Världsrekord i Diamond League-avslutningen i höstas och världsrekord i Diamond League-premiären 2024 för Mondo Duplantis. Foto: Deca Text&Biild

Världsrekord av Duplantis i säsongsdebuten

Armand Duplantis inledde säsongen på bästa sätt då han i Diamond League-premiären i kinesiska Xiamen på lördagen direkt satte världsrekord med 6.24. Därmed förbättrade han sin egen notering från september med en centimeter.

Det var en rekordtidig Diamond League-premiär och sju veckor efter att Mondo vunnit IVM-titeln i Glasgow tog han nu 5.62, 5.82 och 6.00 i första försöket och hade då säkrat segern. Därefter höjde han till världsrekordhöjden 6.24 och klarade med luft direkt. Enligt TV-grafiken var han fem centimeter över.
Segermarginalen till tvåan Sam Kendricks var extrema 42 centimeter..

”Det blir som en blackout”
– Det var en lång resa och jag försökte sova så mycket som möjligt. Det kändes bra idag, ingen vind och jag visste att formen var bra. Inomhus fick jag inte riktigt ut allt men idag var det fire i kroppen, säger Mondo till SVT.
– Det blir som en blackout när jag sätter världsrekord. Jag är verkligen glad att jag klarade 6.24 idag, säger Mondo som tävlar i Diamond League i Kina redan nästa helg.
Sedan Mondo satte sitt första världsrekord vintern 2020 har han nu satt åtta och höjt ribban från 6.16 till 6.24. Tre av dem utomhus.

Kramer nära svenskt rekord
Inför manliga 800 m-loppet hade IVM-silvermedaljören Andreas Kramer pratat ner sina möjligheter till en framskjuten placering eftersom han var inne i en träningsperiod inför kommande EM och OS.
Han öppnade defensivt och låg faktiskt sist på första varvet. Men på det andra avancerade han i luckorna, var riktigt stark på upploppet och avancerade ända till femte plats och 1:44.81.
Verkligen intressant att Andreas i april var endast 34 hundradelar från sitt fyra år gamla svenska rekord.

”Jag är förvånad”
– Jag har inte gjort mycket tävlingsförberedande träning så det borde inte ha gått så fort. Men jag hade en bra inställning före loppet och satte inte press på mig själv, säger Andreas.
– Taktiken var att gå ut defensivt men jag kom iväg sist. Hade jag inte behövt vänta ut luckorna för att passera löpare så hade jag slagit mitt svenska rekord.

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen