En av flera IVSM-starter gjorde Evert Tegle, t h, i Malmö 2019 då han tog brons i M70 på 60 m. Här tillsammans med Mattias Sunneborn. Foto: Ann-Christine Karell Tegle

Evert Tegle – från juniorrekord 1967 till veteran-VM 2024

I augusti arrangeras världens största friidrottstävling i Göteborg – veteran-VM för 35 år och äldre. Det är fri anmälan och en som nyss anmält sig är Evert Tegle, 74, från Stockholm som kommer springa 100 m i 75-årsklassen. Detta 57 år efter att han med IFK Hälsingborg satte skånskt juniorrekord på 4×400 m i Malmö 1967.

– Jag är född den 31 juli 1949 och fyller alltså 75 år två veckor före mästerskapet. Jag kommer med andra ord att vara yngst i klassen så det kan ju inte bli bättre, säger Evert med ord som tydligt indikerar att motivationen är på topp.
Han har genom åren tävlat i friidrott då och då. Att det ibland varit flera år mellan gångerna beror på skador.
Men nu har det känts bra ett tag, jag har kortat steget och det känns som att jag springer bättre tekniskt. Jag kör tre styrkepass i veckan på Friskis&Svettis och så åker jag ut till Bosön två gånger så det blir upp till fem pass i veckan. Där instruerar Annica Sandström på ett utmärkt sätt.

Snabb högerytter
Evert är född och uppväxt i Helsingborg där han bodde sina första 20 år. Där handlade det framför allt om fotboll i Hälsingborgs IF.
– Jag började som försvarare och slutade som högerytter eftersom jag var snabb. De slog långa bollar som jag sprang på.
Han växte upp nära Olympia så det var nära till friidrottsarenan och han satsade på sprint ett år i IFK Hälsingborg, som 18-åring 1967.
– Då tränade jag en del löpning och testade 400 m på en tävling hade 55-56 sekunder.


Satte rekord och slog MAI

Bästa friidrottsminnet är från JDM i stafett på Malmö gamla idrottsplats den 5 juni 1967. IFK Hälsingborg (ja, det stavades så då) mötte bland annat Malmö AI.
– Vi ledde i princip hela vägen och vann på 3:29.2 som var skånskt juniorrekord. Det var lite speciellt att slå MAI på deras egen hemmaplan! I laget sprang Lars Berggren första sträckan, jag andra följt av Bengt Mitsell och Lars Gustafsson, säger Evert.
Bengt gjorde 50.0 på 400 m senare samma sommar och två år senare 1:55.1 på 800 m. Lars Berggren nådde ner till 51.3 på 400 m året efter men satsade främst på längd och hoppade 1970 7.12. Lars Gustafsson var den som blev bäst med 47.6 på 400 m som 20-åring 1969 i en landskamp mot Tjeckoslovakien i Prag. Han var även med i Finnkampen (trea 1969), gjorde flera juniorlandskamper och tog 1969 SM-silver i Sollentuna.

Studier i Lund
Evert stördes av knä- och vristskador vilket resulterade i att han avslutade fotbollssatsningen redan som 17-åring. 20 år gammal drabbades han av en tarmsjukdom som följt honom hela livet men inte hindrat honom från att springa.
Efter ekonomistudier i Lund jobbade han större delen av yrkeslivet som arbetstagarkonsult, till stöd för det lokala facket.
– Jag kallades in när det var omorganisationer eller nedläggningar. Det var ett tufft och intensivt jobb, väldigt mycket resor men aldrig tråkigt.
1979 flyttade han till Stockholm och jobbade på SAS catering. Sedan tio år på västkusten innan det åter blev Stockholm 2005 då han jobbade med ekonomi på Kulturhuset under Benny Fredriksson.

IVSM-silver på 200 m i Huddinge 2014. Evert Egle i mitten. Foto: Privat


Perset är från VSM 2001
Idag bor Evert med fru Ann-Christine vid Gärdet i Stockholm. Friidrottsintresset har alltid funnits där även om det bara blivit sporadiska framträdande på tävlingsbanan genom åren.
– 2001 var jag med på veteran-SM i Huddinge och blev fyra på 100 m i M50 på 13.87. Det är nog mitt personliga rekord. Årets efter gjorde jag 29.59 på 200 m på Getabocksspelen i Varberg.
– De senaste åren har jag mest tävlat inomhus men jag skrev 16.5 som 100 m-kapacitet vid anmälan till veteran-VM i Göteborg. Närmast väntar veteran-DM på Rödstu Hage i Tumba söder om Stockholm i maj och jag tänkte faktiskt vara med även på veteran-SM i Karlstad i början av augusti före veteran-VM, säger Evert som genom åren tävlat för IFK Hälsingborg, Fredrikshof och IFK Lidingö och sedan två år har Spårvägen som klubbadress.

Träning på Bosön 16 april 2024. Fr v Marjo Jokela, Hans Pohl, Linda Kronby, Elin Bergkvist, Christina Tillman, Annica Sandström (tränare), Ann Magnusson och i startblocken Evert Tegle. Foto: Privat


”Det gäller att hålla sig skadefri”

En viktig del i förberedelserna inför det som komma skall i Göteborg i augusti är att inte dra på sig några skador. I synnerhet om man är 74 år och skadebenägen.
– Jag märker att det går fortare när jag tänker på att springa tekniskt bra, det försöker jag fokusera på.
100 m för M75 går redan första tävlingsdagen tisdag den 13 augusti så Evert kommer att vara en av de första av vad som väntas blir närmare 2000 svenskar som tävlar i landslagsdräkt.

Såg båda världsrekorden i Göteborg
1995 bodde Evert i Halmstad och åkte på sommaren upp till Göteborg och Ullevi med Ann-Christine för att se VM i friidrott.
– Då var det manliga trestegsfinalen och vi satt där i hettan och såg Jonathan Edwards sätta världsrekord i två hopp efter varandra. Det var helt fantastiskt! säger Evert.
Om fyra månader – den 14 augusti – kommer han själv tävla i VM i Göteborg. Det kommer också att bli ett minne för livet.

/Jonas Hedman

Allt om veteran-VM i Göteborg 8-13 augusti finns på arrangörens hemsida där man också anmäler sig. Sista anmälningsdag är 4 juni. Till veteran-VM-sajten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen