Linda Schofield är motionären som 50 år gammal tog sin löpning till en ny nivå och sprang milen på 36 minuter. Foto: Privat

Okänd löpare överträffade Evy Palms 29 år gamla rekord

Det är verkligen ett helt nytt löparnamn som dykt upp från ingenstans och noterat 36:27 på 10 km väg. Det är tre sekunder snabbare än Evy Palms svenska K50-rekord från 1992. Den självklara frågan är: Vem är Linda Schofield?

Evy Palm är en av våra främsta långdistanslöpare genom tiderna med finnkampsseger på 10 000 m 1985, flera SM-guld och mästerskapsstarter inklusive OS-maran i Söul 1988 på meritlistan. Hon hann fyllda 50 innan elitsatsningen avslutades och gjorde 1992 36:30 i Tjejmilen.
Det kom att dröja 29 år innan tiden förbättrades av en svenska i K50-klassen och det skedde hösten 2021 i brittiska Worthing där Linda Schofield noterade 36:27. Men det var inte förrän drygt två år senare som hon insåg att hon överträffat Evy.

”Visste inte att det var rekord”
– Jag bor i Storbritannien sedan 25 år och här är det femtiotalet kvinnor i K50 som varje år gör under 40 på milen, medan det var fyra i Sverige i fjol, så jag hade svårt att värdera hur bra tiden är. Men så lyssnade jag på Spring Snyggt Podden där de pratade om svenska veteranrekord och på Facebook publicerade länken till svenska rekord på friidrottsstatistik.se. Då såg jag att mitt personliga rekord var några sekunder bättre än Evy Palms tid, säger Linda.

Uppväxt i Småland
Hon är född 1971 i Alsjöholm 15 km från Nybro i Småland och spelade fotboll och red fram till hon var 17 år. Efter gymnasiet bodde och arbetade hon utomlands i sju år i Storbritannien, USA, Spanien, Australien och Norge innan hon landade i Storbritannien och sedan 2014 är Hassocks sex mil söder om London familjens hem.
– Jag har alltid gillat att träna på gym och springa och gjort det flera gånger i veckan. Jag sprang Tjejmilen tre gånger kring 2005 med 40:55 som bästa tid och samma år Köpenhamn Marathon på 3:18. Men det var ingen organiserad träning och jag sprang bara för att det var kul och för att jag mår bra av det, säger Linda som jobbade som flygvärdinna 1998-2010 och 2007 sprang London Marathon på 3:18.

Lyftet kom med mammarollen
2009 gifte hon sig och bytte namn från Jonsson till Schofield och året efter blev hon mamma till Milo.
– Det tog några år att komma igång med löpningen igen och när min tvillingsyster Malin Gustafsson, som bor i Blekinge, började träna så bestämde vi oss för att springa Tjejmilen tillsammans.
Det skedde 2014 och 2015 där Linda sistnämnda år gjorde 42 minuter.
– Sedan började jag springa lite mer med sikte på maraton. För att få en bättre startplats behövde man vara med en i en klubb så jag gick med i Brighton & Hove AC och fick då också träningskamrater.

Linda, tvåa från höger, tillsammans med klubbkamrater i Brighton & Hove AC. Fr v Judith Carter, Jeanette Kenneally, Gail Nerurkar, Linda och Manjula Moon. Foto: Privat

 

Målet var under 40
2018 hade Linda fortfarande inte sprungit något intervallpass men satte 13 år efter att hon gjorde 40:55 i Tjejmilen upp målet att göra under 40.
– Det var på våren och redan ett halvår senare gjorde jag 39:28. Det finns ett plant parti i slutet på en av mina rundor och där ökade jag ibland farten. Det var min enda kvalitetsträning det året, säger Linda som samma år sprang Lidingöloppets tremil på 2:29.
Resultaten ökade motivationen och 2019 förbättrade hon miltiden till 38:11, gjorde 1:27:59 i halvmaratondebuten och sänkte maratonperset med fyra minuter till 3:14:15.

Lyft under pandemin
2020 kom pandemin och det blev inga tävlingar alls men träningen gick bra.
– Jag sprang ett virtuellt millopp på 36:18 och när tävlingarna kom igång igen 2021 så gjorde jag 37 minuter i ett osanktionerat lopp. En månad senare sänkte jag den tiden till 36:27 som är mitt personliga rekord.
– Det är min bästa löparprestation hittills. Allt stämde den dagen och till och med vädret var perfekt vilket inte händer ofta på den engelska sydkusten. Jag rusade inte iväg i starten med alla andra utan öppnade kontrollerat, kände mig stark hela vägen även om det förstås var jobbigt att hålla farten så hade jag jämna splittar där den sista kilometern var den snabbaste. Jag hoppas verkligen på fler sådana lopp, säger Linda.

Avbruten satsning mot London
– Jag har alltid gillat att springa långt och tog våren 2021 kontakt med tränaren Jo Wilkinson som skrev ett detaljerat träningsprogram där målet var att göra under tre timmar i London Marathon 2022. Men jag fick flera småskador och det slutade med att jag avbröt den satsningen.
Linda kör sex löppass i veckan plus två styrkepass.
– Jag springer ungefär sju mil i veckan och eftersom kroppen inte klarar av så mycket mer mängd så blir 10 km nog mitt huvudfokus även 2024. jag vill gärna testa ett 5 km-lopp och förhoppningsvis blir det en halvmara i slutet på året.

Vill testa bana
Med sin engelska klubb springer Linda både terräng och park runs och har även testat banlöpning.
– Det är en hel del lagmoment i terräng så det blir en del sådana lopp. Nu i januari sprang jag ett terränglopp som var bland det tuffaste jag varit med om. Banorna går på gräs och det regnar mycket här och nu senaste var det var riktigt lerigt.
– Banlöpning har jag bara testat en gång. Jag var med i en tävling förra våren och för att samla poäng till klubben och sprang då 200 m, 800 m och 3000 m samma dag med bara 20 minuter mellan loppen. Det var tufft men kul, säger Linda som hade 33.6, 2:34.6 respektive 10:41.6. Resultat som placerar henne som statistisk etta i K50 på de två längsta distanserna.

Siktar på att förbättra tiden
Lindas 36:27 på 10 km från 2021 kommer tyvärr inte att bli formellt godkänt som svenskt K50-rekord eftersom hon inte var medlem i en svensk friidrottsklubb.
– Men nu ska jag bli det och och målet är att springa fortare än 36:30 och få det godkänt som svenskt K50-rekord, säger Linda som också vill vara med på veteran-SM.
Att veteran-VM arrangeras i Göteborg i augusti känner hon till.
– Men vi har en tre veckor lång semesterresa bokad till Afrika då så det krockar tyvärr. Men det kommer fler veteranmästerskap.
Lita på att vi kommer att få se Linda Schofield tävla i Sverige vad det lider. Ett nytt spännande namn i svensk veteranlöpning.

/Jonas Hedman

Alla som har en prenumeration på friidrottsstatistik.se kan se Linda biografi:
Linda Schofield

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen