Meraf förbereder sig i Sydafrika där hon tränar en hel del med killar. Här med bland annat Mustafa Mohamed, Staffan Ek och Suldan Hassan i bakgrunden. Foto: Deca Text&Bild

Efter ett lysande 2016 siktar Meraf Bahta på nya rekord

Meraf Bahta, 27, har ett riktigt bra år bakom sig som innehöll EM-silver, sjätteplats i OS och dubbla svenska rekord och kröntes med utmärkelsen Årets friidrottare i Sverige på Friidrottsgalan i november. Nu tränar hon för fullt på hög höjd i Dullstroom, Sydafrika, med VM i London som största mål. Men det kan också bli start på inne-EM i Belgrad i mars och då kan det bli svenskt rekord.

Efter skadeåret 2015 kom Meraf tillbaka i fin form 2016 och kombinerade framgångsrikt 1500 och 5000 m hela sommaren med totalt sju Diamond League-starter där andraplatsen på 1500 m i BAUHAUS-galan var bästa placeringen. Hon stod dock över inomhussäsongen men det kan bli annorlunda i vinter.
– VM är ju viktigast i år men det är klart att om jag känner att jag kommer i form så vill jag gärna tävla på inne-EM. Vi får se! säger Meraf till Bohusläningen.

1500 eller 3000 m?
Inne-EM går i Belgrad 3-5 mars och då handlar det om 1500 eller 3000 m. 2015 gjorde Meraf bara ett enda lopp och det var 4:06.42 på 1500 m i Globen där hon slutade trea. Senare samma sommar noterade hon det gällande personliga rekordet 4:01.97 vilket placerade henne på trettonde plats i världsstatistiken. Oavsett vilken distans hon väljer så har hon medaljchans och blir det 3000 m så finns en god möjlighet att sätta svenskt rekord.
Det lyder på 8:50.32 och tillhör Hässelbys Sara Wedlund satt på inne-EM i Globen 1996. Merafs bästa inomhustid är 9:09.24 från inne-SM för tre år sedan men det var ett taktiklopp och att hon kan betydligt bättre än så fick vi se i somras då hon slog Wedlunds utomhusrekord med fem sekunder genom att springa på 8:43.08. Det var i Diamond League-galan i Doha i början på maj.

Perfekt träningsmiljö
Om det blir en kort inomhussäsong med sikte på inne-EM bestämmer Meraf och hennes tränare Ulf Friberg under lägret i Sydafrika där Meraf befinner sig fram till den 9 februari. Där tränar hon tillsammans med klubbkamraten Mustafa Mohamed, Johan Rogestedt och ett 70-tal av Sveriges främsta medel-långdistansare. En nära nog perfekt miljö med fina grusvägar, behagligt väder och en gräsbana som är skonsam mot ben och fötter.
Meraf har EM-guld och EM-silver på 5000 m och EM-brons i terräng. I mars kan det bli debut på inne-EM och då är en ny medalj inom räckhåll!
/Jonas Hedman

Läs även:
Meraf Bahta Årets friidrottare 2016
Sjätteplats i OS-finalen för Meraf
Meraf spurtade till EM-silver

Merafs mästerskapsmedaljer

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen