I sitt livs första stavtävling gjorde Ingemar Stenmark ett resultat som hade räckt till guld i veteran-SM för en månad sedan. Här tillsammans med fru Tarja på Idrottsgalan 2018. Foto: Deca Text&Bild

Ingemar Stenmark har tävlingsdebuterat i stav

Den dubble OS-guldmedaljören i slalom, Ingemar Stenmark, 68, gjorde i tisdags sitt livs första stavtävling då han i Sollentuna hoppade 2.70. Det är svenskt årsbästa i klassen M65. Om fyra månader arrangeras veteran-VM i Göteborg.

– Jag har haft återkommande skadeproblem under vintern men hoppas att det blir bättre, säger Ingemar som alltså inte haft någon optimal uppladdning och helt klart har kapacitet för mer.
Ingemar Stenmark har bland mycket annat 86 världscupsegrar och OS-guld i slalom och storslalom från Lake Placid 1980 på meritlistan. Stav ägnade han sig åt på skoj i ungdomsåren hemma i Tärnaby och när han var med i TV-sända Superstars för drygt 40 år sedan hoppade han 6.03 i längd.

Gillar att utmaningar
Att utmana sig själv är något Ingemar inte har något emot och när han fick chansen att börja träna stav i Sollentuna Friidrottshall i höstas tog han chansen. Detta under överinseende av tränaren och veteranhopparen Jonas Asplund, 51, som är en av världens främsta i åldersklassen med flera VM- och EM-guld för veteraner på meritlistan.

Svenskt årsbästa
Och i tisdags ägde tävlingsdebuten i stav rum i inomhustävlingen Turebergs höjdare i Sollentuna Friidrottshall. Ingemar tog ingångshöjden 2.50 i första försöket, 2.70 i tredje och rev ut sig på 2.80. Därmed förbättrade han i sin första friidrottstävling någonsin (?) det svenska årsbästat i M65 med 20 centimeter.
Det svenska M65-rekordet inomhus har 1972 års OS-sjua Hans Lagerqvist på 3.22 noterat 2008. Utomhus är rekordet 3.35 och tillhör IFK Lunds Bernt Jonsson satt 1993.

”Vill hoppa bättre tekniskt”
Det för åldersklassen utmärkta resultatet blev verklighet trots att träningen inte flutit på problemfritt under vintern.
– Jag har haft återkommande skadeproblem med bland annat knä, lår och rygg och har haft svårt att springa, säger Ingemar.
Om det blir start på veteran-VM i Göteborg i augusti har han ännu inte bestämt.
– Det är inte så viktigt att nå en specifik höjd, det jag vill är att hoppa bra tekniskt.

Världens största friidrottstävling
Den 13–25 augusti arrangeras världens största friidrottstävling i Göteborg – veteran-VM. Då väntas 7000 friidrottare från hundra nationer göra 14.000 starter. Mycket pekar på att så många som tvåtusen svenskar kommer vara med för det är fri anmälan.
Inga kvalgränser och alla som är födde 26 augusti 1989 och tidigare och medlemmar i en friidrottsförening får vara med på denna gigantiska friidrottsfest. En som kommer vara med är social- och idrottsminister Jakob Forssmed som kommer springa 1500 m i M45 och precis som Ingemar Stenmark är medlem i Turebergs FK.

/Jonas Hedman

Resultatlistan Sollentuna 9 april 2024

Se SVT-inslaget om Ingemar Stenmark i februari

Mondo Duplantis mamma kan än – comeback efter 34 år (jan 2023)

Fotbollsproffset Kennet Andersson vann VSM-guld direkt i första starten (feb 2017)

Läs mer om veteran-VM i Göteborg 13–25 augusti 2024

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen