Dramatisk målgång när ledaren Karsten Warholm faller i ledning samtidigt som Julien Watrin så när hinner ikapp. Carl Bengtström fixar bronset med halvsekunden till godo på spanjoren Husillos i rött till höger. Foto: Deca Text&Bild

IEM: Medalj för Bengtström på 400 m

Örgrytes Carl Bengtström visade vilken fantastisk mästerskapslöpare han är genom att ta medalj på 400 m för andra inomhusmästerskapet i rad. Brons på inne-VM i fjol och nytt brons på inne-EM i Istanbul. Detta på 45.77 efter en dramatisk finish där det bara fattades fyra tiondelar till guldet. Medaljen var Sveriges andra i detta mästerskap.

Storfavoriten Karsten Warholm öppnade stenhårt med 20.84 första 200 meterna och ledde med över halvsekunden före Carl (21.37) som lyckades bli tvåa in på gemensam bana före Belgiens Julien Watrin (21.50). Karsten ledde hela vägen via 32.32 på 300 m men in i sista kurvan var det tydligt att den tuffa öppningen tagit ut sin rätt och ledningen minskade.
De sista meterna tappade norrmannen fart och stil och föll över mållinjen och klarade segern med blott nio hundradelar.

Watrin det stora utropstecknet
Bakom passerade Carl 300 m på 32.90 som tvåa och höll placeringen in på upploppet. Men Watrin var stark och passerade och närmade sig också den ordentlig tröttnande Karsten som dock höll undan. Segertiden skrevs till 45.35 och Watrins nya nationsrekord till 45.44 medan Carl tangerade sin näst bästa tid från semifinalen, 45.77. Fyra slutade 2021 års IEM-vinnare Óscar Hussillos med 46.24.

Medaljörerna på 400 m. Fr v tvåan Julien Watrin, vinnaren Karsten Warholm och trean Carl Bengtström. Foto: Deca Text&Bild


”Otroligt nöjd med medaljen”

– Jag visste att det var möjligt att ta medalj och jag är otroligt glad att jag lyckades. Med tio meter kvar högg det till och jag överraskades av att belgaren kom, säger Carl till SVT.
Carl snuddade vid IEM-medalj för två år sedan då han var fyra. Hans brons nu var Sveriges första på 400 m för män på inne-EM sedan Johan Wissman vann i Turin 2009 på personliga rekordet 45.89.

”Aldrig varit så trött”
Vinnaren Karsten Warholm tog ut sig på ett sätt som aldrig förr.
– Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Jag öppnade väldigt hårt idag men syran jag fick på slutet gjorde det omöjligt att stå på benen, men jag är väldigt nöjd med guldet, säger Karsten Warholm som tog sitt andra IEM-guld på 400 m. Det första kom i Glasgow 2019 då han tangerade Thomas Schönlebes europarekord på 45.05.

Nytt bra lopp av Hanna Hermansson
I 1500 m-finalen lade sig Hanna Hermansson på tolfte och sista plats och passerade 400 m på 66.4, 800 m på 2:13.0 och 1000 m på 2:47.1. Därefter plockade hon en placering, passerade 1200 m på 3:04.4 men fick sedan springa ensam i ett vakuum men plockade ytterligare en placering i spurten fram till 4:10.48. Hon slutade tia och var bara dryga sekunden från inomhusperset 4:09.32 från försöken.

”Tuff final och sega ben”
– Det var en tuff final, benen var sega och jag drog på mig mjölksyra alldeles för tidigt. En sekund långsamma öppning första 400 hade kanske gjort att jag orkat bättre. Men det här var något att bygga vidare mot utomhussäsongen och VM i Budapest, säger Hanna till SVT.
Vann finalen gjorde Storbritanniens Laura Muir som lämnade övriga bakom sig på sista varvet och med 4:03.40 skapade en segermarginal på tre tiondelar till Rumäniens Claudia Bobocea. Guldet var Muirs femte i inne-EM och tredje på 1500 m.

Kramer till final på 800
Andreas Kramer sprang defensivt i den andra semifinalen där han lade sig sexa och sist och passerade 200 m på 26.9 och halvvägs som femma på 53.5. När han skulle avancera vid klockringningen så blev det närkontakt, han tappade rytm, fick börja om lite men var stark sista varvet. In på upploppet var han fyra och hittade en lycka på innern och spurtade fram till tredjeplatsen med två hundradelars marginal på 1:47.11. Därmed avancerade han till final på placering.

”Följde taktiken”
– Jag följde min taktik men kom inte in till sargen så som jag ville. Men kanske lyckades jag spara en del energi till finalen genom att inte gå för fullt, säger Andreas till SVT.
Spanjoren Adrián Ben vann Andreas semi på 1:46.82 och var snabbast av alla.

Tufft för Michaela i stavfinalen
I kvinnliga stavfinalen gick Michaela Meijer in på 4.25 som hon tog i tredje. Samma på 4.45 innan 4.60 blev för högt. Därmed slutade hon sjua av åtta startande i finalen. Men mästerskapet var ändå ett steg i rätt riktning för Michaela som med 4.55 i kvalet gjorde sitt bästa resultat sedan juni 2021.
Vann gjorde Finlands Wilma Murto som efter det överraskande EM-guldet i München i somras på finska rekordet 4.85 nu gjorde en ny topprestation. För nu blev det nytt guld och åter på finskt rekord eftersom hon var ensam om att klara 4.80. Guldet var Finlands första i inne-EM på 23 år alla grenar inräknade.

Maja åtta i trestegsfinalen
Råby-Rekarnes Maja Åskag tangerade sitt personliga rekord på 13.82 i kvalet men fick det inte att stämma lika bra i finalen. Hon inledde med tre övertramp och sprang igenom i fjärde. Därefter 13.39 i femte och 13.64 i sista. Det innebar åttonde plats i en final som vanns av Tugba Danismaz från värdnationen på turkiska rekordet 14.31. För medalj krävdes 14.16 och Maja hade bara 28 centimeter upp till femteplatsen.

Resultaten

/Jonas Hedman

Läs även:
Henrik Larsson är i EM-final på 60 m
Henrik, Simon, Emil och Khaddi tog sig vidare
Två världsrekord i samma gren efter drama
EM-medalj för Fanny Roos i sista stöten
Svensk succéförmiddag – alla tog sig vidare
Är kvinnliga kula vår nya toppgren?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen