Andra guldet och fjärde raka medaljen för Sara Christiansson. Foto: Jonas Hedman

Andra terräng-NM-guldet för Sara Christiansson

Det var blött, lerigt och kuperat i terräng-NM i Lida söder om Stockholm och det passade Sävedalens Sara Christiansson utmärkt. På sista varvet gled hon ifrån och vann 9 km-loppet med elva sekunder före IFK Umeås Charlotte Andersson.

Sara och Charlotte var mest offensiva och låg loppet igenom placerade längst fram och hade länge sällskap också av Hässelbys Linnea Sennström. Efter 1,5 varv var det till och med fyra svenskor längst fram sedan orienteraren Moa Enmark anslutit.

Sara styrde på andra halvan
Sara och Charlotte var loss på femte och näst sista varvet och såg ut att få med sig Linnea men Norges Mathilde Theisen blandade sig i medaljstriden. Ut på sista varvet hade Sara fått en lucka som hon förvaltade på bästa sätt fram till seger med elva sekunder.
Bakom henne gjorde Charlotte ett minst lika bra lopp som på terräng-SM och hade inga problem att hålla undan till silver i landslagsdebuten. Linnea slutade fyra sedan hon fått ge sig med 14 sekunder mot Theisen. Alla fyra kom i mål inom 31 sekunder och Sverige tog ett överlägset lagguld.

Guldlaget med fr v Sara Christiansson, Charlotte Andersson och Linnea Sennström. Foto: Jonas Hedman


Andra svenska till två titlar

Guldet var Saras andra efter segern i danska Middelfarth 2017. Hon blev nu andra svenska efter Charlotta Fougberg att ta två NM-titlar i terräng.
– Jag är jättenöjd! Nu har jag guld, brons, silver, guld på de fyra senaste nordiska mästerskapen, säger Sara.
– Formen har varit lite svajig men i terräng spelar det mindre roll eftersom banorna är så utslagsgivande. Men det var skönt att känna att det svarade i backarna.
– Jag gillar när det är knixig och händer lite. Den här banan är väldigt lik den i Danmark när jag vann för fyra år sedan. Farten dras ner av leran och för att det är knixigt.

Målet är terräng-EM
– Jag hoppas att det här räcker till terräng-EM. Det blev ju inget i fjol och jag åker gärna till Dublin i december, i synnerhet som den banan påminner om den här och borde passa mig.
– Året som helhet är jag nöjd med. I somras sprang jag bättre än jag trott på 1500 m med 4:09. På min huvuddistans 5000 m fanns det lite för få lopp, säger Sara som förbättrade perset med tre sekunder till 15:39.
Vid sidan av löparsatsningen läser hon sista året till arbetsvetare på Göteborgs universitet.
– Det fungerar bra att kombinera studier och träning. Får jag bara till en bra träningsperiod även fortsättningsvis så blir det nog också en inomhussäsong.

Supertät spurt i juniorloppet
Kvinnliga juniorloppet över 6 km slutade med en riktigt spännande spurt mellan Danmarks Sofia Thøgersen och Norges Ingeborg Østgård. Sofia hade ett litet övertag i nedförslöpningen och vänstersvängen in på det sluttande upploppet men Ingeborg lyckades just före mållinjen pressa sig aningen före. Båda fick samma tid, 23:25.
Bästa svenska blev Hammarbys Nora Lundin på sjätte plats med 23:42.

Dubbla juniormedaljer
I pojkarnas 6 km-lopp vann Norges Abdullahi Dahi Rabi efter sololöpning sista varvet och var 14 sekunder före Danmarks Axel Vang Christensen. Bäste svensk blev blott 17-årige Jonathan Grahn från Mölndal som sexa på 20:12, 22 sekunder från brons efter att ha fallit två gånger i leran.
I lagtävlingarna tog de blågula tjejerna silver och killarna brons.

/Jonas Hedman

Läs även:
Suverän seger för David Nilsson – fyra svenska guld

Terräng-NM i Lida 7/11 2021
Kvinnor 9 km
1) Sara Christiansson, SWE, 34:07
2) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 34:18
3) Mathilde Theisen, NOR, 34:24
4) Linnea Sennström, SWE, 34:38
9) Moa Enmark, SWE, 35:10
12) Maria Larsson, SWE, 35:31
16) Emilia Lillemo, SWE, 36:29

Lag
1) SWE 7 (Christiansson, Andersson, Sennström)
2) FIN 18
3) NOR 22
4) DEN 48

Resultatlistan

Svenska vinnare i terräng-NM
(Seniorer individuellt)
Kvinnor
2021 Sara Christiansson (Sävedalens AIK)
2017 Sara Christiansson (Sävedalens AIK)
2016 Charlotta Fougberg (Ullevi FK)
2013 Charlotta Fougberg (Ullevi FK)
2009 Ulrika Johansson (Rånäs 4H)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen