Henrik Larsson åstadkom den bästa svenska VM-placeringen genom tiderna på 60 meter. Foto: Deca Text&Bild

Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj

På inne-VM i Glasgow stod Henrik Larsson för en stor prestation då han med 6.55 tog sig till final på 60 m. Där rusade han två timmar senare i mål som femma på 6.56 i vad som är den bästa svenska VM-placeringen genom tiderna i grenen. Fredagens kvällspass resulterade också i finalplats på 1500 m för Samuel Pihlström och åttondeplats för Bianca Salming i femkampen.

I den första av tre semifinaler på 60 m hade Henrik Larsson lottats till bana fem med världsrekordhållaren (6.34) Christian Coleman på banan innanför. Bra start på Henrik och ännu bättre på Coleman som försvann iväg till seger på 6.43.
Henrik spände inte bort sig utan nådde målet som trea på 6.55 – bara två hundradelar från hans ett år gamla svenska rekord. De två bästa i varje heat plus två tider vidare till finalen. Skulle det räcka?
Henrik fick sätta sig i Lucky Looser-soffan tillsammans med fyran i loppet, Österrikes Markus Fuchs, som hade den andra tiden.
Och Henrik överlevde även andra heatet som Ackeem Blake vann på 6.51 före Emmanuel Eseme 6.52 och där trean Mario Burke hade 6.57.

Första svenska finalisten på 27 år
Noah Lyles vann tredje semin på 6.47 med trean på 6.56. Därmed blev Henrik tredje svensk genom alla tider att nå en VM-final på 60 m. Den förste var Patrik Strenius – sjua på 6.64 i Barcelona 1995 – och den andre Patrik Lövgren, sexa på 6.61 i Paris 1997.

Lysande finallopp av Henrik
Göta-löparen fick bana åtta i finalen och gjorde det åter riktigt bra. Efter 6.59 i försöken och 6.55 i semin rusade han i mål på 6.56 vilket räckte till en femteplats med vilket han blev bäste europé. Och till fjärdeplatsen, som togs av Kenyas Ferdinand Omanyala, fattades blott åtta tusendelar. Placeringen är den bästa blågula genom tiderna bakom nämnde Patrik Lövgren och Patrik Strenius.
Vann gjorde Christian Coleman på 6.41, tre hundradelar före Noah Lyles medan bronset togs av Ackeem Blake på 6.46.

Historisk finalplats för Samuel Pihlström
Hälles före detta orienterare Samuel Pihlström visade i det första försöksheatet på 1500 m att han verkligen tagit klivet in i världseliten. Detta genom att dra i niohundra meter och efter att ha blivit passerad återtagit frontpositionen ut på sista varvet och till slut spurtat i mål som tvåa på 3:39.63.
Därmed blev han förste manlige svensk någonsin att gå till final på löpningens blå band på inomhus-VM. Detta efter och 26.8 på slutvarvet.
Samuels passertider: 29.9, 59.7, 2:00.4, 2:29.3 (1000 m) och 2:58.8 (1200 m). Cole Hooker vann heatet på 3:39.32, trea var Samuel Tefera på 3:39.66 och fyra och utslagen Kristian Uldbjerg Hansen på 3:39.81. Final på söndag kväll.
Snabbast av alla i försöken var Kenyas Vincent Keter med 3:38.96.

Bianca åtta i femkampen
I femkampen låg Bianca Salming trea efter tredje grenen kula med 71 poäng upp till bronsplats. Kvällspasset inleddes med längd där hon trampade över i första, nådde 5.65 i andra och avslutade med ett kryss.
Bianca blev tia av de tio kvarvarande och tappade två placeringar i totalen till nionde. Inför avslutande 800 m hade hon 107 poäng upp till sjundeplatsen. Men en frisk satsning med ledning mellan 100 och 500 meter (63.1 på 400 m) slutade med ett tungt slutvarv och sjätte plats på 2:17.28.
Det innebar en slutlig åttondeplats på 4.317 p, drygt tvåhundra poäng från det färska personliga rekordet. Men trots allt en topp-8-placering i VM-debuten.

Finsk medalj och nationsrekord
Vann gjorde Noor Vidts från Nederländerna på 4.773 poäng medan silvret gick till den blott 20-åriga Saga Vanninen som gjorde sitt livs serie och med 4.677 poäng satte finskt rekord med 97 poäng.
Detta efter 8.33 på 60 m häck, 1.79 i höjd, 15.01 i kula, 6.41 i längd och 2:20.54 på 800 m. Serien innebar pers med 136 p och innehöll inomhuspers i höjd, längd och 800 m. Det gamla finska rekordet var 24 år gammalt noterat av Tiia Hautala på inne-EM i Belgien 2000 då hon var fyra.

Yolanda 3,5 sekunder från final
I 1500 m-försöken sprang Yolanda Ngarambe i det första av fyra försöksheat på där det för första gången inte gick att avancera på tid, enbart de tre främsta från varje heat tog sig vidare. Det gick riktigt långsamt i början med 37 sekunder på första varvet och 2:23 på 800 m.
Yolanda tog direkt position som tvåa-trea och farten växlade en hel del.
De sista varven höjdes farten och Yolanda avverkade det näst sista på 31 sekunder som fyra. Ut på sista varvet försvann tättrion iväg och bakifrån jagade Danmarks Sofia Thøgersen. Yolanda höll fjärdeplatsen in på upploppet då Luxemburgs Vera Hoffmann passerade och det blev en femteplats på 4:15.77, 3.5 sekunder från tredjeplatsen.
Snabbast var Freweyni Hailu på 4:12.38 före Revee Walcott-Nolan och Esther Guerrero.

Nära olycka
Manliga kulfinalen var inne i andra omgången när amerikanen Roger Steen stötte kulan genom nätet och ut på banan just innan det tredje 1500 m-heatet svängde in på bortre lång. Kulan rullade längs bana sex och som tur var skadades ingen.
Kulfinalen slutade med seger för världsrekordhållaren Ryan Crouser på mästerskapsrekordet 22.77 med Tom Walsh tvåa på 22.07. Sju man stötte över 21 meter.