Medaljtrion på K 10 km med fr v tvåan Sarah Lahti, Hässelby, vinnaren Meraf Bahta, Hälle, och trean Anastasia Denisova, Sävedalen. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Lahti och Bahta i tät guldkamp

Det blev en härlig satsning i kvinnliga 10 km-loppet på terräng-SM i Vällingby på söndagseftermiddagen där arrangörsföreningens Sarah Lahti drog i bra fart i stort sett alla fem varven. Men på de sista trehundra meterna spurtade Meraf Bahta ifrån och vann med fem sekunder på 35:00 och tog sitt andra individuella guld för helgen.

Det var 11 grader, mulet och regnfritt på Grimstafältet där 2 km-banan hunnit bli lerig när det klockan 12 var dags för kvinnliga milloppet. Det var sex tjejer i tätklungan efter första kilometern (3:38) men sedan höjde Sarah Lahti farten och fick bara med sig Meraf Bahta.
Vid varvningen efter 2 km ledde de med fem sekunder och sedan ökade avståndet till klungan kontinuerligt. Sarah, som var sjuk tidigare i veckan och aldrig kom till start i halvmaraton-VM, drog nästan hela tiden och vid 5 km (17:43) var ledningen uppe i 34 sekunder med IFK Umeås Charlotte Andersson trea just före Sävedalenduon Sara Christiansson och Anastasia Denisova.

Ingen ville ge sig
Ut på sista varvet låg Sarah och Meraf sida vid sida och de höll ihop förbi 9 km-passeringen och de tre höbalarna vid 9,3. Det var inte förrän på den sista långa, platta rakan innan vänstersvängen in på upploppet som Meraf fick några meter.
Det kunde Sarah inte svara på utan fick se sig slagen med fem sekunder på 35:05. Bakom dem blev det dubbelt Sävedalen sedan Anastasia Denisova sprungit ifrån Sara Christiansson med nio sekunder till 36:28 medan femteplatsen gick till Charlotte Andersson ytterligare 20 sekunder bakom.

Suveränt terräng-SM-facit för Meraf
Meraf Bahta har nu gjort tio starter i fem terräng-SM sedan 2013 och varit först i mål varje gång. Sarah Lahti har sedan tidigare två guld på 4 km och tog nu sin första SM-medalj på långa banan.
Guld blev det för Hälle IF även i lagtävlingen där sjuan Samrawit Mengsteab och nian Lisa Risby kompletterade precis som på korta banan på lördagen. Men med 17 platspoäng var de bara åtta före Hässelby som i sin tur var fem före IFK Umeå.

Linnea starkast i K22
Hässelbys Linnea Sennström har haft ett lysande år med senior-SM-silver i halvmaraton, finnkampsstart på 10 000 m och JSM-guld på 5000 m. Nu kom ännu ett JSM-guld då hon sprang hem K22-titeln över 6 km med hela 41 sekunders marginal på 22:09 efter tre jämna varv. Silvret till Trångsvikens Elin Markusson på 22:50 och bronset till Ida Agervig Kristiansson från Trollhättans SOK på 23:07.

Elsa vs Tilda i F19
I F19-loppet över 4 km stod guldkampen mellan Västerås Elsa Wallenius och Borlänges Tilda Östberg som skaffat sig en åttasekundersledning med en kilometer kvar. Sista biten var Elsa klart starkast och vann med nio sekunder på 14:34. Silvret till Tilda och bronset till Göteborgs Julia Nielsen.