På väg till Asien med Universiaden i augusti som slutmål. Foto: Deca Text&Bild

Anders Borgström flyttar till Taiwan och blir spjuttränare på heltid

Ibland öppnas det möjligheter och en som inte är sen att tillvara på sådana är den Karlstad-baserade spjuttränaren och friidrottskännaren Anders Borgström, 70. Den 28 december flyger han till Taiwan för att träna deras främsta spjutkastare i åtta månader fram till Universiaden som går i huvudstaden Taipei i slutet på augusti.

– Det blir ett äventyr! Det ska bli intressant att få uppleva en helt ny kultur men framför allt att få träna några spjutkastare i världsklass och se hur de utvecklas. Jag kommer även att ha en mentorroll där syftet är att lära upp de inhemska spjuttränarna, säger Anders som tar med sig fru Inger på resan.
Det hela började med att en taiwanesisk spjutgrupp på tre män och en kvinnlig junior tillsammans med sin tränare och fysioterapeut bodde och tränade i Karlstad under två månader fram till mitten av april i år. Sedan kom de tillbaka i juni och stannade i en dryg månad då de också tävlade.

Två kastare har gjort över 80 meter
De aktiva var Huang Shih-Feng, född 1992, Cheng Chao-Tsun, född 1993 (pers 81.78), och juniortjejen Chu Chang som är en juniortjej född 1997. Dessutom var tränaren Hsieh Shen-Long med (spjutpers just över 70 meter) och två kortare besök gjorde biträdande generalsekreteraren i Taiwans friidrottsförbund, Chen Huang-Yan (OS-kastare i Los Angeles 1984). När gruppen kom till Karlstad hade Huang nationsrekordet på 82.11 från 2013 och förbättrade det till 83.82 i årets andra tävling som var i Japan i början på maj vilket var nytt taiwanesiskt rekord!
– Sedan kom de tillbaka och tävlade i Sverige och Huang vann bland annat Göteborg GP på 81.71 i mitten på juli med Kim Amb som tvåa på 79.84, säger Anders.
Cheng skadade tyvärr menisken kort efter hemkomsten till Taiwan och har inte tävlat sedan dess men är nu återställd och i full träning.
– Även Chu hade skadeproblem där en axel ömmade så vi fick ta det lugnt med henne fram till junior-VM som var hennes stora mål. Där satte hon personligt rekord i kvalet och slutade sedan femma i finalen på nationsrekordet 55.35.

Tränare och utbildare inför Universiaden
Anders har en lång tränar- och ledarkarriär bakom sig och var bland annat förbundskapten för friidrottslandslaget 1984-1988 och grenansvarig i spjut i Sverige 1971-1998. Vi känner honom också som friidrottskommentator för Eurosport (till och med 2014) plus en rad andra uppdrag inom svensk friidrott.
Det var i somras Anders fick förfrågan om att åka till Taiwan och träna spjutkastarna på deras hemmaplan och efter flera turer fick de ihop allt vilket innebär att Anders och Inger kommer att vara där i åtta månader fram till början på september.
– De arrangerar Universiaden i slutet på augusti och troligen blir det så att jag även hjälper till med funktionärsutbildningen eftersom jag har lång erfarenhet av det här i Sverige, säger Anders.

En ö lika stor som Danmark
Taiwan har 23 miljoner invånare och är till ytan aningen mindre än Danmark. Huvudstaden Taipei har 2,7 miljoner invånare och ligger på öns norra del medan Anders kommer att hålla till i 1,5-miljonersstaden Kaohsiung vid kusten på södra ön där landets nationella idrottscenter finns.
– Där bor alla de bästa idrottsmännen och kvinnorna på internat. Det finns relativt få friidrottare i Taiwan men de som har talang satsas det mycket på. Jag kommer att ha hand om de tre nämnda plus troligen ytterligare en ung tjej som visat fin talang men som jag ännu inte träffat, säger Anders.
Det är runt 20 grader varmt vintertid på Taiwan medan det kan bli 35-40 grader på sommaren.
– Det blir en utmaning! Taiwan är ett utvecklat land men vi har inte riktigt koll på om de har luftkonditionering överallt, säger Anders och skrattar.

”Målet är att bli överflödig”
Anders är pensionär sedan några år men nu blir det en återgång till heltidsarbete.
– Jag räknar med att jobba minst fem dagar i veckan och eftersom jag vill vara med på alla träningspass så kan det nog bli mer än så. När de var och tränade här i Karlstad var det jag och Lasse Haka som höll i träningen. Av det vi ändrade i upplägget var bland annat att periodisera och pulsera träningen. Tidigare körde de med i stort sett samma belastning året runt. Jag tror att förändringen bidrog till att de kastade längre, säger Anders.
– Målet är ju att se en positiv utveckling för dem och att deras tränare lär sig mer så att jag är överflödig i slutet på augusti!
Kommunikationen är en utmaning och det är ganska ovanligt med taiwaneser som pratar bra engelska.
– De hade med sig en fysioterapeut när de var i Karlstad som också skulle fungera som tolk, men det var den unga Chu Chang som bäst tolkade åt oss och det fungerade tillräckligt bra. På Taiwan talar man mandarin och jag har lärt mig lite, bland annat heter spjut biao qiang.
Få svenska friidrottare har bott i Taiwan men en av dem är kulstötaren Leif Arrhenius, Spårvägen, som bodde där i två år 2005-2006 då han gjorde sin mission där.

Två taiwanesiska namn som sticker ut
Av Taiwans bästa friidrottare märks förutom spjutkastarna bland annat 400 häck-löparen Chen Chieh (49.00 2015) och höjdhopparen Hsiang Chun-Hsieng (satte 2015 nationsrekord med 2.29). Historiskt sett är det två namn som sticker ut – tiokamparen Yang Chuan-Kwang och sprintern- och häcklöperskan Chi Cheng.
Yang tog OS-silver i Rom 1960 och var först i världen över 9000 poäng med gamla tabellen medan Chi 1970 förbättrade eller tangerade inte mindre än nio världsrekord och bland annat tävlade i Sverige.

Från Universiaden till Finnkampen
Anders och Inger är redo för äventyret och har planerat det ganska länge vid det här laget.
– Vi kommer hem lördagen den 2 september och landar på Arlanda 12.30. Då åker vi direkt in till Stockholms Stadion för att se Finnkampen!
/Jonas Hedman

Läs även:
Anders Borgström hedrad med ärofyllt ledarpris

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen