se, en rad klubbsajter, i dagstidningar med mera. Han bor i Borås sedan 37 år och driver företaget Deca Text&Bild på heltid sedan 1994 där Thomas Windestam, som bor i Trosa, är medarbetare. Hasse är utbildad friidrottstränare på GIH och det var egentligen en slump att han blev journalist och fotograf. Hur kan du läsa via länken längst ner.

Besökt många länder
Med kamerorna i ständigt sällskap reser han större delen av året och nyligen har han varit en månad i Sydafrika och fotograferat vilda djur men framför allt många av de svenska löpare som är där på träningsläger. En av dem är Mustafa Mohamed.
– Jag och Musse har en intern tävling som handlar om att besöka så många länder som möjligt. Även hans tränare Ulf Friberg är med men han leder skyhögt eftersom han varit i över hundra länder. Kravet för att få räkna ett land är minst en övernattning. Vad ställningen är mellan mig och Musse? De måste jag få återkomma till men för egen del handlar det om ett 60-tal, säger Hasse.

Sydafrika ett favoritland
Till favoriterna hör Sydafrika och Kenya men också Estland och Finland.
– Det är otroligt vackert i Sydafrika! Och det är speciellt att se 60 kenyaner komma in på en idrottsplats och springa 1000 m-intervaller så att grus och lera ryker! I Estland och Finland har jag fått många vänner, det är länder som jag verkligen tagit till mig, säger Hasse.
Nästan alla resor är förknippade med friidrott och det är i idrotten snarare än resandet i sig som passionen finns.

”En helgtävling är som en tiokamp”
Hasse har ett förflutet som mångkampare och har gjort över 50 tiokamper och över hundra mångkamper totalt med ett personbästa i tiokamp på 6.489 poäng från 1979. Och hans jobb påminner en hel del om mångkamp.
– När jag ska fotografera och skriva inför en tvådagarstävling så förbereder jag mig mer eller mindre som inför en tiokamp. Det gäller att ha koll på all utrustning och studera tidsprogrammet för att hinna med alla grenar.

Nu drar innesäsongen igång på allvar!
Närmast väntar Scandinavian Milers i Göteborg nästa helg och sedan Quality Hotel Games i Växjö veckan efter och därefter rullar innesäsongen på med JSM, ISM och så inne-EM i Belgrad i början på mars.
– Men den tävlingen tar Thomas Windestam, jag koncentrerar mig på USM i Uppsala.
Stort grattis säger vi igen till Hasse Sjögren som fortsätter att förgylla vår friidrott med sina bilder!
/Jonas Hedman

Läs även artikeln om Hasse Sjögren i tidningen Friidrottaren (2010)

Deca Text&Bild hemvist på nätet – www.decabild.se – där du kan beställa friidrottsbilder
Decas bildbank

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen