Meraf Bahta slog det 26 år gamla rekordet

I kvinnliga 3000 m-loppet på inne-SM i Växjö avslutade Ullevis Meraf Bahta med ett rykande snabbt slutvarv vilket förde henne till seger på 8:55.75. Därmed slog hon Sara Wedlunds mästerskapsrekord från 1996 med över fem sekunder och även tvåan och trean gick under det gamla rekordet.

Inne-SM i Telekonsult Arena inleddes på fredagskvällen med fyra finaler där kvinnliga 3000 m var en. Direkt efter start bildades en tätgrupp på tre tjejer som bestod av Hässelbys Sarah Lahti, Meraf Bahta och Turebergs Yolanda Ngarambe.
Sarah drog första 600 meterna innan Meraf tog över och passerade första kilometern på 2:58.0 med Yolanda som trea.

Hjälptes åt med dragjobbet
Sarah och Meraf hjälptes åt med att ligga först och det såg ut som att de hade IVM-kvalgränsen 8:49 i sikte vilket innebär ett snitt på 2:56 per kilometer.
Men farten sjönk och efter att ha passerat halvvägs på 4:28 var Meraf längst fram vid 2000 m (5:59.9). På näst sista varvet tryckte hon upp farten ytterligare och bara Yolanda följde, men på sista fick hon lucka även till Yolanda samtidigt som löpare varvades.

Alla tre under nio
Med 34.2 på näst sista varvet och 30.6 på slutrundan byggde Meraf upp en sekundstor seger före Yolanda som med 8:56.79 bara var tre sekunder från pers och med Sarah trea på personliga rekordet 8:59.01.
Till slut fattades alltså bara knappt sju sekunder för Meraf som visade att kapacitet helt klart finns 8:49.
Fyra slutade Täbys hinderspecialist Emilia Lillemo som sprang hela loppet i ett vakuum men med 9:24.85 ändå bara var sju sekunder från den tid hon gjorde i ett mixat lopp för en månad sedan.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen