Tillbaka på tävlingsbanan – Andreas Almgren gjorde första loppet på 800 m på ett år. Foto: Deca Text&Bild

Andreas Almgren har gjort comeback på 800 meter

Turebergs-löparen är tillbaka. En sjundeplats på 800 m på 1:50.01 i Folksam Challenge på Slottsskogsvallen i Göteborg är bättre än det låter.

I sitt första 800 m-lopp sedan den svåra fotskadan på st öppnade han med 52 sekunder på 400 meter men orkade inte på slutet och slutade sjua i A-finalen som vanns av britten Jake Wightman på 1:45.82.
– Eventuella snabba tider och resultat är bara bonus, jag bygger en grund för framtiden. Det var ringrostigt, syratåligheten och snabbheten finns inte där än, men jag måste gå in i några sådana här väggar ett tag framöver. Detta är träning, säger Andreas.

”Skönt att vara tillbaka”
Båtbensbrottet i foten i slutet på maj 2016 gjorde förra sommaren till en mardröm. Han såg sina svenska medeldistanskompisar göra bra resultat i tävlingar han själv skulle ha varit med i.
– Men den här återkomsten kunde varit mycket sämre, det finns inget att vara ledsen för, säger Andreas.
Vinterns stora utropstecken på 800 m, Sävedalens Andreas Kramer, skulle också tävlat i Göteborg med men avstod på grund av hälsenekänning.
Bakom Andreas förbättrade Heleneholms Mattias Ohlsson sitt två år gamla personliga rekord med en halvsekund till 1:50.29.

Emil jagade VM-kvalgränsen
Hässelbys Emil Blomberg satte personligt rekord i årsdebuten på 3000 m hinder tre veckor sedan då han noterade 8:32.27 – bara tre tiondelar från VM-kvalgränsen. På Slottsskogsvallen gjorde han ett nytt försök att nå VM-kravet och nåde målet efter 8:38.26.
– Det kändes jättebra tills haren klev av, sedan trampade jag vatten och det är inte första gången det händer. Jag spänner mig och det enda att göra är väl att hitta bättre ryggar. Nästa gång är det Bauhaus-galan 18 juni och där ska det väl finnas några, säger Emil.
Han hoppas på en extra möjlighet i lag-EM i finska Vasa i midsommarhelgen men skulle han inte nå 8:32.00 så finns också möjligheten att komma med till London på en wild card. För det är de 32 bästa som får springa VM.

Bra säsongsöppning av Felix
Örgrytes Felix Francois vann 400 m med en halvsekund på 47.29 och överraskade sig själv.
– Jag hade inte räknat med att jag skulle vara i så här bra form redan nu. Sedan inne-EM 2013 har jag i princip kört 800-träning och nu verkar det ge resultat. Det är ett gott tecken! Jag hoppas få springa både individuellt och stafett i lag-EM, säger Felix.
Han startade sedvanligt optimistiskt och svarade till synes enkelt på MAI:aren Kasper Kadeståls attack i sista kurvan. Till sist skiljde över en halv sekund. 18-årige Kasper gjorde ett riktigt bra lopp och förbättrade sitt fjolårspers med nära sekunden till 47.84.
Dennis Forsman, Ullevi, tog tredjeplatsen  på 47.97 och Ullevis Alexander Lesser slutade femma på 48.38.

Simon åter över 62
Upsalas Simon Pettersson demonstrerade ännu en gång sin säkerhet över 62 meter i diskus och vann på 62.38.
– Rolig tävling, fint väder och fina förhållanden! Men jag hade såklart gärna kastat länge. Jag väntar fortfarande på den där riktiga träffen men ligger på en bra nivå att gå vidare ifrån, säger Simon som i tisdags satte personbästa med 64.88 i Södertälje och då bara var tolv centimeter från VM-kvalgränsen.
Resultaten
/Cege Berglund

Läs även:
Fyra svenskor under 4:16 på 1500 m

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen