Fyra svenskar tävlade på söndagens förmiddagspass i Paris-OS och en som verkligen presterade på högsta nivå var Malmö AI:s Julia Henriksson som i 200 m-försöken rusade i mål på 22.79 – nytt svenskt rekord – och är klar för semifinal. Tyvärr inget avancemang för Nora Lindahl (200 m), Thea Löfman (slägga) och Thobias Montler (längd). För den sistnämnde fattades bara åtta centimeter.
11.26 i 100 m-försöken i fredags visade att Julias form är fortsatt bra och i 200 m-försöken på söndagsförmiddagen hade hon lottats till bana sex i första heatet. 100 m-vinnaren Julien Alfred hade bana fyra medan bana åtta gick tom. Där skulle OS-medaljören Marie-Josée Ta Lou, som skadade sig i 100 m-finalen, ha sprungit men kom till start vilket ökade Julias möjligheter. De tre främsta från vart och ett av de sex heaten avancerade till semi.
Hon kom iväg bra, gjorde en utmärkt kurva och kom ut på upploppet som fyra. Där var hon stark hela vägen och passerade på de sista 20 meterna Australiens Torrie Lewis och tog den tredje och sista finalplatsen. Klockan stannade på 22.79 – personligt rekord med tre hundradelar – och nu är Julia ensam innehavare av det svenska rekordet. 45 år efter att Linda Haglund n0terade 22.82 på Europacupen i Sittard är det till slut slaget.
Vann heatet gjorde Julien Alfred på 22.41.
”Nu ska jag springa ännu fortare i semin”
– Jag är väldigt glad. Härligt att vara ensam ägare av rekordet men framför allt att vara vidare till semi. Nu ska jag vila, få behandling, äta och vila och springa ännu fortare i semifinalen imorgon, säger Julia till Max.
Hon blev nu andra svenska att avancera till en semifinal på OS. Den första var Linda Haglund som i Moskva också tog sig igenom kvartsfinal och i sina tre OS-lopp hade 23.85, 22.90 resp 23.11.
OS-debut för Nora Lindahl
Ännu inte 20 år gamla Nora Lindahl från Hässelby hade den snäva bana två i det fjärde försöksheatet på 200 m men lyckades inte matcha sitt personliga rekord. Hon nådde målet på 23.33 som innebar en femteplats, därmed får hon springa uppsamlingsheat på måndag.
– Det kändes tungt från början. Man går mer här på OS jämfört med till exempel EM, det är en helt annan uppladdning och det är 80.000 åskådare på läktaren, säger Nora till Max.
Vann loppet gjorde Storbritanniens Daryll Neita på 22.39.
Ingen final för Thobias
I manliga längdkvalet var direktkval satt till 8.15 vilket sannolikt inte skulle behövas. Ullevis Thobias Montler gjorde sitt andra OS men stördes under sommaren av hälseneproblem och missade EM i juni. Han hoppade med tejpad vänsterfot och var över åtta meter i första omgången men med sex centimeters övertramp. Hoppet var kring 8.05. Andra blev i det närmaste en upprepning men åter med övertramp (5.2 cm).
Inför sista behövde Thobias åtminstone 7.87 och gjorde ett säkerhetshopp där han lämnade bort nästan hela planken (18.9 cm) och landade på 7.82. Till slut fattades bara åtta centimeter för avancemang.
– Jag är tom. Det krävdes inte ens långa längder för att gå vidare, riktigt tungt. Första hoppet var bra och känslan också bra. I sista ville jag verkligen inte trampa över men vågade inte springa på ordentligt. Vi fick ändra på för mycket för att försöka få till det men det räckte inte, säger Thobias till Max.
Längst av alla hoppade regerande mästaren Miltiadis Tentoglou från Grekland med 8.32.
Thea Löfman
OS-debutanten Thea Löfman, 20, från Malmö AI satte i maj svenskt rekord i slägga med 73.31 och inledde OS-kvalet med 64.13, ökade till 68.92 i andra och avslutade med 69.12. Det räckte till elfte plats i den första kvalgruppen och innebar att hon var knappt två meter från att bli en av de tolv finalisterna.
– Jag är nöjd. Jag hade velat kasta lite längre men det blev lite stressat, säger Thea till Max.
– När säsongen började trodde jag inte att jag skulle kvalificera mig för EM, än mindre för OS, och jag har verkligen utvecklats i år.
Längst i första kvalgruppen kastade Hanna Skydan, Azerbajdzjan, med 72.55 och för final final krävdes 71.12. Sista platsen vidare tog världsrekordhållerskan och trefaldiga OS-mästarinna Anita Wlodarczyk.
/Jonas Hedman
Läs mer:
• OS: Ingen semifinal för Henrik Larsson
• OS: Svenskt rekord och OS-final för Vanessa Kamga
• OS: Nära avancemang för Samuel och Julia
• OS: Tungt för Perseus Karlsröm på 20 km gång