Mondo Duplantis och Sydney McLaughlin-Levrone har av den amerikanska facktidskriften Track&Field News blivit utnämnda till världens bästa friidrottare 2024. Men de rankades inte på första plats av World Athletics. Vem var egentligen världens bästa friidrottare 2024 undrar A. Lennart Julin och ger svaret.
TFN började kora sina ”Årets” i världsfriidrotten för män 1959 och för kvinnor 1974 så det är en utmärkelse med historisk tyngd. Den har också status i friidrottskretsar som ”den seriösa” därför att den tas fram av en internationellt sammansatt expertpanel med fokus på det strikt idrottsliga.
En status TFN kommit att behålla även efter 1988 då Internationella Friidrottsförbundet (numera World Athletics, tidigare IAAF) kom igång med sina egna ”Årets”-utmärkelser. Deras val har nämligen mer än en gång framstått som påverkade av andra faktorer än de rent idrottsliga prestationerna.
World Athletics märkliga turer
Det ställdes på sin spets 2023 när WA utan minsta förvarning gjorde om utmärkelsen genom att i sista minuten splittra upp den i tre. Man införde nämligen utan minsta förvarning kategorierna löpning, hopp/kast och väg/terräng (vilken kategori av dessa tre som mångkamp tillhörde förklarades aldrig …).
Inte ens de aktiva som inbjudits till prisceremonin i Monaco var informerade i förväg så allting utmynnande i allmän förvirring och även en hel del irritation. Att ha tre världsettor i stället för en enda innebar dessutom oundvikligen en kraftig urvattning av utmärkelsens status. Man förvånas över att inte någon marknadskunnig i WA-organisationen hade slagit larm om detta i förväg.
Efteråt förstod man naturligtvis misstaget men ville inte riktigt erkänna det genom att gå tillbaka till ett pris. Kompromissen blev att man behöll tre kategorier (där mångkampen nu fick en formell plats i den tredje tillsammans med marathon, terräng och gång) men adderade en fjärde utmärkelse: Bland de tre kategoriettorna skulle nämligen en totaletta utses.
”Allmän folkomröstning”
Det valet skulle sedan göras av ”folkets röst” i form av en ”fan vote” på nätet. De tre manliga kategoritopparna fansen hade att välja mellan var Letsile Tebogo (200m), Mondo Duplantis (stav) och Tamirat Tola (marathon). På kvinnliga sidan stod valet mellan Sydney McLaughlin-Levrone (400m häck), Jaroslava Mahutjich (höjd) och Sifan Hassan (marathon).
”De sociala-medier-aktiva-fansens” val blev Tebogo och Hassan som därmed alltså blev även World Athletics ”officiella” svar på frågan ”Världens bästa friidrottare 2024?”. Ett utfall som knappast återupprättade den tilltufsade statusen hos WA:s utmärkelse.
För även om det oundvikligen alltid kommer att finnas ett mått av subjektivitet när man jämför prestationer i olika grenar måste man ju ändå respektera idrottens egna framgångsmått medaljer, rekord och ”dominans”.
Tebogo & Hassan vs Duplantis & McLaughlin?
Visst tog både Tebogo och Hassan guld på sommarens OS, men dels fanns det drygt tjugo andra olympiska mästare för vardera könet, dels är ju inte ens ett OS samma sak som ett helt år. Och vad gäller rekord var ingen av dem nära resp världsrekord och vad gäller ”dominans” hade ingen av dem gått igenom 2024 obesegrade.
Jämför man med TFN:s ettor Mondo Duplantis och Sydney McLaughlin-Levrone är bilden en helt annan. Dessa båda opererade ju i egna universum under hela 2024 och svarade för alla tiders bästa säsonger i sina resp specialiteter:
Båda var obesegrade, båda vann OS med svindlande marginal (30 cm resp 1½ sekund) och båda satte världsrekord såväl före OS som i själva OS-finalen. (Ja, Mondo hann med även ett världsrekord efter OS.)
Hela 10-bästalistorna
På TFN:s 10-bästalistor är Tebogo och Hassan inte ens 2:or utan har ytterligare sex resp sju andra OS-vinnare före sig. Så här ser nämligen listorna ut:
Män
1) Armand Duplantis, SWE, stav (32 av 33 i expertpanelen hade honom 1:a)
2) Rai Benjamin, USA, 400 m häck
3) Emmanuel Wanyonyi, KEN, 800 m
4) Grant Holloway, USA, kort häck
5) Jakob Ingebrigtsen, NOR, 1500-5000 m
6) Ethan Katzberg, CAN, slägga
7) Jordan Díaz, CUB, tresteg
8) Letsile Tebogo, BOT, 100-200 m
9) Ryan Crouser, USA, kula
10) Noah Lyles, USA, 100-200 m
Kvinnor
1) Sydney McLaughlin-Levrone, USA, 400 m häck
2) Faith Kipyegon, KEN, 1500-5000 m
3) Beatrice Chebet, KEN, 5000-10 000 m
4) Jaroslava Mahutjich, UKR, höjd
5) Marileidy Paulino, DOM, 400 m
6) Valarie Allman, USA, diskus
7) Keely Hodgkinson, GBR, 800 m
8) Tara Davis-Woodhall, USA, längd
9) Sifan Hassan, NED, 5000-maraton
10) Julian Alfred, LCA, 100-200 m
Mondo nu vår framgångsrikaste
Med årets suveräna förstaplats har Mondo nu fyra raka topp-3 placeringar (3-1-2-1) sedan 2021. Och det skulle mycket väl ha kunnat vara ytterligare en 1:a-plats för coronaåret 2020. Han satte ju då sina första två världsrekord innan världen stängdes ned. Men TFN gjorde ingen 10-bästalista det året eftersom det mesta av tävlandet kom att bli inställt.
TFN har annars haft sina årliga 10-bästalistor sedan 1965 (män) resp 1976 (kvinnor) och totalt är det elva svenskar – sju män och fyra kvinnor – som förmått ta sig in i denna exklusiva supergrupp minst en gång. Räknar man placeringspoäng enligt 10-9-8-… skalan ser svenska topplistan ut så här:
1) Mondo Duplantis 37 p (4 gånger på listan)
2) Carolina Klüft 29 (5)
3) Christian Olsson (2) & Daniel Ståhl (2) 14
5) Kajsa Bergqvist 12 (2)
6) Ludmila Engquist 10 (2)
7) Anders Gärderud (2) & Stefan Holm (1) 8
9) Patrik Sjöberg 7 (1)
10) Abeba Aregawi 6 (1)
11) Ricky Bruch 4 (1)
/A. Lennart Julin
PS. De två 2024-ettorna Mondo och Sydney har flera slående paralleller i sina karriärer:
+ De föddes 1999 (med blott tre månaders mellanrum).
+ De tog OS-guld 2021.
+ De tog VM-guld 2022 förkrossande överlägset på nya världsrekord.
+ De försvarade 2024 sina OS-guld med förkrossande överlägsenhet på nya världsrekord.