Andreas Kramer tog Sveriges första manliga VM-medalj på medeldistans någonsin när han sprang hem silvret i Glasgow. Foto: Deca text&Bild

Historisk VM-medalj för Andreas Kramer

I VM-finalen på 800 m i Glasgow tog Ullevis Andreas Kramer silver och blev därmed förste svensk på herrsidan att ta en VM-medalj på medeldistans. Med 1:45.27 var han bara två tiondelar från sitt eget svenska inomhusrekord.

– Det är fem år sedan jag tog medalj i EM så jag är väldigt glad att få ta ännu en medalj. Jag hade en skada i december så det är bara två veckor sedan jag bestämde mig för att åka hit när jag kände att kroppen svarade, säger Andreas.

Tuff start
Efter startrusningen hamnade Andreas sist och där låg han via 25.3 på 200 m och 51.8 halvvägs. Men sedan öppnade sig en lucka på innern och när de övriga knuffades så fick Andreas fritt spår och var uppe som fyra före klockringningen.

Fixade silvret på de sista meterna
Sedan plockade han placering och var trea in i sista kurvan med lucka bakåt. På de sista meterna lyckades svensken passera belgaren Crestan med fem hundradelar och ta silvret på 1:45.27. Detta efter ett riktigt snabbt slutvarv, 25.97. Till vinnaren Bryce Hoppel från USA fattades 35 hundradelar och till Andreas svenska rekord blott 18. Detta alltså efter ett allt annat än störningsfritt lopp som visar att han har kapacitet för betydligt snabbare tider. Bronset tog Belgiens Eliott Crestan på 1:45.32.
Andreas mellantider: 200 m 25.28, 400 m 51.72 (26.44); 600 m 1:18.49 (27.28) och 26.37 sista 200 meterna.

Första VM-medaljen genom tiderna
Andreas Kramer blev nu den förste manlige svensken genom tiderna att ta en VM-medalj på medeldistans. På 800 m har Sverige tidigare tagit blott fyra medaljer – en i OS tre i EM.
I Amsterdam 1928 var Erik Byléhn, född i Hälsingland men tävlande för SoIK Hellas, bronsmedaljör. 1946 vann Rune Gustafsson EM-guld i Oslo och 2009 tog Mattias Claesson IEM-brons i Turin. Den senaste medaljen var Andreas eget EM-silver från Berlin 2018.
En stor del i medaljen har även Per Skoog som varit Andreas tränare i över tio år.

De små marginalernas sport
Fem år efter första mästerskapsmedaljen tog Andreas Kramer i Glasgow åter steget upp på prispallen och denna gång handlade det om en global mästerskapsmedalj. Sedan det överraskande silvret på EM i Berlin 2018 har han varit i final ytterligare fyra gånger med en fjärde- och två femteplatser där avståndet till medalj varit i tur och ordning 25 hundradelar, 22 hundradelar respektive en halvsekund. Det är små marginaler i friidrott, inte minst på 800 m.

Många nya chanser väntar
Andreas mästerskapsdebuterade 2015 ännu inte 18 år gammal och gjorde nu sitt 16:e internationella mästerskap. I sommar väntar nummer 17 och 18 – EM i Rom i juni och OS i Paris i augusti – och det kommer många fler möjligheter längre fram för Sveriges bästa 800 m-löpare genom tiderna. För det är inte mer än 27 år den ekonomistuderande Handelsstudenten fyller i april.