Hela SM-prispallen i diskus från Söderhamn 2015 är representerad i Rio. Fr v Axel Härstedt, Benn Harradine och Daniel Ståhl. Foto: Deca Text&Bild

Startlistorna är publicerade i Rio – Daniel Ståhl först ut av svenskarna

På onsdagskvällen publicerade IAAF startlistorna till första OS-dagen vars länk finns i högerspalten här intill. Först ut är diskuskastarna där Daniel Ståhl kastar som nummer åtta i första kvalgruppen kl 14.30 på fredag och Axel Härstedt som nummer fyra i den andra kl 15.55. Kvalgränsen är satt till 65.50 men så lång lär inte krävas för att bli en av de tolv finalisterna.
I London för fyra år sedan gällde 65.00 som direktkval men då räckte 63.55. Det är det kvalitetsmässigt bästa mästerskapskvalet någonsin som ägt rum på ett stadion. På EM i Amsterdam för en månad sedan krävdes 63.60 för final men det kvalet genomfördes i en park där det blåste en fint bärande motvind och de förhållandena ska inte jämföras med hur det normalt är på ett stadion med betydligt svagare vind.

Hammarby är också representerat
Daniel Ståhl var EM-femma i Amsterdam och är den av svenskarna som har de bästa förutsättningarna att gå till final efter en utmärkt säsong. Men även Axel har kapaciteten om allt stämmer. Med i finalen är även Hammarbys australiensare Benn Harradine som bor i Stockholm under sommarhalvåret. Han var nia i OS-finalen i London 2012 och VM-tia i Peking i fjol då Daniel Ståhl var femma.
Även regerande OS-mästaren och trefaldige världsmästaren Robert Harting finns glädjande nog med i startlistan. Den skadedrabbade tysken tävlade i Umeå i juni men tvingades sedan ställa in EM på grund av nya problem med knäet. Men han är liksom sin yngre bror Christoph med i Rio och kastar i andra kvalgruppen tillsammans med Axel.

Norskt och isländskt i diskus
Ytterligare två nordbor är med – Islands Gudni Gudnason (årsbästa 61.20) och Norges Sven Martin Skagestad (årsbästa 65.20) varav den senare kanske kan ta sig vidare.
Tredje svensk på banan under fredagseftermiddagen är Sarah Lahti i direktfinalen på 10 000 m kl 16.10. Natten till lördag springer Meraf Bahta 1500 m-försök kl 01.46 (6 bästa i varje heat plus 6 tider vidare till semifinal) och 02.20 hoppar Michel Tornéus längdkval (direktkvalet är 8.15).
Startlistorna
/Jonas Hedman

Läs också
Svensktipsen män
Svensktipsen kvinnor

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen