Femke Bol satte sitt andra världsrekord på två veckor och det tredje på ett år. Foto: Deca Text&Bild

Världsrekord – Femke Bol gjorde det igen

På inne-VM i Glasgow var Nederländernas Femke Bol helt överlägsen på 400 m och rusade i mål på 49.17. Därmed satte hon sitt andra världsrekord på två veckor. Nära världsrekord var det på manliga 60 m häck där det för Grant Holloway fattades blott två hundradelar.

Den 25-åriga 400 m häck-specialisten Femke Bol hade bana fem och tog ledningen i andra kurvan före landsmaninnan Like Klaver på banan utanför. På de sista hundra meterna flöt hon till synes utan ansträngning iväg från de andra och stannade klockan på 49.18 som korrigerades till 49.17.
Därmed underskred hon sitt eget två veckor unga inomhusvärldsrekord med sju hundradelar. En fantastisk uppvisning med en löpning som var så nära perfektion det går att komma.

”En dröm som blir sann”
– Det är en dröm som blir sann att sätta världsrekord i en VM-final, sa Femke Bol som vann sin första titel på junior-EM i Borås 2019. Då på 400 m häck.
Silvret tog Like Klaver på 50.16 medan bronset gick till USA:s Alexis Holmes på 50.24. För världsrekordet mottog Femke en check på 50.000 dollar (518.000 kr) som överlämnades av World Athletics president Sebastian Coe.

Första IVM-titeln för Karsten
Några minuter senare var det dags för manliga 400 m-finalen med världsrekordhållaren på 400 m häck och dubble IEM-vinnaren på 400 m Karsten Warholm.
Han hade bana fem och tog sin vana trogen ledningen halvvägs (21.17). Men Belgiens Alexander Doom på yttern skuggade hela vägen och på upploppet var han starkast och passerade med nio hundradelar till nationsrekordet 45.25. Karsten trea på 45.34 och bronset till Jamaicas Rusheen McDonald 45.65.
Segertiden var bara två tiondelar från Karstens europarekord.

35 år gammalt rekord slaget
I kvinnliga 3000 m-finalen spurtade USA:s Elle St. Pierre förbi dittills ledande Gudaf Tsegay i utgången ur sista kurvan och vann på 8:20.88. Därmed föll till slut Elly van Hulsts mästerskapsrekord (8:33.82) från IVM i Budapest 1989.

Kerr fick taket att lyfta …
Ett öronbedövande dån från publiken rullade runt Emirates Arena när brittiske världsmästaren på 1500 m utomhus, Josh Kerr, tog ledningen in i sista kurvan i 3000 m-finalen. Den dittills ledande Selemon Barega kunde inte svara och Storbritanniens första guld i detta mästerskap var ett faktum. Slutvarvet avverkade Kerr på mäktiga 25.2.
Kerr är skotte och född och uppväxt i Edinburgh bara en timmes bilresa från Glasgow men bor sedan flera år i USA.

… och Caudery tog andra brittiska guldet
Mindre än en timme efter Josh Kerrs 3000 m-guld tog Molly Cauderys Storbritanniens andra genom att vinna stav. Hon var ensam om att klara 4.80 i andra och Liza McCartney gjorde det i tredje. Och när 4.85 blev för högt, och Liza avslutade med två otillräckliga försök på 4.90, så var brittiskt guld nummer två ett faktum.

Sååå nära ännu ett världsrekord
I kvällens näst sista final, 60 m häck, var Grant Holloway helt överlägsen och vann med 0.14 på 7.29 – tangerat mästerskapsrekord och bara 0.02 från hans eget färska världsrekord. Därmed fortsätter segersviten på 60 m häck för den fantastiske amerikanen.

Saint Lucias första VM-titel
Sista loppet var kvinnliga 60 m där USA:s Aleia Hobbs fick köras ut sittandes på bår sedan hon hon precis före start gjort ett upphopp och skadat ena vaden.
Polens Ewa Swoboda var snabbast i semifinalen med polska rekordet 6.98. I finalen fick hon en bra start och ledde länge men på slutet var det Julien Alfred som var starkast och vann på 6.98, 0.02 före Swoboda.
VM-guldet var Saint Lucias första genom tiderna oavsett friidrottsgren.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Mondo ser fram mot 100 m-duell mot Mondo
Thobias Montler åtta i VM-finalen – Kramer till final
Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj
Axelina Johanssons bästa VM-placering – åtta

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen