IS Göras Samuel Russom, t v, och Hälles Samuel Tsegay hade ännu en tuff SM-duell. Foto. Deca Text&Bild

Stenhård milfight mellan Samuel och Samuel i terräng-SM

Guldkampen på herrarnas 10 km på terräng-SM i Vällingby hade allt och avgjordes inte förrän på den sista kilometern. Då lyckades Hälles Samuel Tsegay få en lucka till IS Götas Samuel Russom och vann med sju sekunder på 30:46 vilket innebar försvarad titel.

Före start pratades det om att Samuel Russom skulle öppna stenhårt för att försöka knäcka motståndarna. Och precis så blev det. Efter 2:56 på första kilometern ledde han med fem sekunder före Samuel Tsegay vilket följdes av 2:55 på andra innan farten bedarrade åtminstone lite så att 3 km passerades på 8:59. Då var ledningen sju sekunder till Tsegay som hade sällskap av lördagens silvermedaljör på 4 km, Emil Millán de la Oliva.

Riktigt stark avslutning
Fyra kilometer passerades på svindlande 12:03 vilket hade räckt till brons på 4 km på lördagen blott tre sekunder från guld. Bakom hade Tsegay hängt av Emil Millán med tiotalet meter och några hundra meter senare började han jakten på Russom.
Han kom sakta närmare och närmare och när de dök upp i synfältet efter 4,9 km var han inte bara ikapp utan även förbi. Men Russom hängde på och trots att Tsegay försökte gå ifrån flera gånger så lyckades han inte. Men det var hela tiden han som styrde och när de blev synliga vid 8.9 km hade han fått 10-15 meter och de höll hela vägen in.
Guld för Samuel Tsegay för andra året i rad. Då i SM-debuten i Umeå var segermarginalen sju sekunder och nu blev den exakt samma sedan han avslutat med 3:01 på slutkilometern på den leriga banan.

Åter medalj för Emil Millán
29 sekunder bakom Russom kom Emil Millán de la Oliva i mål på 31:22 efter att ha sprungit i ett vakuum nästan hela loppet. Samma gällde fyran Jonas Leandersson från IF Göta som var elva sekunder bakom på femte plats. Klungspurten vann Emil Danielsson före Elmar Engholm, John Kingstedt och orienteraren Gustav Bergman som alla kom i mål inom åtta sekunder.

Nytt lagguld till Spårvägen
4 km-vinnaren Mohammad Reza låg fyra i drygt halva loppet men drabbades av magkramp vid höbalarna efter 7,5 km och fick sänka farten ordentligt och tappade mer än tio placeringar. Men han kom i mål och blev fjortonde man på 32:11. Därmed vann Spårvägen lagguld för andra dagen i rad och för fjärde året i följd på långa banan. Laget bestod av femman Emil Danielsson, tolvan Archie Casteel och Mohammad. Med 31 platspoäng vann Spåret före Hässelby, 60, och Eskilstuna, 63, där trean i laget Mirza Nalic sprang i B-finalen.

M22: Samuel Fitsumbrhan dagens gladaste
I M22-loppet över 8 km orkade hinderspecialisten och fjolårets senior-SM-femma på 4 km, Simon Sundström, överraskande inte på slutet och blev femma. Istället var det Hälles Samuel Fitsumbrhan som levererade en lysande slutspurt sista 300 meterna och vann med sex sekunder på 25:41.
Silvret till Hässelbys Axel Djurberg, 25:47, och bronset Mölndals Miguel Palm på samma tid. Samuel var utan tvekan en av dagens gladaste vinnare.

P19: Tredje raka för Sharmarke
I P19-loppet över 6 km var Hälles Sharmarke Ahmed loss med nio sekunder halvvägs och vann till slut med lika mycket på 19:54. Kampen om silvret tog Hässelbys Andreas Carlsson hem med två sekunder till godo på Hälles Nils Bredin. Guldet var Sharmarkes tredje raka efter seger i P16 på Öland 2018 och i P17 i Umeå i fjol.