Helena Duplantis, Grege Duplantis,

Mondo Duplantis mamma kan än – comeback efter 34 år

Armand Duplantis mamma Helena Duplantis har ett förflutet som mångkampare där hon på 1980-talet tillhörde Sveriges främsta juniorer. På tisdagen gjorde hon sin första arenatävling sedan 1989 då han vann en veterantävling i kula på 10.87. Det hade räckt till en klar förstaplats i den svenska K55-statistiken 2022 och var faktiskt inte långt från det svenska veteranrekordet.

Det var i Sollentuna Friidrottshall som Helena tävlade med den 1 kg lättare 3 kg-kulan som är den som gäller i K55-klassen (50-59 år). Hon stötte stillastående men trots det så var hon med sina 10.87 faktiskt bara 31 centimeter från det svenska K55-rekordet inomhus som innehas av IFK Lunds Rose-Marie Persson noterat 1996. Utomhusrekordet med 3 kg-kulan tillhör Järvsös Ingrid Miller på 13.02 noterat 1999.

”Min förra tävling var DN Galan”
– Senast jag gjorde en arenatävling var på DN Galan på Stockholms Stadion 1989 då jag hoppade tresteg, säger Helena som då satte personligt rekord med 11.91. Men hon sprang faktiskt Asics Stockholm Marathon 2021 på 4:37:23 så det här med utmaningar är något hon gillar.
På DN Galan 1989 tävlade även Helenas make Greg Duplantis – detta i stav. Och 1991 vann han stavtävlingen på Stockholms Stadion.

Mondo redo för världsrekord i årsdebuten
I fredags satte dottern Johanna personligt rekord i stav då hon i Texas klarade den nationella drömgränsen 4.00. Och om en dryg vecka – torsdag 2 februari – gör hennes storebror Mondo Duplantis årsdebut där han siktar på att slå det egna världsrekordet som lyder på 6.21 från VM i somras. Därefter är inne-EM i Istanbul vinterns stora mål.

SM-guld på hemmaplan i mars?
Mästerskapsstart kan det mycket väl bli även för mamma Helena eftersom veteran-SM inomhus arrangeras av hennes klubb Upsala IF i mars. Blir det svenskt rekord i kula då? Och kanske start i ytterligare någon gren för den forna mångkamperskan från Avesta.

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen