Samuel Pihlström –finalist på 1500 m i VM-debuten. Foto: Deca Text&Bild

Samuel Pihlström åtta i VM-finalen

VM-debutanten Samuel Pihlström gjorde en bra 1500 m-final i Glasgow där han plockade placeringar på slutvarvet och till slut blev åtta på 3:38.35 – mindre än två sekunder från guldet. En med beröm godkänd insats.

Det blev hela 14 man i finalen efter att ytterligare två fått chansen efter fall i försöken och Samuel lade sig sist och passerade 400 m på 59 sekunder, 800 m på 1:58 och 1000 meter på 2:27. På de två sista varven plockade han placeringar tack vare bland annat 27.7 på slutvarvet.
Målet nådde han på 3:38.35 – tre sekunder från hans svenska inomhusrekord – och två från guldet när han som förste svensk genom tiderna sprang en IVM-final på löpningens blå band. Tidigare i vinter har Samuel avslutat med 26 blankt på sista varvet men de krafterna fanns inte där denna kväll. Om det gjort det så hade han krigat om medaljerna.

Sensationell vinnare
Amerikanen Hobbs Kessler drog i stort sett hela loppet men eftersom det inte gått så fort var många med, närmare bestämt sex man gjorde upp om det. På upploppet tätnade det till och när man trodde att Cole Hocker skulle vinna så kom den svartklädde Nya Zeeländaren Geordie Beamish ute på bana tre och sprang om alla.
Chockad konstaterade han att 3:36.54 räckte till guld med 15 hundradelars marginal före amerikanerna Hocker och Kessler.
– Det här loppet kommer jag att minnas resten av mitt liv, sa Beamish i segerintervjun.

Stort lyft i somras
Samuel Pihlström fick ett stort lyft i slutet på förra säsongen då han med 3:54.83 vara bara sekunden från Kalle Berglunds fem år gamla svenska rekord. Denna inomhussäsong har han förbättrat Kalles inomhusrekord på 1500 m med en dryg sekund till 3:35.47 vilket gör honom till trettonde i världsstatistiken denna vinter.
Framför allt är det spurtförmågan som Samuel förbättrat genom att bland annat göra 26 blankt på sista varvet. Förmågan att avsluta så snabbt gångbart även i ett inomhus-VM.
Trots att Samuel var sjuk med feber i tre dagar och missade inne-SM förra för två veckor sedan så tog formen inte skada och det var imponerande löpning han stod för i VM-försöken.