Försvarat guld för David Nilsson som var överlägsen på 9 km terräng i Lida söder om Stockholm. Foto: Jonas Hedman

Suverän seger för David Nilsson i terräng-NM – fyra svenska guld

Terräng-NM i Lida blev en härlig svensk framgång med fyra guld av fyra möjliga i seniorklasserna – individuellt tack vare Högbys David Nilsson och Sävedalens Sara Christiansson och i båda lagtävlingarna. Bästa prestationen stod David för som ledde från start till mål och vann 9 km-loppet med 17 sekunder.

Mästerskapet ägde rum i Lida Friluftsområde i Tullinge tre mil söder om Stockholm i fem plusgrader, grå himmel och duggregn större delen av tävlingen. 1,5 km-varvet var placerat med fin utsikt över sjön Gjutaren och var utslagsgivande på gräs och grus.
Sverige lyckades för andra gången i den 24-åriga terräng-NM-historien ta en grand slam – vinna alla fyra gulden. Första gången var i danska Middelfarth 2017.

Förbundskapten Kajsa Bergqvists första landslagsuppdrag slutade på bästa sätt. Här tillsammans med landslagsledaren i löpning, Lorenzo Nesi, och de två guldlagen. Fr v Linnea Sennström, Charlotte Andersson, Sara Christiansson, Linus Rosdal, David Nilsson och Oliver Löfqvist. Foto: Jonas Hedman

 

Ledning från första till sista steget
I manliga loppet satte regerande mästaren från 2019, David Nilsson, upp bra fart från början och sänkte den aldrig. Redan på andra av de sex varven fick han en liten lucka till Norges Bjørnar Lillefosse och flera av svenskarna.
Sedan ökade avståndet bakom David som bemästrade den tekniskt krävande banan utmärkt, inte minst i utförslöporna.

Spännande klungspurt
Efter 6 km var ledningen 12 sekunder, med en knapp kilometer kvar 20 och i mål 17 sedan Lillefosse stressats av de bakomvarande svenskarna men höll undan och tog silvret. 23-årige Oliver Löfqvist avslutade bäst och vann klungspurten vilket innebar brons sju sekunder bakom norrmannen.

Fjärde raka för Sverige
Det var en glad David Nilsson som korsade mållinjen som förste svensk att vinna två terräng-NM-guld. Dessutom Sveriges fjärde raka på herrsidan (se alla svenska vinnare längst ner på sidan).
– Jättekul att vinna! Jag är lite historiker och ville förlänga min svit på fem raka medaljer och det lyckades. Och så var det bara 40 minuter med bil hit, säger David som annars ligger i maratonträning.

Taktiken var att ligga först
– Eftersom det hade regnat ville jag ligga först för att få bättre sikt och kunna välja spår. Jag körde ett terrängspecifikt pass före. Det var i måndags och gick i 3:40-fart och efter det fick jag ont, säger David.
– Jag är nog fysiskt sämre än en del andra här men försöker hela tiden välja bäst vägen och de gör inte andra. Det var ganska tekniskt nu och jag springer en hel del stig även om det är i femminutersfart.
– Jag sjönk igenom i steget vid ett tillfälle och fick lite mjölksyra men det försvann i nästa nerförsbacke. Annars flöt det på bra utan schackningar.

Svenskt rekordförsök om tre veckor
– Formen är skaplig och blir bättre och bättre efter malarian i vintras. Det tar 3-4 månader med normal träning och nu har jag kunnat köra det. Jag är inte riktigt uppe i normal veckodos men det är kanske bara tre mil som fattas.
– Nästa mål är Valencia Marathon om en månad där jag siktar på 2:09, säger David som de två senaste åren gjort exakt samma tid i det loppet – 2:10:09.

Bra arrangemang
Terräng-NM skulle ha arrangerats i Lida i fjol men ställdes in på grund av Corona-pandemin. Nu fick Tullinge Friidrott tillsammans med Huddinge AIS en ny chans och stod för ett bra arrangemang trots att förhållandena inte var optimala.
Årets terräng-NM var det 24:e i ordningen sedan premiären i Helsingfors 1997 och Sverige stod som värd för sjätte gången efter Enhörna 1999, Kvarnsveden 2003, Södertälje 2007, Uddevalla 2011 och Göteborg 2015.

/Jonas Hedman

Läs även:
Andra terräng-NM-guldet till Sara Christiansson

Terräng-NM i Lida 7/11 2021
Män 9 km
1) David Nilsson, SWE, 29:11
2) Bjørnar Lillefosse, NOR, 29:28
3) Oliver Löfqvist, SWE, 29:35
4) Linus Rosdal, SWE, 29:37
5) Max Peter Bejmer, SWE, 29:39
7) Martin Regborn, SWE, 29:57
9) Emil Millán de la Oliva, SWE, 30:13
(24 fullföljande.)

Lag
1) SWE 8 (Nilsson, Löfqvist, Rosdal)
2) NOR 21
3) DEN 40
4) FIN 62

Resultatlistan

Svenska vinnare i terräng-NM
(Seniorer individuellt)
Män
2021 David Nilsson (Högby IF)
2019 David Nilsson (Högby IF)
2018 Amanuel Gergis (Turebergs FK)
2017 Napoleon Solomon (Turebergs FK)
2015 Olle Walleräng (Spårvägens FK)
2006 Mustafa Mohamed (Hälle IF)
2005 Henrik Ahnström (Brittatorps TK)
2004 Claes Nyberg (IF Göta)

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen