Dubbla guld för Samuel Russom på 10 km terräng – individuellt såväl som i lag. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Samuel Russom vann spurtstrid på långa banan

Avslutningsdagen av terräng-SM i Halmstad innehöll fyra lopp där det mest spännande var manliga 10 kilometer. Det blev en duell mellan Hässelbys Samuel Russom och orienteraren Martin Regborn som slutade med en fyra sekunder stor seger för den förstnämnde.

Samuel öppnade som så många gånger förr stenhårt och ledde med sex sekunder efter första varvet där han med 5:59 snittade under tre minuter per kilometer. Men efter fyra kilometer hade Martin, som var VM-silvermedaljör i sprintorientering i fjol, sprungit ikapp och anförde tvåmannaklungan.

Regborn suverän utför
De två följdes sedan åt hela loppet där de fyra sista varven avverkades på 6:03, 6:05, 6:08 och så 6:04. Martin var suverän i utförslöpningarna men det var Samuel som avgjorde på gräset de sista hundra meterna och vann med fyra sekunder på 30:21. Därmed tog han sin fjärde raka medalj på distansen och andra guldet. För Martin Regborn var det andra silvret på två dagar.
Ohotade trea slutade Spårvägens Oliver Löfqvist som var 22 sekunder efter och sprang lika snabbt som tätduon de fyra sista varven.

Lagguld för Hässelby
Lördagens vinnare på korta banan, Emil Danielsson, var sliten och avstod milloppet och det var nog det som gjorde att Spårvägen inte lyckades upprepa den Grand Slam de tog på Öland 2018, det vill säga att vinna alla fyra lagtävlingarna.
Nu vann Hässelby efter att bakom vinnaren Samuel Russom haft Linus Rosdahl (fyra) och Yohannes Kiflay (sexa) som kompletterades av Axel Djurberg (nia) och Otto Kingstedt (tia). Det innebar platspoäng 11 i lagtävlingen mot 22 för Spårvägen medan Hälle tog bronset på 26.
Guldet var Hässelbys första på tio år på långa banan och nionde totalt.