Mondo Duplantis har fullt fokus på Inne-VM-finalen i stav på söndag kväll, men är också inställd på att möta Karsten Warholm på 100 m efter OS. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis ser fram mot 100 m-duellen med Karsten Warholm

Mondo Duplantis är redo för stavfinalen på inomhus-VM i Glasgow på söndag kväll men det finns en annan tävling som han också ser väldigt mycket fram emot i år. Och då syftar han inte på OS i Paris utan om en 100 m-duell med 400 m häck-suveränen Karsten Warholm från Norge som också är jagar VM-guld denna helg.

– Jag ser verkligen fram mot att få möta Karsten och jag vet att han också vill. Så jag tror definitivt att det kommer bli av, säger Mondo Duplantis.
Karsten Warholm satte i OS-finalen i Tokyo 2021 ett fantastiskt världsrekord på 400 m häck med 45.94 och samma dag blev även Mondo Duplantis olympisk mästare genom att klara 6.02 i stav. Året efter satte Mondo världsrekord både i IVM-finalen i Belgrad (6.21) och i VM-finalen i Eugene (6.22) och utsågs till världens främste manliga friidrottare av World Athletics, det internationella friidrottsförbundet. En utmärkelse som Warholm fick året före.

Utmanad av OS-mästarinnan
Det är alltså två av friidrottens superstjärnor som uttalat att de gärna möts på 100 m för att se vem som är snabbast. Det hela började med att den trefaldiga OS-mästarinnan på distansen, Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce, härom året påstod att hon kunde slå Mondo på 100 m.
Hon har ett personbästa på 10.60 från 2021 som placerar henne trea på genom-tiderna-listan bakom Florence Griffith Joyner, 10.49, och Elaine Thompson-Herah, 10.54. Och det är bara tre hundradelar bättre än Mondos bästa tid som är 10.57 noterat i en collegetävling utan vindmätning 2018.

”Jag är mycket snabbare nu”
– Men jag är mycket snabbare idag och det skulle vara kul att se vilken tid jag kan göra på 100 m, säger Mondo som tidigare nämnt att han borde kunna göra 10.3.
Det ingår mycket sprintlöpning i stavträningen men syftet med den är att springa fort på 50 meter.
– Men jag är snabb också på 150 meter och numera kan jag springa kontrollerat i fullfartsfasen. Jag kör också blockstarter då och då, framför allt på hösten.
– Jag är dock inte så säker på om Shelly-Ann vill möta oss, säger Mondo och ler.
Den idag 37-åriga Fraser-Pryce avslutar sin fantastiska karriär efter OS i Paris i augusti och hur intresserad hon är att möte de två nordborna återstår att se.

Bor på samma hotell
Mondo anlände till Glasgow på lördagen där den svenska och norska truppen bor på samma hotell. Och även om han inte pratat med Karsten om 100 m-duellen på ett tag så talar mycket för att duellen blir av.
– Karsten vill också testa 100 m och förhoppningsvis kan vi få till ett lopp med bara honom och mig på en Diamond League- eller Continental Tour-tävling efter OS. Jag kan inte säga med 100 procents säkerhet att detta kommer bli av, utmaningen är att vi även tävlar i våra ordinarie grenar, men vi vill båda verkligen göra detta, säger Mondo.

Karsten har mer 100 m-erfarenhet
Karsten Warholm inledde karriären som mångkampare och vann bland annat tiokamp på junior-EM i Eskilstuna 2015. Hans personliga rekord på 100 m är 10.52 noterat 2016 och alltså aningen bättre än Mondos bästa tid. Men dessa två 10.5-tider speglar ganska dåligt deras kapacitet idag. Båda är betydligt snabbare och det vore onekligen kul att få se vem som är bäst – världens bästa stavhoppare eller världens bästa 400 m häcklöpare.
– Men nu är det stavhopp som gäller. Målet på söndag kväll är först och främst att vinna ett VM-guld till Sverige. När det är gjort tänker jag 6.24, avslutar Mondo som i sin senaste tävling var ytterst nära att klara den höjden.

/Jonas Hedman

Ps. Karsten Warholm kan bli världsmästare i fel gren när han ikväll springer final på 400 m slätt i Glasgow.

Läs även:
Thobias Montler åtta i VM-finalen – Kramer till final
Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj
Axelina Johanssons bästa VM-placering – åtta

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen