Diskusfinalen på VM i Eugene blev precis så bra som kvalet indikerade och guldet gick till Sloveniens Kristjan Ceh på 71.13 – mästerskapsrekord med över metern. Daniel Ståhl tog ledningen i tredje omgången med 69.16 vilket några minuter senare förvandlades till ett kryss efter videogranskning. Han hittade sedan inte rytmen och slutade fyra på 67.10 – 45 centimeter från bronset. Simon Pettersson gjorde precis som i kvalet en bra insats och slutade femma på 67.00.
Daniel missade nu medalj för första gången sedan EM i Amsterdam för sex år sedan och var givetvis besviken.
”Jag blev chockad”
– Det här var dåligt. Uppvärmningen kändes bra, men sedan var det två mindre bra kast innan jag fick på 69 meter. Två minuter senare kom domaren och sa att det var dömt som tramp efter videoanalys, säger Daniel till SVT.
– Jag blev lite chockad och försökte ladda om och trycka på i de sista kasten, men tappade rytmen. Även om jag är mentalt tränad för att kunna ladda om så gick det inte den här gången.
– Nu ska jag träna ett tag, tävla på SM i Norrköping och sedan blir det EM i München.
För att sätta lite perspektiv på Daniels insats kan man notera hans placeringsrad i mästerskap sedan 2017: 2–2–1–1–4. Det är riktigt bra och något som ytterst få svenska friidrottare kan stoltsera med.
Den nya generationen tar över
23-årige Kristjan Ceh tog ledningen med 69.02 i andra omgången och så kom mäktiga 71.13 i tredje – mästerskapsrekord med över metern och den andre i historien att överträffa 70 meter i ett mästerskap. Därefter följde 68.95 och 70.51 vilket innebar att han hade fyra av finalens fem längsta kast. Det var en värdig mästare, dessutom den yngste genom tiderna i diskus.
Silvret tog ännu inte 20 år fyllda Mykolas Alekna på 69.27 och bronset 2017 års världsmästare Andrius Gudzius på 67.55. Därmed blev det två medaljer till Litauen.
Simon – stortävlingarnas man
Simon Pettersson kom till Eugene med ett årsbästa på 65.94 efter en sommar där tekniken inte varit stabil. I kvalet satte han nästpers med 68.11 och efter första finalkastet i buren kom 67.00.
Det blev hans enda godkända i en final där han slutade femma, bara decimetern bakom Daniel och 55 centimeter från medalj. Uttrycket bäst när det gäller passa perfekt in på Simon som på sina fem mästerskapsstarter alltid gått till final där placeringsraden är 11–4–9–2–5 (VM, EM, VM, OS och VM).
/Jonas Hedman
Biografier på friidrottsstatistik.se
Daniel Ståhl
Simon Pettersson
Läs även:
• Fullträff i VM-kvalet av Simon Pettersson – även Ståhl till final
• Världsårsbästa 71.47 av Daniel Ståhl på Lag-SM