Meraf Bahta sexa i OS-finalen på 1500 m efter en riktigt bra avslutning

Meraf Bahta gjorde en riktigt bra insats i OS-finalen på 1500 m i Rio där hon kom långt bakifrån i fältet med 150 meter kvar och spurtade om tre tjejer på upploppet till en sjätteplats på 4:12.69. Därmed tog hon Sveriges hittills bästa placering i friidrott i detta OS. Vann loppet gjorde Kenyas Faith Kipyegon som spurtade ifrån Genzebe Dibaba de sista hundra meterna och vann med 1,3 sekunder på 4:08.92. Bronset till USA:s världsmästare från 2011, Jennifer Simpson på 4:10.53, bara två tiondelar från silvret.
Efter ett väldigt långsamt inledningsvarv på 76 sekunder med amerikanskan Shannon Rowbury först ökade farten efter 600 meter och vid 750 rundade Genzebe Dibaba hela fältet och höjde tempot markant. Meraf låg inledningsvis väl placerad runt femte plats i klungan med föll tillbaka till niondeplatsen vid Dibabas tempoökning. Det blev en lucka på 5-6 meter framför Meraf och det kändes som att hon inte riktigt var med när tåget gick.

Vilken avslutning!
In i sista kurvan var Meraf fortfarande nia men kom tillbaka starkt på upploppet och passerade etiopiskorna Dawit Seyaum och Besu Sado och 30 meter före mål också brittiskan Laura Muir som gjort 3:57 i år. Att det verkligen gick fort förstår man av att Meraf spang de avslutande 800 meterna på 2:00.7! Meraf var dock direkt efter loppet inte nöjd:
– Jag är besviken. Med 700 meter kvar tappade jag för mycket, jag tog tillbaka en del på slutet men det var för stort avstånd, säger Meraf till Viasat.

Bästa på 1500 meter på 56 år
Meraf blev näst bästa europeiska, 1,4 sekunder bakom Nederländernas Sifan Hassan och slog flera riktigt bra löpare som Seyaum, Muir och Sado. Finalplatsen är Sveriges första genom tiderna på 1500 m i OS för kvinnor och den första totalt på 56 år. Då i Rom 1960 slutade Dan Waern fyra.