Mykolas Alekna från Litauen förbättrade världsrekordet från 1986 och åstadkom även tidernas bästa diskusserie. Foto: Deca Text&Bild

Det 38 år gamla diskusvärldsrekordet är slaget

På söndagen i Ramona, Oklahoma, kastade Litauens Mykolas Alekna, 21, mäktiga 74.35* i diskus och förbättrade därmed Jürgen Schults världsrekord från 1986 med 27 centimeter. Det innebar att det äldsta världsrekordet i tabellen föll efter en serie där alla sex kasten var över 70 meter (*efter kontrollmätning korrigerades resultatet från 74.41).

Det blåste ordentligt på kastplanen där Oklahoma Throws Series ägde rum. Mykolas Alekna inledde med 72.21 och överträffade sitt en vecka gamla personliga rekord med 82 centimeter och passerade samtidigt Daniel Ståhl på genom-tiderna-listan och gick upp som fyra.
Han fortsatte med 70.32, satte pers igen med 72.89 i tredje följt av 70.51 i fjärde.

Träffen kom i femte
Det var en motvind så hård att den lilla kastburen vajade och i femte kastet kom fullträffen. Diskusen flög över 74 meter och mättes först till 74.41 vilket senare korrigerades med sex centimeter till 74.35, men ändå klart längre än Jürgen Schults världsrekord på 74.08 från Neubrandenburg i dåvarande Östtyskland noterat den 6 juni 1986. Därefter avslutade Alekna med ytterligare ett 70 m-kast.

Tidernas bästa serie
Mykolas serie är den bästa någonsin och innebar ett snitt på otroliga 71.79. Det är bara sju centimeter kortare än Daniel Ståhls fem år gamla svenska rekord som fram till igår gav delad fjärde plats på genom-tiderna-listan.
Serien: 72.21, 70.32, 72.89, 70.51, 74.35, 70.50.
Ytterligare fyra man gjorde över 68 meter i tävlingen: Roje Stona 69.05, Mika Sosna 68.96, Alex Rose 68.10 och Connor Bell 68.10.

Schult snabb att gratulera
Det var en historisk prestation som Mykola stod för och snabb att gratulera på Instagram var Jürgen Schult. ”Hey Mykolas, congratulations on your fantastic world record. Your father was a great discus thrower and you are now the very best. I wish you good luck, health and lots of joy as a world record holder. /Jürgen Schult”.

Slog igenom 2022
Mykolas Alekna slog igenom på allvar 2022 och vann samma år Bauhausgalan på Stockholms Stadion då han förbättrade sitt personliga rekord till 69.81. Den sommaren vann han EM i München och tog silver på VM i Eugene och följde upp med brons på VM i Budapest förra sommaren då Daniel Ståhl vann guldet med mästerskapsrekordet 71.46 i sista kastet.
Till vardags studerar och tränar Mykolas i Berkeley där han har svenske släggkastaren Ivar Moisander som klubbkamrat.

Sådan far sådan son
Mykolas är son till dubble OS-guldmedaljören Virgilijus Alekna som för 24 år sedan kastade 73.88 och då bara var två decimeter från världsrekordet. Men nu är rekordet i familjen Aleknas ägo som har två av de tre bästa diskusresultaten genom tiderna.

Vindgren utan vindmätning
Mykolas förbättrade nu sitt åtta dagar personliga rekord med extrema tre meter (2.96) och en viktig anledning till det var den hårda bärande motvinden. Han är utan tvekan i sitt livs form men hans resultat visar också hur mycket vinden kan påverka resultatet.
Så har det alltid varit i diskus samtidigt som det aldrig har funnits något krav vindmätning för godkänt resultat som i till exempel längd och tresteg. Men så är reglerna.

Hur långt kan Daniel Ståhl kasta?
Den olympiske mästaren och dubble världsmästaren Daniel Ståhl har gjort 16 tävlingar över 70 meter och sju över 71 men ännu aldrig varit över 72. Men så har han heller aldrig sökt upp de extrema vindtävlingarna på kastplanerna i USA på våren. För det råder ingen tvekan om att även Daniel kan förbättra sitt personbästa på 71.86 ordentligt när han får på en träff i bra vindförhållanden.
Och lita på att Mykolas världsrekord ger svensken ordentligt med motivation inför sommarens EM och OS.

Längsta kvinnliga på 35 år
De fina vindförhållandena i Ramona utnyttjades även i den kvinnliga tävlingen dagen före då 2019 års VM-vinnare Yaimé Pérez från Kuba förbättrade sitt personbästa med över tre meter till 73.09. Detta i en tävling där Sverige-ettan Vanessa Kamga slutade tia på 59.77.
Pérez avancerade nu från 35:e till tionde plats på genom-tiderna-listan bakom bakom världsrekordhållerskan Gabriele Reinsch (76.80 från 1988).

/Jonas Hedman

Filmklipp från Mykola Aleknas världsrekordkastet

Läs även:
VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt draga – en bragd som hade allt
Andreas Almgrens väg till 10 000 m-rekordet – stabil fart och blixtrande avslutning
Ingemar Stenmark har tävlingsdebuterat i stav

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen