Henrik Larsson imponerade med 6.62 i 60 m-försöken och tog sig vidare till semi. Foto: Deca Text&Bild

Inne-EM: Henrik, Simon, Emil och Khaddi tog sig vidare

Halvdussinet svenskar tävlade i Istanbul på lördagsförmiddagen och fyra av dem tog sig vidare. Till final tog sig Simon Sundström och Emil Danielsson på 3000 m och Khaddi Sagnia i längd medan Henrik Larsson avancerade till semifinal på 60 m.

Hinderlöparen Simon Sundström satte personligt rekord på 3000 m med 7:51.48 i Nordenkampen i Karlstad för tre veckor sedan och gladde i försöken med att putsa den tiden med två tiondelar till 7:51.30. Därmed avancerade han till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan men tog sig framför allt till final på placering i ett tätt lopp som vanns på 7:50.21.

Även Emil till final
På den svenska genom-tiderna-listan ligger Emil Danielsson tvåa med sitt månadsgamla pers på 7:48.23. Efter att i mästerskapsdebuten på bana i torsdags åkt ut i 1500 m-försöken gick det betydligt bättre i 3000 m-försöken där han precis som Simon tog sig vidare på placering. Detta tack vare 7:57.45 som sexa i sitt heat.
Det var tätt och snabbast av alla var Serbiens Elzan Bibic med 7:50.21 där Simon hade den sjätte snabbaste tiden medan Emil var 16:e av 20 startande.
Final på 3000 m med två svenskar på söndag kl 18.00.

Henrik Larsson imponerade
Henrik Larsson imponerade med seger på 6.62 i det fjärde av sex försöksheat som var den sjätte snabbaste tiden. Snabbast var OS-mästaren på 100 m, Marcel Lamont Jacobs med 6.57. Henrik har visat en hög jämn nivå hal vintern och var nu bara 0.06 från sitt svenska rekord från Nordenkampen.
Av nordbor tog sig även Danmarks Simon Hansen, 6.69, vidare till semi lördag kväll.

6.74 av Khaddi trots sjukdom
Khaddi Sagnia var sjuk när hon landade i Istanbul i tisdags men kom till start i längdkvalet och tog sig vidare till final, men hon tävlade med en förkylning. Hon inledde med 6.53, trampade över i andra och behövde öka i sista för att vara helt säker på att bli en av de åtta finalisterna.
Och det gjorde hon där 6.74 var tredje bästa resultatet i kvalet där Serbiens Ivana Vuleta imponerade med 6.98 i första. Kvalgränsen var 6.65 och det kom till slut att räcka med 6.52.
– Jag har ont i bröstet så det känns inte så bra. Jag värmde inte upp som jag brukade för att

Inget flyt för Hrelja
Max Hrelja gjorde sin fjärde mästerskapsstart på korta häcken men fick inte till något felfritt lopp. I 60 m häck-försöken sprang han i det tredje av fyra heat och slutade sexa på 7.84. Max förbättrade på ISM hemma i Malmö för två veckor sedan sitt personliga rekord till 7.70 och för final krävdes nu 7.77 på tid. Snabbast av alla var Schweiz Jason Joseph med 7.61.
Två nordbor tog sig vidare till semifinal – Finlands Elmo Lakka, 7.75, och Norges Vladimir Vukicevic, 7.76.

Tre avklarade grenar för Marcus
I sjukampen fick Marcus Nilsson inte till några toppresultat i de första tre grenarna. Han hade 7.39 på 60 m, 6.82 i längd och 14.77 i kula vilket placerar honom tolva inför fjärde grenen höjd ikväll.
Leder gör världsrekordhållaren i tiokamp, Kevin Mayer, med norska medaljhoppet Sander Skotheim, 20, femma. En av hans bästa grenar är höjd där han kan avancera.

Resultaten

/Jonas Hedman

Läs även:
Två världsrekord i samma gren efter drama
EM-medalj för Fanny Roos i sista stöten
Svensk succéförmiddag – alla tog sig vidare
Är kvinnliga kula vår nya toppgren?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen