Karolina Svensson förbättrade 2021 sitt personliga rekord i längd med hela 52 centimeter till 6.40. Foto: Thord Eric Nilsson

”Det var ett perfekt hopp – en fantastisk känsla!”

Fjolårets stora överraskning i kvinnlig längd var läkarstuderande Karolina Svensson, 22, från Marieby GIF i Jämtland som i sin SM-debut chockade med jätteperset 6.40 i Borås. Det var personbästa med hela 32 centimeter och förde upp henne till 18:e plats i Sverige genom tiderna.

– Det var ett perfekt hopp! Härlig stämning på Ryavallen och jag fick till en perfekt plankträff. Jag förstod att det var långt och tänkte kanske 6.20, men det var 6.40! Jag har aldrig blivit så glad och överraskad, säger Karolina.
Mindre än tre månader tidigare gjorde hon sitt första 6 m-hopp och i Borås hade hon samtliga med marginal över sex meter.
– Synd bara att det var så många övertramp. Ett av dem var nog till och med längre än 6.40.

2021 resulterade i nio tävlingar för Karolina i vilka hon överträffade det före säsongen gällande personliga rekordet sex gånger. Foto: Karolinas Insta


Bästa genom tiderna

Längdtävlingen var den bästa genom tiderna i SM där Khaddi Sagnia, som satte pers i kvalet med 6.93, vann finalen på 6.81 före Kaiza Karlén, 6.50, och Maja Åskag, 6.48. Karolina slutade fyra, bara åtta centimeter från medalj och aldrig tidigare har någon hoppat 6.40 i SM utan att ta medalj.
– Khaddi var en av dem som gratulerade till perset, det var kul!

Född och uppväxt i Jämtland
Karolina är född i Brunflo som ligger en knapp mil söder om Östersund och började med friidrott i Marieby GIF som åttaåring.
– När jag kom in på friidrottsgymnasiet i Östersund som 15-åring 2014 så blev det mer fokus på längd och jag har egentligen alltid sett mig som en framtida sexmetershoppare.
17 år gammal hoppade hon 2016 5.75, året efter 5.82 och 2018 5.88 inomhus. Men det ville inte riktigt lossna.

Håkan och Jocke bakom lyftet
2019 flyttade Karolina till Umeå för läkarstudier och i januari 2021 gick flyttlasset vidare till Sundsvall.
– Jag hade länge Ingela Sandqvist som tränare men sedan januari 2021 ansvarar Håkan Andersson för träningsupplägget inklusive sprint och styrka. Jocke Svedberg är min tekniktränare i längd. De har betytt mycket för min utveckling.
– Det senaste året har jag blivit snabbare och fått till ansatsen mycket bättre. Jag får med mig farten över plankan på ett helt annat sätt än tidigare och det är nog nyckeln till lyftet.

Sex meter – en milstolpe
Det var verkligen ett extremt lyft 2021. När utomhussäsongen började var Karolinas personbästa 5.82 ute (2017) och 5.88 inne (2018). I tredje tävlingen slog hon i Sundsvall i mitten på juni till med sitt livs första sexmetershopp – 6.07.
– Så skönt! En bekräftelse på det jag trott.
Tre dagar senare tangerade hon det resultatet i regn och rusk på Karlstad GP vilket följdes av en sex ogiltiga i en tävling i Sundsvall och 5.74 på Världsungdomsspelen i Göteborg.

I allra sista JSM:et kom första guldet. Fr v tvåan Filippa Rodrigues, Mölndal, Karolina och trean Klara Rådbo, Hässelby. Foto: Deca Text&Bild


Perfekt avslut på juniorkarriären

På JSM i Linköping i augusti slutade Karolina fyra på 100 m på fredagen och hade i längdfinalen på söndagen bara två godkända hopp. Inför sista omgången låg hon trea då hon fick på 6.08 och vann med två centimeter.
– Mitt första guld i JSM eller USM! Jag har några medaljer sedan tidigare så det var riktigt kul att få avsluta juniorkarriären med seger.
Helgen efter kom urladdningen på Friidrotts-SM i Borås där hon alltså förbättrade det personliga rekordet med hela 32 centimeter. Den sammanlagda förbättringen under sommaren var fantastiska 52 centimeter och hon är nu nummer 18 genom tiderna i Sverige. Upp till topp-10 fattas bara tolv centimeter.

Studerar till läkare
Karolina ska just till att börja åttonde terminen på läkarstudierna som inleddes för 3,5 år sedan.
– Om jag fortsätter att läsa på heltid så blir jag klar i januari 2024 och sedan väntar AT-tjänst. De första åren läser man lite om allt och jag har väl inte fastnat för någon specifik inriktning än men tycker att idrotsmedicin verkar kul.

Mycket tid spenderas i Birsta
Vintertid sker mycket av träningen i hallen i Birsta utanför Sundsvall som har en rakbana på 100 meter och en längdgrop.
– Där finns allt man behöver som längdhoppare. Ansatsbanan är begränsad till 18 steg men det var min ansats utomhus i somras så det fungerar bra.
– Jag kör sex pass i veckan varav ett är renodlat längd. Sedan är det två sprint-, ett styrke-, ett hoppstyrke- och ett återhämtningspass. Eftersom jag bara kör ett pass om dagen så fungerar det bra att kombinera med läkarstudierna.
– På sommaren kör vi på Baldershovs IP som ligger alldeles intill sjukhuset så det är perfekt.

Meriterad träningsgrupp
Hon ingår i en sprintgrupp som leds av Håkan Andersson och innehåller en rad etablerade namn. Austin Hamilton (IEM-brons på 60 m 2017), Tom Kling-Baptiste (flerfaldig SM-vinnare), Jonathan Holm (landslagsman på korta häcken) och tvillingarna Viktor och William Thor som har personliga rekord på 100 m på 10.50 respektive 10.57.

Tydligt mål för inomhussäsongen
Efter 14 år i moderklubben Marieby GIF bytte Karolina i höstas till Upsala IF som hon kommer debutera för i vinter. Målet med inomhussäsongen är tydligt.
– Efter att ha varit fyra på SM i Borås är målet medalj på ISM i Växjö i februari.

/Jonas Hedman

Karolina Svenssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen