6.62 i 60 m-försöken, 6.56 i semin och svenskt rekord igen med 6.53 i finalen när Henrik Larsson tog Sveriges tredje medalj i Istanbul. Foto: Deca Text&Bild

Makalöst lopp av Henrik – EM-brons och svenskt rekord

Henrik Larsson tangerade sitt svenska rekord på 60 m med 6.56 i semifinalen på inne-EM i Istanbul och gjorde ett ännu bättre lopp i finalen. Det räckte ända till brons med en tusendels marginal på 6.53 som också är nytt nordiskt rekord. Därmed tog han Sveriges tredje medalj i Istanbul.

Henrik hade bana fem i finalen med OS-mästaren Lamont Marcell Jacobs utanför sig. När skottet gick tappade han lite mot italienaren i accelerationen men sprang sedan jämnt med den store italienaren. Men snabbast av alla var den andre italienaren, Samuele Ceccarelli, som chockat med 6.47 i semin, och nu vann med 0.02 på 6.48 före Jacobs.
Henrik nådde målet på 6.53 – samma tid som Polens Dominik Kopec – men fixade bronset med en tusendels marginal, 6.529 mot 6.530.

”Det känns overkligt”
– Helt otroligt, det känns lite overkligt. Jag har tagit medalj på ungdoms- och juniornivå men det här är något helt annat. Men jag har haft en höst med kontinuerlig träning och då kommer resultaten, säger Henrik till SVT.
– Så skönt att ha marginalerna på min sida, en tusendel alltså! Hur skönt som helst. Jag saknar ord för att beskriva känslan när jag fick veta att jag tagit brons, säger Henrik.

Henrik Larsson och åttan Reece Prescod, Storbritannien. Foto: Deca Text&Bild


Fler rekord i sommar?

– I sommar ska jag slå de svenska rekorden på 100 och 200 m, säger Henrik som med 6.53 inte bara satte svenskt rekord nu utan även förbättrade norrmannen Jaysuma Saidy Ndures 15 år gamla nordiska rekord med två hundradelar.
I vinter har Henrik gjort tio lopp på 60 m där alla utom ISM-försöken gått under 6.70. De nio snabbaste är samlade inom 14 hundradelar på 6.53-6.67. Hög lägstanivå och hög högstanivå kan man sammanfatta det med.

”Väldigt nervöst”
Henriks föräldrar är även hans tränare och de fanns förstås på plats i Ataköy Arena:
– Det var fantastiskt att se loppet och väldigt nervöst. En lycka, äntligen får han betalt för alla timmar av träning. Det har varit ont lite här och lite där men nu står han här som medaljör, säger Henriks föräldrar Maria och Roger som intervjuades av SVT:s Andre Pops.

Femte medaljen – den första som senior
Henrik Larsson vann som 16-åring 2016 europeiska ungdoms-OS på 100 m och tog året efter silver på ungdoms-EM. Därefter guld på U23-EM i Gävle 2019 och silver i motsvarande mästerskap två år senare. Och nu kom första mästerskapsmedaljen som senior. Och som han gjorde det med svenskt rekord i både semi och final.
Medaljen är Sveriges fjärde genom tiderna på 60 m för män i inne-EM.

Extrem utveckling för Ceccarelli
Om Henrik gjorde det bra så gjorde vinnaren Samuele Ceccarelli, 23, en ännu mer extrem prestation. Förra vintern satte han pers med 6.81 på 60 m och gjorde i somras 10.48 på 100 m (perset är 10.45 från 2021).
Denna vinter har han gjort elva lopp på 60 m där alla gått under 6.70 och där de två sista tävlingarna var exceptionella. I italienska mästerskapen sänkte han perset med 0.04 till 6.54 och förbättrade sig i EM-semin med ytterligare 0.07 till 6.47. Sedan vann han finalen på 6.48.
Resultaten

/Jonas Hedman

Sveriges alla IEM-medaljörer på 60 m för män
Silver: Christer Garpenborg, IK Vikingen, 6.60 (sv rek), 1977
Brons: Peter Karlsson, Alingsås IF, 6.64, 1996
Brons: Austin Hamilton, Malmö AI, 6.63, 2017
Brons: Henrik Larsson, IF Göta Karlstad, 6.53 (sv rek), 2023

Henrik Larssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Medalj för Carl Bengtström i 400 m-finalen
Henrik Larsson är i EM-final på 60 m
Henrik, Simon, Emil och Khaddi tog sig vidare
Två världsrekord i samma gren efter drama
EM-medalj för Fanny Roos i sista stöten
Svensk succéförmiddag – alla tog sig vidare
Är kvinnliga kula vår nya toppgren?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen