Trion som gjorde upp om medaljerna på 4 km. Fr v Emil Danielsson, Andreas Almgren och Samuel Russom. Foto: Deca Text&Bild

Hypersnabbt terräng-SM-lopp av Andreas Almgren

Den minst rutinerade terränglöparen av alla stod för den främsta prestationen när terräng-SM inleddes i Vällingby på lördagen. Turebergs 13:01-löpare på 5000 m Andreas Almgren gjorde sitt blott tredje terränglopp i karriären men hade ändå kontroll när han spurtade i mål på 11:10 på 4 km-banan – två sekunder före Spårvägens Emil Danielsson. I kvinnliga loppet tog Hälles Samrawit Mengsteab sitt tredje guld på distansen.

Det var nio grader, mulet och vindstilla på Grimstafältet i nordvästra Stockholm och trots lite regn så blev det två kilometer långa gräsvarvet aldrig uppsprunget utan underlaget var fast. Det blev hög fart från start tack vare årets SM-vinnare i maraton, arrangerande Hässelbys Samuel Russom, som ledde med tiotalet meter efter en kilometer och skuggades av Andreas Almgren och Emil Danielsson med resten av klungan 20-talet meter efter.
Andreas och Daniel var ikapp 200 meter senare då höbalarna passerades och trion höll ihop till 400 meter från mål.

Tre man ihop 400 meter från mål
Samuel höll frekvensen uppe även på andra varvet vilket innebar att avståndet till klungan var omkring 60 meter när en kilometer återstod. Emil såg ut att vara på väg att släppa men så blev det inte. Förbi höbalarna runt 600 meter från mål var han istället uppe som tvåa och sedan släppte Samuel.
På det långa upploppet var Andreas starkast men avståndet bakåt blev aldrig stort med Emil tvåa två sekunder bakom och Samuel ytterligare två efter.
Fyra slutade IFK Lidingös hinderspecialist Simon Sundström som med 11:22 var åtta sekunder bakom Samuel.

”Jag sprang 20 mil veckan före”
Andreas gjorde terräng-SM-debut i Höganäs i fjol då han vann korta banan och försvarade nu titeln till synes med kontroll.
– Jag hade en bra känsla hela vägen och det kändes som att jag hade en växel till på upploppet om det behövts. Jag har inte lättat på träningen inför det här utan sprang 200 kilometer från lördag till fredag, säger Andreas.
– Det blir även 10 km-loppet under söndagen och sedan är planen ett långt träningsläger i södra Europa i januari-februari följt av två inomhusloppet – ett galalopp och inne-EM.

Manliga 4 km-medaljörerna. Fr v Emil Danielsson, silver, Andreas Almgren, guld, och Samuel Russom, brons. Foto: Jonas Hedman


Emils hittills bästa

Emil Danielsson tog sin tredje medalj på 4 km efter brons 2018 och 2020 och lördagens silverlopp var hans klart bästa hittills.
– Med en kilometer kvar kände jag att jag skulle kunna vara med och fightas i spurten och jag är väldigt nöjd med insatsen. Men det är speciellt att möta Andreas i en spurt, jag vet att han är väldigt stark, säger Emil som liksom Andreas och Samuel springer 10 km under söndagen.
Samuel gjorde loppet med sin stenhårda körning från start som gav honom ett brons efter silver i fjol på hemmaplan i Höganäs där han bor.

Första guldet på 14 år
I fjol var Andreas segertid 10:01 men då mätte banan bara 3.7 km. Nu var den verkligen 4 km och 11:10 är en av de snabbaste SM-loppen genom tiderna på korta banan.
I lagtävlingen gick guldet till Hälle IF – deras första på 14 år – där Samuel Pihlström, Max Peter Bejmer och Arvid Öhrn placerade sig 5-6-7 och därmed var sex platspoäng före Hässelby som hade raden 3-9-12. Spårvägen – som vunnit fyra år i rad – tog bronset.

Starten har just gått för kvinnliga 4 km med Sara Christiansson (125) och Elin Brink (118) i första ledet. Foto: Jonas Hedman


Samrawit åter suverän

Hälles Samrawit Mengsteab debuterade på terräng-SM i Flemingsberg 2017 då hon tog brons. Efter att ha missat pallen 2018 tog hon nu medalj för fjärde året i rad och har tre guld på distansen.
Men det var Sävedalens Sara Christiansson som anförde fältet efter första kilometern och varvade som ledare med endast Samrawit och Mölndals Elin Brink i rygg. Sara drog hårt även på andra varvet och enbart Samrawit följde.
På det långa upploppet var hon starkast och vann till slut med hela tio sekunder på 13:25. Bronset tog Örgrytes Johanna Larsson medan fyran Elin såg till att det blev göteborgsklubbar på de fyra första platserna.
Klar seger i lagtävlingen för Hälle med Moa Enmark sjua och Emy Thorén tolva.

Medaljtrion på 4 km. Fr v Sara Christiansson, silver, Samrawit Mengsteab, guld, och Johanna Larsson som med bronset tog sin första individuella SM-medalj. Foto: Jonas Hedman


Holländsk SM-debutant

Individuell femma slutade Västerviks OK:s SM-debutant Eef van Dongen, 29, som fick sitt tävlingstillstånd klart bara några veckor före mästerskapet. Hon bor i Sverige men kommer från Nederländerna, är orienterare och tog i somras VM-brons bakom Tove Alexandersson i historiens första knockout-sprint.

Dubbla lag-USM-guld för Hälle
Även veteran- och ungdomsklasserna genomfördes under lördagen och för de sistnämnda var det premiär för gemensam lagtävling för 15-, 16- och 17-årsklasserna som nu för första gången sprang i samma lopp (tidigare sprang enbart 16-17-åringarna tillsammans).
På pojksidan resulterade det i seger för Hälle IF före Västerås FK och Turebergs FK och i laglistan fanns ytterligare elva föreningar. Hälle vann lagguldet även på flicksidan och visade vilken fin toppbredd de har.
Under söndagen avgörs 19-årsklasserna samt seniorernas långa bana över 10 km där för första gången 22-årsklasserna kommer att ingå.

/Jonas Hedman

 

Lagprispallen kvinnor 4 km med Hälle som vinnare före Hässelby, t v, och Örgryte. Foto: Jonas Hedman


Terräng-SM i Vällingby 22/10 2022
Män 4 km
1) Andreas Almgren, Turebergs FK, 11:10
2) Emil Danielsson, Spårvägens FK, 11:12
3) Samuel Russom, Hässelby SK, 11:14
4) Simon Sundström, IFK Lidingö, 11:22
5) Samuel Pihlström, Hälle IF, 11:24
6) Max Peter Bejmer, Hälle IF, 11:27
7) Arvid Öhrn, Hälle IF, 11:32
8) Vidar Johansson, Ullevi FK, 11:34

Lag
1) Hälle IF 18
2) Hässelby SK lag 1 24
3) Spårvägens FK lag 1 36
4) Hässelby SK lag 2 55
5) IFK Lidingö 57
6) Spårvägens FK lag 2 74
(Samtliga.)

Kvinnor 4 km
1) Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 13:25
2) Sara Christiansson, Sävedalens AIK, 13:35
3) Johanna Larsson, Örgryte IS, 13:41
4) Elin Brink, Mölndals AIK, 13:43
5) Eef van Dongen, Västerviks OK, 13:48
6) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 13:54
7) Moa Enmark, Hälle IF, 14:01
8) Louise Wiker, Hässelby SK, 14:01

Lag
1) Hälle IF 20
2) Hässelby SK 35
3) Örgryte IS 58
4) Torsby LK 79
(Samtliga.)

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen