Det blev ingen andra IVM-mjedalj för Thobias Montler Dit fattades 41 centimeter. Foto: Deca Text&Bild

Thobias Montler åtta i VM-finalen – Kramer till final

Inne-VM-finalen i längd i Glasgow inleddes redan klockan tio på förmiddagen och Thobias Montler fick inte till något lyft. Det blev till slut en åttondeplats på 7.80. 8.19 krävdes för medalj. I semifinalen på 800 m tog sig Andreas Kramer till final med fyra hundradelars marginal.

Direktfinalen i längd såg två långa hopp i första omgången som båda mätte 8.22 och för dem stod favoriten Miltiadis Tentoglou och den unge italienaren Mattia Furlani som är världsetta med 7.34.
Thobias Montler inledde med 7.79, ökade till 7.80 i andra och så 7.61 i tredje. Med det låg han femma halvvägs in i andra omgången men var sjua när fyra hopp återstod av tredje omgången.
Så det var lite nervöst om han skulle bli en av de åtta som fick göra ytterligare tre hopp.
Men ingen ökade och Thobias var sjua när slutfinalen började. Förhållandevis svaga 7.76 räckte för att bli topp-8 halvvägs och en anledning till det var att tävlingen startade så tidigt som klockan tio.

Ingen ökning i slutfinalen
Thobias lyckades inte upprepa den fina hoppningen från ISM i Karlstad två veckor tidigare heller i slutfinalen där han efter övertramp i femte och sjätte omgången avslutade med 7.61. Därmed slutade han åtta på 7.80 sedan USA:s William Williams passerat med 7.83.
Därmed bröts en medaljsvit som inleddes i just Glasgow 2019 då Thobias tog sin första medalj – silver på inne-EM. Efter fyra raka inomhussilver – inklusive IVM-silver på svenska inomhusrekordet 8.38 för två år sedan – så blev det nu en åttondeplats.

Spännande guldkamp
Inför slutfinalen hade både Furlani och Tentoglou 8.22 med den senare som ledare på bättre andrahopp. Men i femte övertog Furlani ledningen tack vare 8.10 vilket Tentoglou svarade på med 8.15 i hoppet efter. Han avslutade med 8.19 och därmed stannade de två toppnamnen på 8.22.
Bronset till Jamaicas Carey McLeod som i femte hoppade 8.21 och med det var två centimeter från ledningen eftersom han hade sämre andrahopp.
En liten skandal drabbade bronsmedaljören McLeod som fick grönt att starta ansatsen men när han landade stod båda gropkrattarna med sina redskap i sanden. De hann dra undan dem men det var nära att en olycka inträffat.

En av tidernas bästa
Miltiadis Tentoglou vann nu inne-VM för andra gången och tog sin nionde mästerskapstitel. Han tillhör den exklusiva skara som vunnit alla de fem stora mästerskapen – OS, VM, EM, IVM och IEM.

Kramer till final
I semifinalen på 800 m lyckades Andreas Kramer inte få spetsposition in på gemensam bana utan var bara femma vid klockringningen. Men han fick springa kortaste vägen även om det blev lite trångt. Via 54.5 halvvägs öppnade sig en lucka på insidan och han var uppe som trea.
Men in i sista kurvan passerade två man och de såg kört ut. Men Andreas hittade utrymme på innern och spurtade upp till tredjeplatsen på 1:48.14 som innebar avancemang till final på placering (inga tider). Mariano Garcia vann på 1:47.83 före Catalin Tecuceanu 1:48.13 som var 0.01 före Andreas. Den otacksamma fjärdeplatsen tog Isaiah Harris på 1:48.18. Snabbast i semin var Bryce Hoppel, USA, med 1:45.08 i den andra semin.
Final söndag kväll då Andreas gör sin fjärde final inomhus och andra i inne-VM. Hans tidigare bästa IVM-placering är femteplatsen från Belgrad 2022 då han var 25 hundradelar från medalj.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj
Axelina Johanssons bästa VM-placering – åtta

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen