Syskonen Wictor och Marinda Petersson landskampsdebuterar i Finnkampen. Foto: Deca Text&Bild

Wictor och Marinda – två av 15 landskampsdebutanter mot Finland

Kommande lördag-söndag äger Finnkampen rum i Tammerfors och i den drygt hundra aktiva stora svenska truppen finns 15 landskampsdebutanter. Bland dem hittar man syskonen Wictor och Marinda Petersson från Malmö AI som båda varit med i ungdoms- och juniorlandslaget och nu gör sin första finnkamp.

Wictor Petersson, 18, tog UVM-brons i kula 2015 och följde upp med fjärdeplats i både kula och diskus på JVM i Polen i somras. På SM i Sollentuna i lördags var han fyra i kula på personliga rekordet 18.18 och fick en plats eftersom Leif Arrhenius var tvungen att åka hem till USA och jobba.
– Det blir mitt första uppdrag i seniorlandslaget och det ska bli kul! Jag är i ganska bra form men de andra är rätt mycket större och bättre. Jag siktar på runt 18.50, säger Wictor till tidningen Norra Skåne.

Fina meriter från J- och U-landslaget
Wictor kombinerar kula och diskus och representerade Sverige i båda grenarna i såväl ungdomsfinnkampen i fjol som i Nordiska juniorlandskampen på Island för 1,5 vecka då han vann kula och var trea i diskus. Och nu blir det alltså seniorlandslagsdebut vilket innebar den 1.26 kg tyngre 7.26 kg-kulan. Övriga som stöter kula är spårvägarna Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius.
Wictor är med sina 18 år näst yngst i manliga finnkampstruppen. Allra yngst är Ullevis 5000 m-löpare Suldan Hassan som är född en månad tidigare.

Svensk mästare och landskampsdebut
Wictors tre år äldre syster Marinda, 21, kastar slägga och gör även hon landskampsdebut efter att ha varit med på EM i Amsterdam i somras. Hon har i år gått upp som tvåa i Sverige genom tiderna med 69.43 och vann sitt första SM-guld i Sollentuna i fredags. Då hade hon tävlingens fyra längsta kast och satte med 69.22 nytt mästerskapsrekord. Marinda har i Finnkampen sällskap av svenska rekordhållerskan Tracey Andersson från Ullevi och Ida Storm från Hässelby.
Apropå syskon så gör Kvilles stavhoppare Filip Gyllensten, 24, landskampsdebut. Tidigare har hans bror Simon tävlat i Finnkampen i stav (2011) och har även en landskampsstart i tiokamp (2014).

Andreas Carlsson dubblerar
IK Ymers mångsidige hoppare Andreas Carlsson, 20, var aktuell för Finnkampen redan i fjol och efter att ha vunnit SM i höjd (2.11) och tagit silver i längd (7.49) så finnkampsdebuterar han med att dubblera. Andreas personliga rekord är 2.20 (2015) respektive 7.65 där det senare resultatet är från JSM i Hässleholm för en knapp månad sedan. Blir det bra förhållanden i Tammerfors finns chansen att förbättra dem.

Hanna är äldsta debutanten 
Medelåldern för de 16 debutanterna är lite drygt 21 år och mer eller mindre alla har tävlat i ungdoms- eller juniorlandslaget tidigare. Men det finns två som drar på sig landslagslinnet för allra första gången och det är Hanna Hermansson, Tureberg, och ovan nämnde Filip Gyllensten. Hanna är med sina 27 år är äldst av debutanterna och började med löpning så sent som i januari 2015. Efter bronset på 800 m i SM gör hon nu en spännande debut i blågult.
Av medel-långdistansarna gör förutom de som nämnts ovan även MAI:s Anton Danielson sin första landskamp (5000 m) liksom Örgrytes Frida Kristiansson som springer 3000 m hinder.
/Jonas Hedman

De 15 landskampsdebutanterna (första seniorlandskampen)
Suldan Hassan, 18, Malmö AI, 5000 m
Anton Danielson, 26, Malmö AI, 10 000 m
Alexander Lundskog, 20, Ullevi FK, 400 m häck
Andreas Carlsson, 21, IK Ymer, höjd och längd
Filip Gyllensten, 24, IF Kville, stav
Wictor Petersson, 18, Malmö AI, kula
Jacob Ewertzh, 21, Hammarby IF, 4×100 m
Adam Danielsson, 22, Ullevi FK, 4×400 m

Hanna Hermansson, 27, Turebergs FK, 800 m
Frida Kristiansson, 24, Örgryte IS, 3000 m hinder
Amanda Hansson, 17, Hässelby SK, 100 m häck
Sofia Johnsson, 22, Hässelby SK, 400 m häck
Anna Karlsson, 18, Motala AIF, diskus
Marinda Petersson, 21, Malmö AI, slägga
Ebba Svantesson, 19, Ullevi FK, 4×400 m
Hela Finnkampstruppen finns på friidrott.se.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen