Martin Enholm vinner 800 m på svenska inomhusrekordet 1:45.91 i Birmingham den 22 februari 1992 efter att ha passerat amerikanen George Kersh på upploppet. Bild: Martin Enholm

”Jag hade fyra veckor på 14 år och är oändligt glad för det” – Martin Enholm om fullträffen 1992

Alla drömmer om att få alla bitar att stämma och göra sitt livs tävling när formen är på topp. För 800 m-löparen Martin Enholm inträffade det den 22 februari 1992 då han vann inomhusgalan i Birmingham på svenska inomhusrekordet 1:45.91. Idag fyller rekordet 25 år!

På plats i Birmingham frågade Martin vem som skulle vara hare men fick veta att favoriten George Kersh skulle ta ut det själv. Han hade gjort 1:44.07 sommaren före då han rankades åtta i världen och hade bara fyra dagar före galan i Birmingham satt innepers med 1:45.90.
– Kersh körde från start och jag lade mig ett steg bakom. Vid 650 meter märkte jag att han började kränga lite med axlarna och insåg att han var trött. Själv kände jag mig pigg och gick upp vid axeln i sista kurvan, passerade på upploppet och vann! berättar Martin.
Han var fullt fokuserad på loppet och tänkte inte på några tider.
– Första tanken var ”vilken skalp”! Det var inte så ofta jag fick vara med i en internationell gala utomlands så att vinna var stort! Efter målgången såg jag att den rullande tidtagningen stannat på 1:45.91 och blev chockad! Det var en fantastisk känsla!

Nia genom tiderna i världen
Martin gjorde det snabbaste 800 m-loppet alla kategorier av en svensk och underskred Åke Svensons 16 år gamla utomhusrekord med tre hundradelar. Samtidigt gick han upp som nia genom tiderna inomhus bara en sekund från inomhusvärldsrekordet.
– Tiden var en bekräftelse på vad jag trott att jag kunde göra, jag var en av få medelduktiga 800 m-löpare som lyckades realisera min potential. Den form jag var i vintern 1992 hade jag aldrig varken före eller efter, jag tävlade i 14 år, fick fyra veckor med en fantastisk toppform och är oändligt glad för det! säger Martin.

Tappade snabbheten
Martin Enholm är född 1965 och tävlade hela karriären för IFK Lidingö. Han blev 800 m-löpare först som 19-åring och nådde direkt svenska eliten där han stannade i 14 år. Han representerade Sverige i VM och EM ute och inne, gjorde 19 landskamper och vann åtta SM-guld utomhus vilket är fler än någon annan lyckats med.
Bakgrunden till den fantastiska formen vintern 1992 började egentligen redan 1990.
– Karriären gick spikrakt uppåt fram till 1988 men våren 1989 drog jag en vad vilket resulterade i mer uppbyggnadsträning 1990-91. Nackdelen var att jag tappade lite av min naturliga snabbhet, säger Martin.
1991 var han riktigt stark och satte i Europacupen i Barcelona i juni personligt rekord på 1500 m med 3:40.74.
– Inför SM i Helsingborg trodde jag att jag skulle vinna både 800 och 1500 m men det blev två silver efter att ha vunnit 800 fyra år i rad! Kenneth Tholén vann karriärens enda guld och Micke Svensson från Riviera hade sitt livs sommar och gjorde 3:37 på 1500 i Malmö och vann SM-titeln. De killarna var värdiga vinnare på alla sätt, men det var inte så jag hade tänkt att SM skulle sluta!

Lyckat läger i Kalifornien
Hösten 1991 fungerade träningen väldigt bra och i slutet på december åkte han till Kalifornien på ett månadslångt träningsläger.
– Jag åkte tillsammans med bland annat bröderna John och Niclas Norling. Vi tränade på universitetsområdet i Irvine i södra Los Angeles som var ett ställe som MAI-sprintern Marty Krulee hjälpt oss med. Förutom en fin idrottsplats fanns det bra gräsytor att träna på, säger Martin.
Träningen gick allt bättre och formen började komma.
– Jag märkte att både de långa och korta intervallerna fungerade bra. På 8×1000 m snittade jag 3:00 med en minuts stå/joggvila och det var kontrollerat. På 10×200 m gjorde jag just under 26 sekunder med en minuts ståvila. 
Martin gjorde en tävling på 800 m innan han åkte hem till Sverige för inomhussäsongen.
– Den resulterade i 1:49 och jag var helt slut … Att bra träningstider inte med automatik innebär bra tävlingsresultat blev jag åter påmind om.

Vägen till rekordet
När han kom hem till Sverige testade han formen på 400 m och satte inomhuspers direkt med 48.52 utan motstånd.
– Sedan gjorde jag 1:48.80 solo i Göteborg, följt av 1:49.69 och seger i inomhusfinnkampen i Globen. Dagen efter sprang jag galan på samma plats och blev fyra på 1:47.91 i ett lopp som vanns av Johnny Gray på 1:45.40, men jag kände att jag inte fick ut allt, säger Martin.
1,5 vecka senare vann han inne-SM i Göteborg på 1:47.80 och fick sedan chansen på galan i Birmingham.

Världsrekordöppning
I Birmingham var det invigningstävling i den nybyggda National Indoor Arena söndagen den 22 februari 1992, för övrigt samma arena som Kalle Berglund 25 år senare satte svenskt rekord på 1500 m i med 3:37.69, även om den då bytt namn till Barclaycard Arena.
– Det var världsrekordförsök på 1000 m vilket gjorde att alla de bästa sprang den distansen. Vi var bara sex man på 800 vilket var perfekt – mindre trängsel och färre armbågar. Jag fick bana ett och favoriten George Kersh bana två så jag hade perfekt uppsikt genom första kurvan, säger Martin.
Det blev hård jämn fart och Martin var ensam om att följa amerikanen som före loppet förklarat att han skulle vara sin egen farthållare i vad som blev ett världsrekordupplägg!
Kersh inledde med 25.2 och 25.7 på de första två varven och passerade halvvägs på 50.9 mot 51.2 för Martin. Sedan mattades tempot vilket innebar 1:17.7 på 600 m med Martin på 1:18.0 och båda låg då fortfarande under Johnny Grays passertider från Globen där han hade 1:45.40.
– Jag var helt fokuserad på att hänga Kersh och när jag kunde gå upp vid axeln i sista kuvan och passera i början på upploppet så var det förstås en fantastisk känsla! Precis vid målgången for tanken ”Jag skulle ha sprungit 1000 m istället” genom huvudet och direkt efter målgången kom syran.

Vem kommer slå rekordet?
Martins 1:45.91 har stått sig som svenskt inomhusrekord i ett kvarts sekel och frågan är när och av vem det kommer att slås.
– Det är inte lätt att ta det, det förstod jag redan 1992. Men jag säger det inte för att framhäva min egen prestation utan för att det finns så få lopp inomhus. Max sex bra internationella lopp per vinter och för att kunna göra under 1:46 måste man i princip vara 1-2:a, det är i alla fall den analys jag gjort, säger Martin.
Närmast har Turebergs Andreas Almgren varit med 1:46.56 noterat i Globen 2015. Då 1992 var Martin nia på världsbästalistan genom tiderna och har nu sjunkit ner till 47:e plats och 22:a i Europa. Utomhus gjorde han som bäst 1:46.06 som 23-åring i Kvarnsveden 1988.

Avslutade karriären 1997
Martin hade Curt-Åke ”Momme” Andersson i IFK Lidingö som tränare hela karriären och menar att han var ”världens bästa tränare”.
– Han fokuserade helt på att skapa det bästa förutsättningarna för sina aktiva. Han förkovrade hela tiden sig själv och om jag i perioder ville träna utomlands för någon brittisk tränare så var det aldrig några problem.
Martin avslutade elitsatsningen som 32-åring hösten 1997 men finns kvar inom idrotten som säljare.
– Jag har sålt löparskor för olika märken och på senare år har jag också kommit in på skidor och cykel, säger Martin.
Han bor på Söder i Stockholm och har tre döttrar. Karolina, 22, Lovisa, 20, och Rebecka, 14.
– Karolina läser till jurist, Lovisa håller på med balett och Rebecka med dans. Alla är esteter.
Efter karriären satt han en kort tid i IFK Lidingö Friidrotts styrelse men har i övrigt inte engagerat sig i idrotten i organiserad form.
– Men jag följer friidrotten och gläds med de svenska framgångarna. Jag tror mycket på svensk medeldistans, det ser verkligen bra ut!
/Jonas Hedman

Läs även:
7:48.44 – ett minnesvärt rekord jubilerar

De snabbaste svenskarna på 800 m genom tiderna
1:45.45  Rizak Dirshe, Malmö AI, 2003
1:45.59  Andreas Almgren, Turebergs FK, 2015
1:45.89  Johan Rogestedt, F Stenungsunds FI, 2014
1:45.91i Martin Enholm, IFK Lidingö, 1992 (inomhus; 1:46.06 ute 1988)
1:45.94  Åke Svenson, IFK Kristinehamn, 1975
1:46.25  Torbjörn Johansson, Malmö AI, 1994
1:46.28  Ronny Olsson, Malmö AI, 1984
1:46.36  Rickard Pell, Hammarby IF, 2004
1:46.36  Mattias Claesson, Hässelby SK, 2009

Martin Enholm och George Kersh, Birmingham 22 februari 1992.

 

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen