Första individuella terräng-SM-guldet för Emil Danielsson. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-SM: Suveräna segrar för Emil Danielsson och Sarah Lahti

Första dagen av terräng-SM i Halmstad såg två suveräna segrare på 4 km i Spårvägens Emil Danielsson och Hässelbys Sarah Lahti. Efter sololöpning i mer än halva loppet skrevs segermarginalerna till fyra respektive 31 sekunder. Sistnämnda segermarginal är den största på 27 år.

Det var sex grader, molnigt och blåsigt vid Galgberget men eftersom banan mestadels gick i skogen så var det ändå fina förhållanden för löpning. Banan innehöll två backar – efter 500 meter respektive en kilometer – och gick på vad vad man nästan kan kalla väg och påminde en hel del om Lidingöloppets bana.
Emil Danielsson hade efter den lysande bansäsongen med bland annat 13:13 på 5000 m och dubbla VM-starter inte fått en optimal inledning på hösten med hälsenekänning. Men sista veckan före terräng-SM var han symtomfri och då hittade han tillbaka lite till formen.

Emil höll sig inte till planen
Planen var att ligga med långt fram i tre kilometer och sedan försöka gå ifrån men så blev det inte.
– Det fasta underlaget passade mig bra och i andra backen efter en kilometer fick jag några meters lucka utan att riktigt trycka. Då bestämde jag mig för att köra och det höll hela vägen, säger Emil.
Vid varvningen efter två kilometer ledde han med nio sekunder (5:41) före en utsträckt klunga på åtta man som bland annat innehöll orienteraren Martin Regborn från Örebro, Spårvägens Oliver Löfqvist och de tre Hässelby-löparna Samuel Russom, Yohannes Kiflay och Axel Djurberg.

Stark avslutning av orienterare Regborn
På slutkilometer krympte Emils ledning till fyra sekunder (11:33) men han var aldrig hotad. Regborn tog silvret på 11:37 före Sävedalens Leo Magnusson 11:40 och Oliver Löfqvist 11:44.
– Jag valde precis som nästan alla andra att inte springa i spikskor och eftersom upploppet var på gräs och det var lite halt så ville jag undvika spurt, säger Emil.
Guldet var hans tredje individuella efter 1500 m inomhus och 5000 m tidigare i år. Och första guldet i terräng 4 km efter två brons och ett silver tidigare.

Spåret just före Hässelby
I lagtävlingen hade Spårvägen sina tre första bland de tolv främsta och Hässelby sin topptrio topp-8. Men guldet gick till Spårvägen på 17 platspoäng mot 19 för Hässelby. Spårets guldlag: 1 Emil Danielsson, 4 Oliver Löfqvist och 12 Johan Fagerberg och guldmedaljer fick även John Foitzik (14) och John Börjesson (15). Totalt var hela nio spårvägare med i loppet.
Lagguldet var Spårvägens femte på de senaste sex åren och Emil har varit med i samtliga uppställningar.

Sarah Lahti överlägsen
I kvinnliga 4 km-loppet var Hässelbys Sarah Lahti helt överlägsen och lämnade övriga bakom sig kort efter start. Halvvägs passerade hon på 6:28 och ledde då med 14 sekunder före Spårvägens Ebba Broms som hade sällskap av Emilia Lillemo och Torsbys före detta längdskidåkare Lovisa Modig.
Sara höll ihop det fint och tappade bara fem sekunder på andra varvet fram till seger med hela 31 sekunder på 13:01. Bakom henne gick Emilia loss kort efter varvningen och fixade silvret 16 sekunder före utropstecknet Ebba som tog silvret två sekunder före Lovisa.

Största segermarginalen på 27 år
Guldet var Sarahs tredje på korta banan och första på sju år efter tidigare segrar 2015 och 2016. Segermarginalen 31 sekunder är den största sedan terräng-SM i Handen 1996 då klubbkamraten Sara Wedlund vann med 1 minut och fyra sekunder över Malin Ewerlöf.

Ebba Broms överraskningen
Sommaren 2022 debuterade den då 17-åriga Ebba Broms som banlöpare och på terräng-SM i Hässelby påföljande höst tog hon silver i F17 för Närke-klubben Brevens IF. Sedan bytte hon till Spårvägen och var med på junior-EM på 5000 m i somras och sänkte de personliga rekorden till 4:25.90 på 1500 m och 16:27.15 på 5000 m. Och nu i Halmstad gjorde hon sitt första senior-SM som slutade med individuellt brons och lagguld.
– Så kul att ta medalj i SM-debuten! Jag kände mig stark vid varvningen och är jättenöjd med loppet. Det var hårt underlag och mycket upp och ner med ordentliga utförsbackar, säger Ebba.

Lagseger för Spårvägen
Lagtävlingen blev en uppvisning Spårvägen sedan trean Ebba följts av Frederica Richards på sjunde plats och medeldistansaren Josefin Heier på trettonde. I laget ingick även Ida Andersson som var 20:e och nu debuterade i Spårvägens blåvita linne. Lagguldet var Spårvägens första på damsidan på fem år och noterbart är att alla fyra tjejerna är nya i Spårvägen till detta år.
Silvret tog Örgryte IS och bronset Torsby Löparklubb.

Förra gången: fyra medaljer till familjen Mohamed-Karlsson
Detta var andra gången på 16 år som terräng-SM genomfördes på Galgberget i Halmstad och då som nu med IFK Halmstad som arrangör. Då 2007 genomfördes mästerskapet i fin vårsol med dubbla medaljer för Mustafa Mohamed – silver på korta banan och guld på långa. Men han överträffades av sambon Hanna Karlsson, som är född i Halmstad, och vann båda gulden.

/Jonas Hedman

Resultaten

Lagresultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Emil Danielsson
Sarah Lahti

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen